banner
Krisis Tenaga Eropah Menjelma Di Tengah Ketegangan Rusia-Ukraine

Krisis Tenaga Eropah Menjelma Di Tengah Ketegangan Rusia-Ukraine

Moscow berkata gas akan terus mengalir dengan bayaran untuk bekalan mulai 1 April yang akan dibayar pada akhir bulan atau awal Mei, memberi tangguh kepada Eropah yang pemimpinnya menegaskan mereka tidak akan mematuhi dekri pembayaran ruble oleh Presiden Rusia Vladimir Putin. Penganalisis berkata pilihan yang tinggal untuk blok itu adalah terhad, kerana penghantaran LNG alternatif dari AS tidak dapat menampung permintaan dalam jangka pendek dan Eropah juga sangat kekurangan infrastruktur penerimaan LNG.

Akibat buruk ini nampaknya sangat ironis, kerana Washington berpeluang mengaut keuntungan besar daripada konflik Rusia-Ukraine, manakala kepentingan sekutu Eropahnya terjejas atau dikorbankan, kata pemerhati, sambil menunjukkan bahawa Eropah boleh menjadi salah satu mangsa terbesar AS memajukan hegemoni globalnya.

Putin mengumumkan bahawa pembayaran ruble untuk pembelian gas asli untuk negara “tidak mesra” berkuat kuasa pada hari Jumaat. Di bawah peraturan baharu itu, pembeli asing perlu membuka akaun ruble dan mata wang asing khas dengan Gazprombank JSC Rusia untuk mengendalikan pembayaran.
Jika pembayaran akaun tidak dibuat, Rusia akan menganggapnya sebagai lalai di pihak pembeli, dan menghentikan bekalan, lapor Reuters.

Pemimpin Eropah telah menolak membayar dengan ruble, yang mereka katakan melanggar kontrak sedia ada. Walaupun negara Baltik Lithuania berkata pada hari Sabtu bahawa ia telah meninggalkan sepenuhnya import gas Rusia, negara Eropah lain masih belum menjelaskan dengan jelas pendirian atau rancangan sokongan mereka.

Menurut laporan Bloomberg, pembeli Eropah “mencari kejelasan tentang cara sistem baharu itu akan berfungsi.” Kerajaan Jerman dilaporkan sedang mengkaji butiran, Denmark mengecam langkah itu, dan Menteri Ekologi Perancis Barbara Pompili berkata beliau tidak melihat permintaan itu sebagai pelanggaran kontrak kerana syarikat masih boleh membayar dalam euro.

Walaupun gusti politik akan berlarutan dan pemimpin Eropah mungkin menyelaraskan untuk mengukuhkan pendirian politik keras mereka terhadap Rusia, penganalisis meramalkan bahawa mungkin terdapat sedikit kelonggaran pada amalan sebenar.

Sebagai contoh, sesetengah negara Eropah mungkin memohon pengecualian melalui mekanisme EU, atau mungkin terdapat “beberapa perbezaan” antara pendirian tegas kerajaan dan cara firma tenaga EU mengendalikan pembayaran, Cui Hongjian, pengarah Jabatan Pengajian Eropah di China Institut Pengajian Antarabangsa, memberitahu Global Times pada hari Ahad.

Krisis tenaga yang menjelma

Rusia menyumbang lebih 40 peratus daripada jumlah bekalan gas asli Eropah dan 50 peratus daripada bekalan arang batu yang digunakan di Eropah. Harga gas asli Eropah dilaporkan melonjak 34 peratus selepas dekri pembayaran ruble.

Penganalisis memberi amaran bahawa kenaikan selanjutnya dalam harga gas asli boleh meningkatkan kos sara hidup rakyat Eropah biasa, meningkatkan lagi tekanan inflasi dan juga memperhebatkan krisis politik.

Menurut Investec Bank, had UK pada harga tenaga boleh meningkat sebanyak 50 peratus lagi pada bulan Oktober kepada lebih daripada 3,000 paun bagi setiap isi rumah, didorong oleh kebimbangan tentang gangguan kepada bekalan gas Eropah.

