banner
Margin Pelebur Diperah untuk Membantu Permintaan Cuaca Aluminium Lebih Lemah

Margin Pelebur Diperah untuk Membantu Permintaan Cuaca Aluminium Lebih Lemah

Permintaan yang merosot dan bekalan yang teguh telah mencetuskan kejatuhan harga aluminium dan sementara kerugian selanjutnya mungkin berlaku, ia tidak mungkin berterusan kerana margin yang berkurangan mendorong pelebur untuk memperlahankan peningkatan atau mengurangkan pengeluaran.

Inflasi yang melambung tinggi, kenaikan kadar faedah dan sekatan COVID dalam pengeluar dan pengguna terkemuka China telah melemahkan permintaan untuk logam yang digunakan dalam industri pengangkutan, pembungkusan dan pembinaan.

Jangkaan yang salah terhadap bekalan terganggu dari Rusia selepas ia menyerang Ukraine adalah satu lagi sebab mengapa aluminium di London Metal Exchange (LME) telah turun 40% kepada $2,350 satu tan sejak mencecah rekod tertinggi pada Mac.

Rusia menyumbang kira-kira 6% daripada bekalan aluminium global dianggarkan 70 juta tan metrik tahun ini.

Sementara itu, China mengeluarkan lebih banyak aluminium.

“Harga telah jatuh ke paras yang akan menyaksikan tindak balas pada masa lalu,” kata penganalisis Citi Max Layton. “Sama ada ia memperlahankan peningkatan di China atau pemotongan di Eropah, bekalan akan menjadi lebih ketat.”

Citi meramalkan lebihan aluminium sebanyak 209,000 tan tahun ini dan harga purata $2,500 pada suku ketiga.

Kos tenaga yang melambung tinggi telah menyaksikan peleburan Eropah mengurangkan pengeluaran. Pemotongan selanjutnya mungkin berlaku jika harga tenaga meningkat lebih jauh disebabkan oleh Kesatuan Eropah yang mengharamkan arang batu Rusia mulai Ogos, menyekat minyak Rusia atau Rusia memutuskan untuk mengurangkan bekalan gas ke blok itu.

“Kami mengandaikan penutupan berkaitan krisis tenaga kira-kira satu juta tan metrik di seluruh dunia dari suku keempat hingga suku ketiga tahun depan, dengan pengagihan berkemungkinan besar wajaran di Eropah,” kata Layton.

Permintaan aluminium yang perlahan boleh dilihat dalam premium yang lebih rendah yang dibayar pengguna berbanding harga LME dalam pasaran fizikal.
Premium berduti AS pada $640 satu tan telah jatuh 30% sejak April, manakala di Eropah angka pada $574 satu tan turun hampir 7%, tetapi premium masih meningkat masing-masing 17% dan 97% sejak awal Disember.

Ini menunjukkan pasaran bimbang tentang kekurangan, terutamanya di Eropah, kata seorang peniaga aluminium, sambil menambah bahawa stok dalam gudang yang diluluskan LME pada paras terendah 21 tahun sebanyak 336,850 tan juga menjadi kebimbangan.

Walau bagaimanapun, perundingan Harbour Aluminium menganggarkan stok aluminium kelihatan global di gudang pertukaran, dengan pengeluar dan di pelabuhan dan inventori tidak kelihatan seperti yang dipegang oleh peniaga komoditi berjumlah lebih daripada 17 juta tan.

“Jumlah inventori aluminium adalah sejajar dengan purata sejarah…ia dijangka meningkat hasil daripada lebihan yang dijangkakan,” kata Jorge Vasquez, pengasas perundingan Harbour Aluminium, yang menjangkakan lebihan 308,000 tan tahun ini.

sumber: Reuters

Share Me