banner
Libya: Peraturan Rasuah, Dengki dan Kelaparan

Libya: Peraturan Rasuah, Dengki dan Kelaparan

Peperangan di Ukraine memberi kesan besar kepada Libya. Kesan paling segera ialah harga tepung di Libya meningkat 31 peratus sehari selepas pencerobohan Rusia bermula pada 24 Februari. Rusia dan Ukraine menyumbang 30 peratus daripada eksport gandum dunia dan Libya mendapat kesemua 1.35 juta tan import gandum dan barli tahunannya dari Rusia dan Ukraine. Sumber lain, terutamanya di Amerika dan Australia, tersedia tetapi mereka jauh lebih jauh, bermakna kos penghantaran yang lebih tinggi di samping kenaikan harga yang berkaitan dengan kekurangan. Sebelum perang saudara Libya menghasilkan kebanyakan bijirin yang diperlukan tetapi gangguan ekonomi dan pengangkutan telah menghentikan sebahagian besar daripada itu.

Rusia menyangka mereka akan mengekalkan sokongan jeneral Haftar, ketua angkatan tentera kerajaan HoR (Dewan Perwakilan). Itu tidak berlaku kerana pada awal Mac perdana menteri baru HoR mengecam pencerobohan Ukraine. Walaupun Haftar tidak membuat kenyataan, dia bekerja rapat dengan pemimpin HoR dan menyokong keamanan dan perpaduan di Libya dan tidak pernah menyokong semua dasar Rusia.

Rusia mempunyai sejarah yang panjang dengan Libya dan telah memberikan bantuan ketenteraan dan ekonomi kepada Libya selama beberapa dekad, terutamanya kerana hubungannya yang panjang dengan diktator Libya Kaddafi. Itu berakhir apabila Kaddafi terbunuh semasa pemberontakan 2011. Tidak ada kerajaan bersatu untuk menggantikan pemerintahan diktator ketika itu dan masih tidak ada. Rusia cuba mengekalkan kedutaannya di Tripoli tetapi akhirnya menutupnya pada Oktober 2013. Rusia memantau perkembangan Libya melalui kedutaannya di negara Arab lain, khususnya Mesir. Rusia memihak kepada puak HoR dan komander tenteranya Haftar, memberikan sokongan ketenteraan dan beberapa pasukan darat, terutamanya kontraktor tentera Rusia Kumpulan Wagner dan pasukan tentera upahan Arab Syria yang agak besar. Sokongan ketenteraan itu kelihatan tegas sehingga Turki membuat perjanjian haram dengan kerajaan Tripoli pada 2019 dan membawa masuk pasukan tentera yang lebih kuat daripada Rusia di Libya. Ini mewujudkan kebuntuan yang kini kurang menguntungkan Rusia kerana sekatan ekonomi yang besar yang dikenakan oleh Rusia kerana menceroboh Ukraine bermakna Rusia tidak lagi dapat memberikan sokongan ketenteraan kepada HoR seperti yang dilakukan pada masa lalu, ditambah dengan pasukannya sekarang. diperlukan di Rusia,

GNU (Kerajaan Perpaduan Nasional) secara rasmi menolak untuk mengiktiraf kelulusan kerajaan HoR Fathi Bashagha sebagai perdana menteri GNU yang baharu. Kerajaan HoR mewakili lebih ramai rakyat Libya daripada GNA (Government of National Accord) yang berpangkalan di Tripoli. GNA dan HoR sedang dalam proses menggunakan GNU untuk bergabung tetapi proses itu, dan pilihan raya nasional yang telah lama dicari, kini disekat oleh pertikaian dalam GNU antara pemilihan baru bekas menteri dalam negeri Fathi Bashagha sebagai perdana GNU yang baharu menteri dan perdana menteri GNU asal Abdul Hamid Dbeibah, yang tempoh jawatannya berakhir pada Disember. Pertikaian ini telah berlarutan sejak Januari dan PBB tidak memihak setakat ini.

Dbeibah ternyata korup dan sanggup menerima kehadiran Turki di Libya. Dbeibah dan anggota kabinetnya enggan menyerahkan kuasa kepada Bashagha, yang disokong oleh puak HoR timur dan pasukan tenteranya (LNA), yang masih menguasai sebahagian besar Libya. Bashagha percaya dia boleh menganjurkan pilihan raya kebangsaan dalam tempoh 14 bulan, melainkan PBB menyokong Dbeibah atau tidak melakukan apa-apa untuk menghalang campur tangan daripada Dbeibah. Bashagha menyokong campur tangan Turki pada 2019 dan 2020, tetapi menentang Turki apabila Turki menyatakan mereka tidak akan meninggalkan Libya.

