banner
Lima Sebab Harga Tembaga Naik

Lima Sebab Harga Tembaga Naik

Pertumbuhan Lambat dalam Bekalan Kuprum

Sepanjang tiga dekad yang lalu, keluaran perlombongan tembaga berkembang jauh lebih perlahan berbanding kebanyakan logam lain, hanya meningkat 123%. Dalam tempoh yang sama, pengeluaran aluminium meningkat sebanyak 256% dan pengeluaran bijih besi meningkat sebanyak 257%. Sejak 2013, pengeluaran perlombongan tembaga telah berkembang dengan perlahan, pada hanya 1.7% setahun, kurang daripada separuh kadar pertumbuhan bekalan tahunan 4.6% aluminium.

Pertumbuhan yang sangat perlahan dalam bekalan tembaga terhasil daripada gabungan faktor. Pertama, harga tembaga jatuh 58% antara awal 2010 dan awal 2016, jatuh hampir dengan kos pengeluaran logam dan dengan itu tidak menggalakkan pelaburan baharu dalam lombong dan kemudahan pemprosesan bijih. Kedua, kandungan tembaga bijih tembaga telah menurun secara berterusan dari semasa ke semasa. Walaupun jumlah rizab tembaga yang ditemui terus meningkat, kos mengekstrak tembaga telah meningkat dan sebahagian besar daripada kos itu adalah tenaga.

Kos Tenaga dan Tembaga

Perlombongan dan penapisan logam ialah perniagaan intensif tenaga. Oleh itu, harga tembaga cenderung menunjukkan banyak pergerakan bersama dengan harga minyak mentah West Texas Intermediate, serta penanda aras minyak mentah yang lain. Pada masa lalu, seseorang mungkin menganggap bahawa perhubungan ini kebanyakannya pada bahagian input: harga minyak mentah dan gas asli yang lebih tinggi/rendah menjadikan perlombongan dan penapisan tembaga lebih/kurang mahal. Andaian itu masih sah sehingga kini.

Walau bagaimanapun, kenaikan mendadak harga minyak dan gas asli pada 2021 mungkin meningkatkan permintaan tembaga dengan menyemarakkan minat dalam teknologi alternatif seperti angin, solar, bateri dan kenderaan elektrik, yang semuanya membayangkan penggunaan tembaga sama ada secara langsung atau tidak langsung. Ini mungkin benar terutamanya di Eropah dan Asia, yang menempatkan 75% penduduk dunia, di mana harga gas asli telah meningkat kepada 7-8x paras Amerika Utara.

Peralihan Tenaga

Peralihan tenaga boleh menjana permintaan kukuh untuk tembaga dan logam lain seperti litium dan kobalt. Sepanjang dekad yang lalu, kos tenaga suria jatuh hampir 70% manakala kos bateri jatuh dengan jumlah yang sama. Sejak 1990, kos tenaga suria dan penyimpanan bateri telah jatuh hampir 98%. Jika trend sedemikian berterusan dalam beberapa dekad akan datang, adalah mungkin untuk membayangkan masa depan tenaga yang banyak dan bebas karbon, tetapi yang memerlukan lebih banyak pendawaian tembaga.

Peralihan sudah menjadi jelas dalam pengangkutan darat. Jualan kenderaan elektrik (EV) melonjak 160% di seluruh dunia pada 2021 kepada 2.6 juta kenderaan. Selain itu, EV tersebut menyumbang kurang daripada 4% daripada jualan kenderaan global. Jika jualan EV terus berkembang pada kadar yang pantas ini, meningkatkan bahagian pasaran mereka berbanding kereta berkuasa enjin pembakaran, ia membayangkan pertumbuhan permintaan yang berpotensi kukuh untuk tembaga dan logam lain. Kos EV telah jatuh dengan cepat, dan EV mungkin menjadi lebih murah daripada kuasa kenderaan melalui enjin pembakaran menjelang separuh kedua tahun 2020-an.

