banner
Laporan: Yuan Menjadi Mata Wang Global Nombor 3

Pengantarabangsaan yuan China dipercepat pada tahun 2020 walaupun wabak global merosakkan dan kerajaan AS menahan pertumbuhan China. Para pakar meramalkan ada ruang besar untuk pengantarabangsaan mata wang lebih lanjut, yang memerlukan aliran yuan yang mudah dan pengembangan jalan pelaburan rentas sempadan.
Indeks pengantarabangsaan yuan mencapai 5.02 pada akhir tahun 2020, peningkatan mendadak 54.2% dari tahun sebelumnya, menjadikannya ia nombor 3 di antara mata wang antarabangsa. Kadar itu melepasi tahap pengantarabangsaan yen dan pound, menurut Laporan Pengantarabangsaan RMB 2021 yang dikeluarkan oleh International Monetary Institute (IMI) di bawah Renmin University of China pada hari Sabtu.
Peningkatan itu didorong terutamanya oleh pemulihan ekonomi China yang stabil, pembukaan sektor kewangan, dasar monetari yang stabil dan peningkatan kerjasama mata wang antarabangsa, kata laporan itu.
Oleh kerana pihak berkuasa China membenarkan akses yuan ke lebih banyak institusi kewangan asing, pelabur luar negara bergegas masuk ke China, mencari pulangan yang berpotensi lebih tinggi, kata para pakar.
Setelah menghapus sekatan kuota pelaburan melalui program Qualified Foreign Institutional Investor dan The Yuan-denominated Renminbi Qualified Foreign Institutional Investor, pengawal selia kewangan China menurunkan syarat kemasukan dan memperluas skop pelaburan program-program ini untuk memudahkan pelaburan asing.
Pada tahun 2020, aset kewangan denominasi yuan yang dimiliki oleh institusi dan individu luar negara melonjak 40,11% dari tahun ke tahun hingga mencapai 8,98 trilion yuan ($1.39 trilion), menurut laporan itu.
Sementara itu, peranan yuan sebagai mata wang rizab juga menguat, dengan bank pusat lebih dari 70 negara memiliki aset rizab mereka.
Pada akhir tahun 2020, mata wang menyumbang 2.25% aset pertukaran asing global, meningkat 14.8% dari tahun ke tahun, kata laporan itu.
Wang Fang, timbalan dekan School of Finance of Renmin University of China dan Timbalan Pengarah IMI, mengatakan penubuhan model pembangunan baru “dua peredaran” akan memberikan peluang bersejarah untuk membawa pengantarabangsaan yuan ke tahap yang baru.
Beliau mengatakan bahawa peranan Belt and Road Initiative (BRI) dan juga pusat transaksi yuan luar pesisir harus diberikan peranan penuh dalam memperkuat peredaran domestik dan antarabangsa dalam usaha untuk mempromosikan penggunaan yuan secara global.
Sebagai contoh, beliau menyebutkan mewujudkan platform perdagangan komoditi pukal BRI dengan inovasi, dan penyatuan barang niaga masa hadapan dan “spot goods” untuk meningkatkan perdagangan komoditi pukal dan penggunaan yuan. Juga, perdagangan digital BRI harus dipromosikan untuk memperjuangkan peraturan perdagangan digital global, menurut Wang.
Xi Junyang, profesor di Universiti Kewangan dan Ekonomi Shanghai, mengatakan kepada Global Times bahawa masih ada ruang besar untuk penggunaan yuan antarabangsa, terutama dalam perdagangan kewangan dan sebagai aset rizab global.
Beliau meminta untuk memperluas saluran untuk pelabur asing memasuki pasaran China dan agar pelabur domestik mengeluarkan produk kewangan dalam bentuk yuan di luar negara.
“Kami mungkin mempertimbangkan untuk mendorong pelaburan asing di pasar modal China melalui program Shanghai-London Stock Connect serta potensi hubungan dengan bursa saham Tokyo dan Singapura.”
Sementara memfasilitasi pengantarabangsaan yuan, para pakar mengatakan bahawa teknologi data besar harus diterima pakai untuk meningkatkan sistem pengawasan dan amaran awal terhadap aliran lintas batas yuan untuk mencegah risiko sistemik.

Share Me