Pilihan raya 24 Disember tidak berlaku dan terdapat perselisihan faham di Libya dan PBB mengenai tarikh baharu untuk pilihan raya negara. PBB juga mahu menggantikan ramai pegawai tempatan dalam GNU. Pada penghujung tahun 2020 PBB menjadi perantara penciptaan GNU, satu lagi kerajaan sementara untuk menyatukan Libya. Orang Turki, Rusia, GNA , HoR dan LNA (Tentera Kebangsaan Libya) bersetuju untuk mengundurkan tentera mereka sebagai sebahagian daripada pelan gencatan senjata/penyatuan negara lewat 2020. Perjanjian ini menggesa pilihan raya kebangsaan diadakan pada penghujung 2021. Itu tidak berlaku, terutamanya kerana kehadiran berterusan tentera Turki dan perselisihan faham mengenai perlembagaan baharu dan siapa yang boleh bertanding jawatan. Orang Turki sedar bahawa mereka tidak perlu berjuang untuk kekal di Libya, hanya mengganggu dan menangguhkan sebarang usaha, seperti pilihan raya atau kutukan PBB,

Rakyat Libya tidak dapat bersetuju dengan kerajaan baharu sejak penggulingan diktator Kaddafi pada pertengahan 2011. Terdapat sedikit perpaduan kerana menjelang 2015 terdapat dua puak besar, satu di ibu negara Tripoli dan disokong oleh PBB dan satu lagi di timur, berpangkalan di Tobruk. Pertikaian utama antara kedua-dua puak adalah sokongan parti politik Islam dan beberapa kumpulan pengganas Islam. Di kebanyakan Libya, terutamanya di timur, sikap itu tidak boleh diterima dan semakin banyak kumpulan pengganas Islam di Libya telah menjadi ancaman besar kepada kebanyakan rakyat Libya. Penentang paling berkesan pengganas Islam ialah bekas pegawai tentera Libya, Khalifa Haftar, yang melarikan diri dari Libya pada 1980-an selepas menimbulkan kemarahan diktator Kaddafi. Kini warganegara Amerika, dia kembali ke Libya timur pada 2013, menghidupkan semula beberapa unit tentera era Kaddafi dan mula menguasai pangkalan tentera daripada militia dan pengganas Islam. Puak-puak Timur berhimpun kepada Haftar, yang telah menganjurkan usaha memerangi keganasan yang paling berkesan di negara itu. Haftar mendapat sokongan kebanyakan negara Arab, terutamanya Mesir dan UAE. Mesir mempunyai sempadan yang terdedah dengan Libya yang digunakan oleh kumpulan pengganas Islam untuk memindahkan orang masuk dan keluar serta menyeludup senjata ke Mesir.

Mesir menyediakan laluan darat ke Libya untuk bekalan dan senjata untuk LNA, sebahagian besarnya dibayar oleh UAE dan negara minyak Arab yang lain. Mesir, UAE dan negara Arab lain menyokong kerajaan Bashagha yang baharu dan menentang pencerobohan Rusia ke atas Ukraine. Turki menyokong Ukraine lebih daripada menentang Rusia dan cuba untuk bermain kedua-dua pihak. PBB telah dipaksa oleh hampir semua ahlinya untuk mengutuk sekeras-kerasnya Rusia atas pencerobohan Ukraine. Keadaan Ukraine juga telah menghilangkan perhatian PBB terhadap krisis Libya. Pada masa ini PBB tidak mencadangkan sebarang penyelesaian kepada pertikaian GNA/HoR atau kehadiran haram Turki di Libya. PBB cenderung untuk mengelak daripada menyinggung perasaan ahli utama PBB, terutamanya lima negara yang mempunyai kuasa veto. Kumpulan itu termasuk Rusia tetapi bukan Turki. PBB tidak mempunyai angkatan bersenjata, selain daripada pasukan pengaman yang dibekalkan oleh negara anggota dan dibayar oleh anggota PBB, terutamanya AS dan negara perindustrian lain yang menyediakan sebahagian besar bajet PBB. Pemimpin PBB mendapati bahawa perkara paling selamat untuk mereka lakukan apabila kuasa besar mempunyai pertikaian adalah mencari jalan untuk tidak menyinggung perasaan sesiapa pun, walaupun itu bermakna pertikaian serius berlanjutan lebih lama daripada yang diperlukan.

