banner
Krisis-Melanda Sri Lanka untuk Membentangkan Pelan Penstrukturan Semula Hutang kepada IMF menjelang Ogos

Krisis-Melanda Sri Lanka untuk Membentangkan Pelan Penstrukturan Semula Hutang kepada IMF menjelang Ogos

Sri Lanka yang dilanda krisis akan membentangkan rancangan penstrukturan semula hutang kepada Tabung Kewangan Antarabangsa menjelang akhir Ogos, dalam usaha untuk memenangi kelulusan bagi program pembiayaan empat tahun, kata perdana menteri pada Selasa.

Salah urus ekonomi dan akibat daripada COVID-19 telah menyebabkan negara yang kekurangan wang berjumlah 22 juta orang itu tidak mampu membayar import penting makanan, baja, ubat-ubatan dan bahan api kerana masalah dolar yang teruk.

Inflasi mencecah 54.6% pada Jun ketika negara Lautan Hindi itu berdepan dengan krisis ekonomi terburuk dalam beberapa dekad, dan bank pusat itu dijangka menaikkan kadar pada pengumuman dasar seterusnya pada Khamis untuk mengekang harga.

Bercakap selepas lawatan delegasi IMF baru-baru ini, Perdana Menteri Ranil Wickremesinghe menggariskan peta jalan di parlimen untuk merangka jalan keluar daripada krisis bagi pulau Lautan Hindi itu.

“Kami kini mengambil bahagian dalam rundingan sebagai negara yang muflis,” katanya merujuk kepada rundingan dengan pemberi pinjaman global itu. “Oleh itu, kita perlu menghadapi situasi yang lebih sukar dan rumit berbanding rundingan sebelum ini.”

Walaupun terdapat penggantungan pembayaran balik kira-kira $12 bilion hutang asing pada April, Wickremesinghe berkata Sri Lanka masih mempunyai pembayaran hampir $21 bilion sehingga akhir 2025.

Ia menghadapi tekanan yang kuat, dengan bank pusat menganggarkan penguncupan pertumbuhan 4% hingga 5% tahun ini, dengan inflasi mencecah 60% menjelang akhir tahun, katanya, walaupun kerajaan menyasarkan penguncupan yang lebih kecil sebanyak 1% dalam pertumbuhan seterusnya tahun.

Selepas mencapai persetujuan peringkat kakitangan dengan IMF, Sri Lanka berhasrat untuk mengadakan persidangan penderma dengan “negara mesra” seperti China, India dan Jepun untuk mendapatkan lebih banyak pinjaman melalui “perjanjian bersama,” kata Wickremesinghe kepada penggubal undang-undang.

Minggu lalu, IMF berkata rundingan dengan Sri Lanka adalah “membina”, meningkatkan harapan ia tidak lama lagi akan memberikan kelulusan awal untuk pakej sokongan kewangan yang sangat diperlukan.

Penganalisis memberi amaran bahawa kenaikan kadar akan memberi sedikit kesan dalam mengurangkan harga yang melonjak, bagaimanapun, kerana ia sebahagian besarnya didorong oleh kos bahan api yang lebih tinggi.

Minggu ini, pihak berkuasa melanjutkan penutupan sekolah, memberitahu penjawat awam bekerja dari rumah dan mengehadkan pengagihan bahan api kepada perkhidmatan penting ketika negara bergelut untuk membayar penghantaran bahan api baharu.

Krisis itu berlaku selepas COVID-19 menjejaskan ekonomi yang bergantung kepada pelancongan dan mengurangkan kiriman wang daripada pekerja luar negara.

Ia ditambah lagi dengan pengumpulan hutang kerajaan yang besar, kenaikan harga minyak dan larangan import baja kimia tahun lalu yang memusnahkan pertanian.

Bantahan berminggu-minggu kadangkala ganas membawa kepada peletakan jawatan menteri penting pada Mei, menyebabkan Presiden Gotabaya Rajapaksa dan Wickremesinghe bergelut untuk menstabilkan keadaan.

Sri Lanka berhutang sekurang-kurangnya $3.5 bilion kepada China dan negara lain dan dana pelaburan global yang juga telah meminjamkan puluhan bilion kepada Colombo mahukan jaminan bahawa sebarang pelepasan hutang yang mereka berikan akan dipadankan oleh Beijing.

Sumber: Reuters

Share Me