Di antara ekonomi utama dunia, pertumbuhan terpantas dalam permintaan EV datang dari China, di mana jualan EV meningkat hampir 190% tahun lepas. Walaupun di luar jualan EV, ekonomi China telah menjadi satu-satunya sumber permintaan tembaga yang paling penting sejak dua dekad yang lalu.
Pengaruh China _

Setiap tahun China membeli kira-kira 40%-50% daripada tembaga yang baru dilombong. Sebahagian daripada tembaga mentah digunakan dalam negara, manakala sebahagian besar daripadanya dieksport semula dalam komponen barangan perantaraan atau siap. Kadar pertumbuhan dalam sektor perkilangan China sering berkorelasi kuat dengan harga semasa tembaga serta harga tembaga tiga hingga lima suku lebih awal. Untuk mengukur kadar pertumbuhan dalam sektor pembuatan China, kami lebih suka menggunakan Indeks Li Keqiang, yang mengukur penggunaan elektrik, volum pengangkutan kereta api dan pinjaman bank. Langkah khusus ini telah menjadi penunjuk permintaan yang lebih kukuh untuk tembaga dan komoditi lain daripada KDNK rasmi China, yang termasuk komponen lain seperti perkhidmatan dan perbelanjaan kerajaan yang kurang relevan dengan bahan mentah.

Setelah merosot mendadak pada awal wabak, kadar pertumbuhan China melantun semula dengan kuat pada separuh kedua 2020 dan separuh pertama 2021. Harga tembaga mengikuti pemulihan ini dengan rapat. Sejak itu, kadar pertumbuhan perindustrian China telah perlahan dengan ketara. Ketika China perlahan, harga tembaga didagangkan secara mengiring selama beberapa bulan sebelum memulakan semula rali yang agak suam dalam beberapa bulan lalu. Keuntungan tembaga baru-baru ini mungkin sebagai tindak balas kepada konflik Rusia-Ukraine. Rusia menghasilkan 850,000 tan tembaga pada 2021, kira-kira 5% daripada jumlah keseluruhan dunia.

Ekonomi China, walaupun masih berkembang, menghadapi beberapa masalah termasuk yang datang daripada harga bahan mentah yang lebih tinggi, penurunan harga perumahan, pertumbuhan eksport yang lebih perlahan, tahap hutang yang tinggi, hasil bon korporat yang lebih tinggi secara mendadak dan mata wang yang bernilai tinggi. Sekiranya pertumbuhan China terus perlahan, ia mungkin meningkatkan risiko harga tembaga berada di bawah tekanan akhir tahun ini atau pada 2023. Walau bagaimanapun, jika harga tembaga terus meningkat, walaupun pertumbuhan berpotensi lebih perlahan di China, peralihan tenaga yang disebutkan di atas mungkin menjadi sebab mengapa .

Anjakan Pandemik dalam Permintaan Pengguna

Antara Disember 2019 dan Disember 2021, pengguna AS membelanjakan 18% lebih untuk barangan perkilangan tetapi hanya 6% lebih untuk perkhidmatan, dan mereka tidak bersendirian. Di AS dan di seluruh dunia, pengguna beralih kepada membeli lebih banyak barangan perkilangan, termasuk elektronik pengguna dan barangan lain yang melibatkan kandungan tembaga yang ketara.

Walau bagaimanapun, kebanyakan dunia kembali kepada versi baharu kehidupan seperti biasa, dan di kebanyakan wilayah di dunia, pengguna nampaknya bersedia untuk mengalihkan perbelanjaan mereka kembali kepada pengalaman dan menjauhi pembelian barangan perkilangan. Ini mungkin mengehadkan pertumbuhan permintaan dalam tembaga dan mungkin juga menghalang pertumbuhan eksport di China. Dalam jangka pendek, peralihan dalam permintaan pengguna seperti itu mungkin mengimbangi beberapa peningkatan permintaan untuk tembaga hasil daripada peralihan tenaga.

Sumber:Kumpulan CME

Share Me