Rusia menyokong Haftar sejak awal dan menjelang 2016 Haftar membuat lawatan tetap ke Rusia untuk membincangkan kerjasama dalam memerangi pengganas Islam di Libya. Pada Januari 2017, kerajaan Rusia melawat Haftar apabila kapal pengangkut pesawat Rusia Kuznetsov dan pengiringnya tiba di luar pantai timur Libya. Pengangkut itu menghantar sebuah helikopter ke Tobruk berhampiran dan mengambil Khalifa Haftar dan dua pegawai kanannya, semuanya berpakaian seragam, ke kapal pengangkut itu. Lawatan ke Kuznetsov telah dirakamkan dalam video dan siaran. Video itu menunjukkan acara itu dianggap sebagai lawatan rasmi dengan kelasi-kelasi berpakaian seragam berbaris dan sebuah pancaragam memainkan lagu kebangsaan Libya. Apa yang mengagumkan pihak Rusia ialah rancangan jangka panjang Haftar untuk menyatukan Libya, mengadakan pilihan raya dan membenarkan ekonomi Libya berkembang maju sekali lagi. Rusia mula memberikan bantuan ketenteraan, dalam bentuk penasihat dan juruteknik untuk membaiki dan memulihkan banyak kereta kebal, artileri dan pesawat Rusia yang masih utuh tetapi tidak berfungsi kerana kekurangan pembaikan dan alat ganti baru. Rusia dan sekutu Arab turut membantu Haftar dengan logistik.

Pasukan Haftar berkesan dan setia kerana Haftar menjaga mereka dan meminimumkan kemalangan jiwa. Sokongan Rusia dan Arab membolehkan LNA menenangkan 90 peratus Libya dan pada awal 2019 Haftar telah mendekati Tripoli, di mana GNA yang disokong PBB hampir tidak dapat mengekalkan ketenteraman di Tripoli dan dua bandar timur lain yang dikuasai oleh militia Islam yang secara terbuka. bertelagah antara satu sama lain dan hampir tidak bertolak ansur dengan GNA. Menjelang pertengahan 2019, serangan LNA sedang berusaha untuk menawan Tripoli apabila Turki muncul dengan tawaran yang tidak dapat ditolak oleh GNA; campur tangan tentera terhadap LNA. Sebagai balasan, GNA akan menandatangani perjanjian dengan Turki memberikannya hak minyak luar pesisir orang lain. Penaung PBB GNA tidak lebih daripada membantah apabila Turki mula bergerak dengan senjata dan tentera, terutamanya 10,000 askar upahan Arab Syria sendiri, untuk menghentikan pendahuluan LNA. Menjelang Februari 2020, LNA bersetuju dengan gencatan senjata. Ini diadakan dan membawa kepada perjanjian damai di mana GNA dan kerajaan HoR timur bersetuju untuk bergabung dan menjalankan pilihan raya kebangsaan. Sebahagian daripada perjanjian itu ialah Rusia dan Turki menarik balik tentera mereka. Rusia mula berbuat demikian tetapi orang Turki tidak melakukannya. Pasukan Rusia jauh lebih kecil (kira-kira 1,200 kontraktor tentera Kumpulan Wagner dan juruteknik Rusia untuk menyelenggara peralatan serta pasukan tentera upahan Arab yang lebih besar) daripada 12,000 tentera Turki dan tentera upahan Arab. Rusia mempunyai sebab lain untuk menarik keluar kebanyakan kakitangannya; ia tidak mampu lagi. Itu adalah hasil daripada sekatan ekonomi yang dikenakan selepas serangan Rusia pada 2014 ke atas Ukraine. Pada tahun 2022 itu meningkat kepada operasi yang lebih besar dan Rusia kini dibebani dengan sekatan yang lebih berat. Ini mungkin akan membawa kepada pemergian semua anggota tentera Rusia. Orang Turki kini menjadi penghalang utama kepada perpaduan dan pilihan raya Libya. Rusia juga mempunyai pasukan di Syria, di mana ia adalah sekutu Turki.

Isu utama ialah mengeluarkan orang Turki dari Libya tetapi tiada siapa yang mempunyai keupayaan ketenteraan untuk memaksa orang Turki keluar selagi orang Turki enggan pergi. Bashagha, pemimpin GNU yang baru, berjanji untuk menggunakan rundingan untuk mengeluarkan orang Turki. Pasukan Turki masih tertumpu di barat, di sekitar Tripoli dan Misrata. Di kedua-dua bandar ini, militia bertelagah sesama sendiri. Ini berlaku walaupun Turki berusaha untuk melatih anggota militia menjadi tentera profesional. Anggota militia menerima latihan dan senjata baharu, tetapi kesetiaan pertama mereka kekal kepada pemimpin militia mereka, yang sering mewakili penduduk di dua bandar itu.

