banner
Liz Truss untuk Menggantikan Boris Johnson sebagai PM Britain pada hari Selasa

Liz Truss untuk Menggantikan Boris Johnson sebagai PM Britain pada hari Selasa

Liz Truss akan menggantikan Boris Johnson sebagai perdana menteri Britain pada hari Selasa, melawat Ratu Elizabeth di Scotland sebelum melantik pasukan baharu menteri kabinet teratas untuk menangani krisis ekonomi dan menarik partinya yang berpecah-belah.

Truss menewaskan saingan Rishi Sunak dalam undian ahli Parti Konservatif untuk kepimpinan parti, berjanji untuk memberikan potongan cukai dan membantu orang ramai dengan bil tenaga mereka dan Britain menghadapi krisis tenaga yang semakin meningkat.

“Terima kasih kerana meletakkan kepercayaan anda kepada saya untuk memimpin dan menyampaikan perkhidmatan bagi negara kita yang hebat,” kata Truss.
“Saya akan mengambil tindakan berani untuk membantu kita semua melalui masa yang sukar ini, mengembangkan ekonomi kita, dan melepaskan potensi United Kingdom.”

Dia akan menggantikan Boris Johnson, yang terpaksa mengumumkan peletakan jawatannya pada Julai selepas skandal berbulan-bulan menyaksikan sokongan terhadap pentadbirannya hilang dan menteri berhenti untuk memaksanya keluar.

Johnson akan memberi ucapan di luar Downing Street, kemudian pergi ke Scotland untuk bertemu Ratu Elizabeth di kediamannya di Istana Balmoral untuk mengemukakan peletakan jawatannya secara rasmi.

Truss akan mengikutinya dan diminta membentuk kerajaan oleh raja, sebelum berucap kepada negara sendiri dan kemudian memulakan pelantikan kepada pasukan menteri tertingginya.

Lama menjadi pelari utama untuk menggantikannya, Truss akan menjadi perdana menteri keempat Konservatif dalam tempoh tujuh tahun.

Sejak itu Britain telah tersandung dari krisis ke krisis. Kini terdapat prospek kemelesetan yang panjang, dan peningkatan seterusnya dalam inflasi, yang mencecah dua digit pada bulan Julai.

Walaupun Britain mahir dalam memilih – dan menggantikan – perdana menteri, koreografi pada hari itu akan mempunyai perasaan yang tidak biasa, dengan Ratu Elizabeth bertemu Johnson dan Truss di Balmoral dan bukannya Istana Buckingham.

Istana mengumumkan minggu lalu bahawa permaisuri akan melantik perdana menteri baharu di Balmoral, tempat dia menghabiskan musim panasnya, kerana masalah mobiliti.

Ratu Elizabeth, di bawah pemerintahannya terdapat 14 perdana menteri sebelum Truss, terpaksa mengurangkan kemunculannya di khalayak ramai sejak beberapa bulan kebelakangan ini kerana isu sedemikian, dan turut bermalam di hospital Oktober lalu kerana penyakit yang tidak dinyatakan.

Oleh itu, Truss mesti pergi ke Balmoral untuk menjadi perdana menteri, perjalanan pergi balik sekitar seribu batu, bukannya perjalanan pergi balik sejauh dua batu yang biasa dinikmati oleh perdana menteri.

Sumber: Reuters

Share Me