banner
Lonjakan Harga Gas Global Mungkin Mengekang Pertumbuhan Import LNG China pada 2022

Lonjakan Harga Gas Global Mungkin Mengekang Pertumbuhan Import LNG China pada 2022

Lonjakan harga LNG global ke paras tertinggi, ketidaktentuan geopolitik yang semakin meningkat dan kemusnahan permintaan domestik bermakna import LNG China mungkin tidak menunjukkan banyak pertumbuhan pada tahun 2022, memaksa negara itu untuk lebih bergantung pada import gas saluran paip dan pengeluaran gas domestik.

Sektor tenaga kini mengambil kira tempoh harga tinggi yang berterusan kerana minyak dan gas Rusia semakin terasing daripada bekalan global. Aliran perdagangan LNG dijangka berubah jika harga gas dan LNG Eropah terus melonjak, menarik lebih banyak kargo LNG dari Asia.

“Commodity Insights tidak lagi menjangka import LNG China akan berkembang pada 2022 berbanding 2021 kerana harga spot dijangka kekal melebihi $25/MMBtu untuk baki tahun ini,

” kata Jeff Moore, Pengurus, LNG Analytics Asia di S&P Global Commodity Insights. Jumlah import LNG China adalah hampir 80 juta mt pada 2021, menjadikannya pengimport LNG terbesar di dunia, menurut data kastam.

Negara-negara seperti India dan China berkemungkinan menerima lebih banyak LNG Rusia yang tertekan pada harga diskaun kerana pengimport besar Asia lain seperti Jepun, Korea Selatan dan Taiwan menyokong sekatan Barat.

“Ada kemungkinan bahawa bekalan Rusia yang mungkin telah pergi ke Eropah boleh berakhir di China, tetapi ini berkemungkinan hanya menyebabkan rombakan semula bekalan dan tidak semestinya memberi kesan kepada jumlah import China kerana mereka hanya akan mengimport kurang daripada sumber lain, seperti AS sebagai contoh,” kata Moore.

Pembatalan Nord Stream 2, yang sebelum ini diandaikan akan dimulakan pada Oktober 2022, akan memberi kesan kepada asas bekalan LNG Asia pada musim sejuk 2022, kerana kebanyakan volum itu perlu digantikan oleh LNG berikutan pertukaran permintaan dan kemusnahan di Asia , menurut S&P Global.

Terminal yang kurang digunakan

Syarikat infrastruktur minyak dan gas milik negara China China Oil & Gas Piping Network Corp., juga dikenali sebagai PipeChina, membenarkan syarikat gas memohon kapasiti yang tidak digunakan di terminal LNGnya. Setelah kapasiti diberikan ia menandatangani perjanjian penggunaan terminal dengan pemohon yang diluluskan.

Kapasiti penerimaan LNG ganti di tujuh terminal LNG yang bergabung dengan PipeChina adalah sekitar 10 juta mt untuk April-Disember 2022, menurut data yang dikeluarkan pada 9 Mac. Ini bersamaan dengan 36,789 mt/hari, atau 48.7% daripada kapasiti gabungan tujuh terminal sebanyak 27.6 juta mt/tahun atau 75,616 mt/hari, mengikut pengiraan berdasarkan data PipeChina.

Kapasiti ganti terbaru PipeChina yang dikeluarkan untuk April-Disember adalah kira-kira 285,000 mt lebih tinggi daripada kapasiti yang dikeluarkan pada Februari untuk tempoh yang sama. Ini menunjukkan bahawa sesetengah syarikat telah menangguhkan atau membatalkan tempahan untuk slot kerana kekurangan permintaan, kata sumber pasaran.

Peserta pasaran berkata beberapa terminal LNG di China kurang digunakan dan banyak syarikat telah menarik diri daripada proses perolehan LNG kerana harga LNG global telah mengatasi harga gas domestik.

Syarikat gas berkata mereka masih mempunyai slot yang tidak digunakan dengan PipeChina sejak tahun lepas dan sedang berunding untuk menangguhkan penggunaan. Syarikat-syarikat diberi kelonggaran untuk membuat keputusan memandangkan PipeChina menyedari situasi di pasaran antarabangsa.

“PipeChina cukup memahami kerana mereka tahu bahawa kita tidak boleh membeli dalam persekitaran ini,” kata sumber pasaran. “Ia adalah situasi yang rumit di China di mana kami sangat pendek tetapi kami tidak boleh membeli kerana harga spot yang tinggi dan harga domestik yang rendah,” kata peserta pasaran China yang lain.

Harga tinggi

Harga yang tinggi juga menyukarkan syarikat antarabangsa untuk meletakkan tong di China.

PipeChina dan cabang dagangan China Shell pada 22 Februari menandatangani memorandum kerjasama dan dua perjanjian penggunaan terminal untuk terminal LNG Yuedong dan Beihai untuk 2022. Shell masih belum memuktamadkan penghantaran LNG ke China tahun ini kerana harga yang tinggi, menurut sumber pasaran.

Platts JKM untuk April susut kepada $36.457/MMBtu 10 Mac, beberapa hari selepas mencapai rekod tertinggi $84.76/MMBtu 7 Mac berikutan kenaikan harga di Eropah. Walau bagaimanapun, harga keseluruhan trak LNG China untuk kedua-dua terminal pantai dan loji pedalaman adalah purata Yuan 8,049/mt pada 9 Mac, data daripada Shanghai Petroleum and Natural Gas Exchange menunjukkan, yang bersamaan dengan sekitar $24/MMBtu.

Harga LNG trak China mencecah paras tertinggi — mencecah Yuan 8,500/mt — di seluruh negara pada 28 Februari, tetapi hanya kekal di atas paras itu selama tiga hari sebelum berundur disebabkan aktiviti pasaran yang tipis, kata peniaga. Mereka berkata harga LNG lori tidak boleh dikekalkan melebihi Yuan 8,000/mt.

PipeChina kini mengendalikan tujuh terminal penerima LNG — Liaoning Dalian, Tianjin Nanjiang, Jieyang Yuedong, Shenzhen Diefu, Guangxi Beihai, Hainan Yangpu dan Guangxi Fangchenggang.

Terminal LNG terletak di sepanjang bandar pantai China dari timur laut ke selatan, dengan kapasiti gabungan yang menyumbang satu perempat daripada jumlah kapasiti penerimaan LNG China sekitar 105.8 juta/tahun pada akhir 2021.

Sumber: Platts

Share Me