Apa yang berlaku ialah pada masa ini tiada perang di Libya. Masih terdapat keganasan antara militia saingan dan beberapa kumpulan pengganas Islam yang tegar. Tidak semua militia yang menyusahkan berada di bandar-bandar utama. Ada yang berasal dari kawasan luar bandar di sekitar kemudahan pengeluaran minyak dan berfungsi sebagai PFG (Petroleum Facilities Guards). Jeneral Haftar dan LNAnya menjinakkan PFG ini melalui rundingan dan dalam beberapa keadaan secara paksa. Walaupun begitu, dan hakikat bahawa pekerjaan sebagai PFG adalah antara yang dibayar dan terjamin terbaik di negara ini, sesetengah kumpulan PFG mempunyai masalah politik dalaman yang kadang-kadang mengakibatkan PFG mengancam untuk menutup kemudahan yang mereka jaga melainkan mereka dibayar lebih. Ia masih terpulang kepada LNA untuk menyelesaikan pertikaian ini dengan sekurang-kurangnya keganasan atau kehilangan pengeluaran. Kebanyakan rakyat Libya menyedari kenaikan kos import bijirin dan bahawa bank negara telah menghabiskan sebahagian besar rizab tunainya. Ini bermakna bahawa sebarang gangguan serius terhadap pengeluaran minyak tidak lama lagi bermakna kurang akses kepada makanan atau wang tunai untuk senarai gaji kerajaan, termasuk PFG.

PFG telah lama dilihat sebagai punca rasuah yang kekal. PFG ialah militia puak yang diupah (atau disogok) oleh kerajaan terdahulu atau selepas 2011 untuk memastikan medan minyak, saluran paip dan kemudahan pelabuhan selamat. Tidak lama selepas Kaddafi digulingkan pada 2011, ramai, jika tidak kebanyakan, PFG menjadi penyangak, menutup kemudahan yang mereka jaga dan, sebenarnya, cuba memeras ugut sesiapa yang membayar mereka untuk membayar lebih. Ini didorong oleh pertelingkahan puak tentang bagaimana pendapatan minyak harus diperuntukkan. Libya sentiasa sangat korup dan Kaddafi kekal berkuasa selama beberapa dekad dengan mempermainkan antara satu sama lain dengan pendapatan minyak. Mereka yang bekerjasama mendapat lebih banyak, mereka yang menimbulkan masalah mendapat lebih sedikit. Dengan perginya Kaddafi, banyak puak mahukan bayaran balik untuk ketidakadilan yang nyata atau yang dibayangkan dahulu. Ramai daripada PFG datang untuk menyokong GNA tetapi selagi sebahagian daripada mereka terus menahan pendapatan minyak lumpuh dan krisis makanan yang amat digeruni tidak lagi menghampiri, ia adalah di sini. Jeneral Haftar dan kerajaan HoR telah berjaya berunding dengan PFG dan menawarkan tawaran yang lebih baik (bahagian pendapatan minyak yang lebih besar) dan mengurangkan rasuah. Haftar mempunyai reputasi sebagai kurang rasuah. PFG sering menutup medan minyak dan pelabuhan kerana GNA tidak membayarnya. Dalam kes ini, GNA sering menghantar wang tunai tetapi sebahagian atau kesemuanya telah dicuri oleh pemimpin PFG yang menafikan mereka mencuri. GNA perlu mengumpul dan menghebahkan bukti yang mencukupi tentang kecurian untuk meyakinkan militia dan ketua puak lain bahawa lelaki PFG yang korup mesti diganti. Ini sukar dilakukan dan sementara itu PFG sentiasa menuntut “pampasan yang mencukupi” sebelum mereka akan membenarkan minyak dipam, dipindahkan melalui saluran paip ke kemudahan eksport atau dimuatkan pada kapal tangki. Butiran tentang berapa banyak “pampasan yang mencukupi” yang dibayar oleh mana-mana PFG biasanya dirahsiakan kerana di Libya merasakan bahawa tiada satu kumpulan pun mendapat bahagian yang saksama daripada kekayaan minyak yang telah mengekalkan negara itu berfungsi sejak 1970-an. Tanpa wang tunai yang disediakan oleh eksport minyak Libya tidak dapat mengimport makanan dan keperluan lain yang mencukupi untuk memastikan penduduk terus hidup. PFG sangat sedar bahawa jika mereka kehilangan kawalan ke atas kemudahan yang mereka lindungi, mereka kehilangan pekerjaan mereka jadi mereka sangat defensif dan paranoid. Masalah keseluruhannya ialah pampasan PFG mempunyai sedikit kaitan dengan betapa bahayanya kerja itu tetapi lebih kepada politik suku.

Ketakutan yang semakin meningkat terhadap ketidaktentuan politik, kelaparan dan campur tangan asing telah melumpuhkan kebanyakan keganasan yang dianjurkan. Ini tidak akan bertahan lama tetapi buat masa ini terdapat ancaman yang lebih besar untuk dibimbangkan.

Sumber: StrategyPage

Share Me