Jerman berwajaran tinggi ekonomi EU, yang banyak bergantung pada import tenaga Rusia, telah menyaksikan harga tenaga Mac meningkat 129.5 peratus berbanding Februari. Pada bulan Mac, perbelanjaan pengguna Jerman untuk tenaga isi rumah dan bahan api meningkat sebanyak 22.5 peratus tahun ke tahun, menurut data yang dikeluarkan oleh Pejabat Perangkaan Persekutuan Jerman.

Jerman mengisytiharkan amaran awal dalam pelan kecemasan gas nasionalnya pada hari Rabu, menggesa rakyatnya mengurangkan penggunaan tenaga mereka. Sektor intensif tenaga negara termasuk pembuatan keluli, pembuatan kertas, dan logistik dilaporkan telah merasai tekanan. Beberapa operasi terpaksa digantung kerana tidak mampu menampung harga tenaga yang melambung tinggi.

Menurut laporan media, terdapat tiga peringkat dalam pelan kecemasan Jerman, dan peringkat akhir hanya diaktifkan apabila “terdapat permintaan yang sangat tinggi untuk gas atau gangguan yang ketara kepada bekalan gas, dengan semua langkah berasaskan pasaran dilaksanakan dan bekalan masih tidak mencukupi.”

“Apabila peringkat akhir dicetuskan sebagai krisis tenaga bola salji, penggunaan tenaga akan mengutamakan penggunaan awam, dan bekalan untuk kegunaan perindustrian boleh dihentikan sepenuhnya dalam kes itu, memberikan kesan buruk bukan sahaja kepada Jerman tetapi juga ekonomi Eropah – yang telah terjejas. oleh pandemik,” Cui memberi amaran, sambil menganggarkan bahawa krisis tenaga seperti itu boleh memadamkan pengembangan KDNK Eropah sekitar 1 hingga 2 mata peratusan.

Diunjurkan bahawa ekonomi EU akan berkembang sebanyak 4 peratus pada 2022, menurut laporan yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Eropah pada 10 Februari, sebelum tanda-tanda krisis tenaga nyata.

Cui berkata sekatan ke atas pengeluaran perindustrian juga memberi kesan kepada pendapatan fiskal kerajaan, yang penting kepada kebajikan sosial, mengakibatkan lingkaran ganas yang mungkin mengancam kestabilan politik blok Eropah itu.

Tiada jalan keluar

Alternatif yang mungkin untuk gas asli Rusia adalah dengan mengimport LNG dari AS. Lin Boqiang, pengarah Pusat Penyelidikan Ekonomi Tenaga China di Universiti Xiamen, memberitahu Global Times pada hari Ahad bahawa penghantaran LNG AS bukanlah “penyelesaian segera” kerana rancangan itu tidak dapat dilaksanakan dalam beberapa bulan akan datang disebabkan oleh kenaikan harga gas dan kemudahan terhad untuk menampung penghantaran.

Pada bulan Mac, AS dan Eropah mencapai perjanjian LNG utama, di mana AS akan menyediakan EU sekurang-kurangnya 15 bilion meter padu LNG tambahan menjelang akhir tahun. “Dari sudut pandangan realistik, penghantaran LNG AS juga tidak dapat menampung sepenuhnya jurang yang ditinggalkan oleh import gas asli Rusia, apatah lagi kos logistik yang lebih tinggi,” kata Lin.

Pengeksport AS telah menghantar rekod volum LNG ke Eropah selama tiga bulan berturut-turut, apabila harga meningkat 10 kali ganda berbanding setahun lalu, kata laporan Reuters yang lain.

Menurut kajian oleh institut penyelidikan tenaga Aurora Energy Research, ia akan menelan belanja antara 60 dan 100 bilion euro untuk mengisi kekurangan gas daripada sumber bukan Rusia.

Sumber:Global Times

Share Me