banner
Krisis dan Ketidakstabilan Mengancam Ekonomi Pakistan Lagi

Krisis dan Ketidakstabilan Mengancam Ekonomi Pakistan Lagi

Sokongan Pakistan terhadap ekstremisme anti-India, anti-Barat telah merugikan kerana perdana menteri baharunya menghadapi kesengsaraan ekonomi, rasa tidak puas hati yang semakin meningkat dan cabaran daripada pendahulunya.

Pakistan setakat ini berjaya mengekang rusuhan dan membayar balik pemiutang, mengelak kegawatan ekonomi seperti yang dilihat di Sri Lanka. Namun, kerajaan campuran Perdana Menteri Shahbaz Sharif, yang mengambil alih pada April 2022, sedang bergelut dengan pelbagai krisis politik dan ekonomi. Rupee Pakistan adalah salah satu mata wang berprestasi paling teruk di dunia, rizab pertukaran asing negara adalah sangat rendah, dan ia tidak dapat menarik pelaburan asing yang sangat diperlukan.

Ketidakstabilan politik dalam negeri dan peningkatan kerentanan terhadap keganasan berikutan pengambilalihan Taliban di negara jiran Afghanistan menambah masalah negara itu. Empat tahun pemerintahan yang tidak menentu oleh bekas pemain kriket Imran Khan telah menimbulkan polarisasi yang mendalam terhadap masyarakat Pakistan. Dakwaan bekas Perdana Menteri Khan bahawa penggulingannya melalui undi tidak percaya parlimen didalangi oleh Amerika Syarikat, dengan bantuan daripada kepimpinan tentera, telah memberi kesan yang membimbangkan.

Kelas politik Pakistan berpecah belah. Masyarakatnya telah diradikalkan lagi. Ekonomi lebih lemah daripada empat tahun lalu, dan negara ini lebih terpencil di peringkat antarabangsa. Pertubuhan ketenteraan yang paling berkuasa telah lebam dengan mendapat kritikan, pertama kerana membantu Encik Khan memegang jawatan, dan kini kerana membantu menolaknya.

Encik Khan mula berkuasa pada 2018 melalui sokongan terbuka pertubuhan keselamatan, tetapi kerajaannya terpikul oleh pengurusan pakatan yang lemah dan tadbir urus yang tidak berkesan. Ketika krisis ekonomi Pakistan meningkat, dan ketegangan antara Perdana Menteri Khan dan penubuhan tentera semakin mendalam, gabungan parti pembangkang menggunakan peluang untuk menolak usul tidak percaya terhadapnya.

Daripada menghadapi usul undi tidak percaya di parlimen dan menerima kekalahan dengan anggun, Encik Khan berusaha untuk memegang kuasa melalui cara di luar perlembagaan. Akhirnya, Mahkamah Agung Pakistan campur tangan, disokong secara tertutup oleh petinggi tentera, untuk memastikan undi tidak percaya berlaku, dan kerajaan baharu mengangkat sumpah.

Encik Sharif, perdana menteri semasa, adalah bekas ketua menteri negeri Punjab, dan adik kepada Nawaz Sharif, seorang perdana menteri tiga kali. Shahbaz Sharif adalah pentadbir yang baik tetapi tidak mempunyai pengalaman politik peringkat kebangsaan yang kritikal untuk menguruskan gabungan yang berbeza. Encik Khan, dalam pada itu, memberi tekanan kepada kerajaan dan pertubuhan tentera baik melalui media sosial dan protes jalanan.

Pakistan amat perlu kembali ke landasan yang betul dengan program pinjaman Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), kedua-duanya untuk mengatasi kesukaran imbangan pembayaran serta-merta serta untuk kestabilan ekonomi jangka panjang. Persekitaran politik membuat keputusan ekonomi yang sukar, seperti menamatkan subsidi dan menaikkan cukai, sukar untuk dilaksanakan.

Cabaran ekonomi dan politik

Krisis semasa Pakistan adalah kemuncak dari berdekad-dekad dasar yang penuh. Keinginan untuk memerangi ancaman wujud yang dilihat dari India, negara dari mana Pakistan dibentuk pada tahun 1947, mengakibatkan perbelanjaan ketenteraan yang tidak mampan selama beberapa dekad yang bergantung pada sokongan asing, dari segi sejarah Amerika.

Sokongan luar itu berakhir sebahagiannya kerana perubahan geopolitik. Saingan India, bukan Pakistan, kini menjadi sekutu pilihan Amerika. Dasar Pakistan di Afghanistan dan sokongannya terhadap kumpulan pengganas jihad yang menyasarkan India juga telah menyebabkan kehilangan sokongan Barat. Tidak dapat, atau tidak mahu, untuk meningkatkan hasil daripada cukai dan pengembangan ekonomi, Pakistan telah berulang kali beralih kepada sama ada institusi pelbagai hala atau negara sahabat – di Timur Tengah Arab dan China – untuk sokongan belanjawan.

Perdana menteri baharu dan menteri luarnya, Bilawal Bhutto Zardari, telah menyatakan hasrat mereka untuk merangka semula hubungan AS-Pakistan. Walau bagaimanapun, untuk benar-benar membaiki hubungan dengan Washington, Pakistan perlu menyemak sepenuhnya dasar luar dan keselamatannya, terutamanya berbanding India dan China, yang mungkin tidak dapat dilaksanakan dalam jangka pendek.

Ekonomi Pakistan kekal bergantung kepada eksport tekstil kapas, dengan sedikit pelaburan dalam kepelbagaian. Kadar celik huruf berada pada 52 peratus, terendah di Asia Selatan, mengakibatkan tenaga buruh tidak mahir yang berhijrah terutamanya ke Teluk dan menghantar wang balik. Nisbah cukai Pakistan kepada keluaran dalam negara kasar (KDNK) adalah antara yang terendah di dunia dan segmen utama ekonomi, seperti pertanian dan beberapa syarikat yang dikendalikan oleh tentera, dikecualikan daripada cukai pendapatan. Daripada meningkatkan hasil melalui cukai, kerajaan memilih untuk terus memberi subsidi untuk mengelakkan pergolakan politik dan sosial.

Pengurusan lemah Encik Khan dan kesan pandemik Covid-19 menyebabkan ekonomi Pakistan terjejas teruk. Beliau menukar menteri kewangan empat kali dalam tiga setengah tahun dan sering menukar fikirannya mengenai dasar perdagangan dan pelaburan. Sebagai tambahan kepada pinjaman $6 bilion daripada IMF, sejak empat tahun lalu, Pakistan telah meminjam $10 bilion kesemuanya daripada Arab Saudi, Emiriah Arab Bersatu, Qatar dan China.

Untuk mengelakkan kesukaran imbangan pembayaran, Pakistan meminjam pada 2019 daripada IMF – pinjaman ke-22 daripada institusi itu sejak 1958. Pakistan mempunyai corak menarik satu atau dua tranche pertama daripada IMF dan kemudian meninggalkan program tersebut untuk mengelakkan daripada memenuhi syarat ketat untuk penyusunan semula ekonomi. Kerajaan Encik Khan juga pada mulanya bersetuju dengan tuntutan IMF untuk menurunkan subsidi bahan api pada Februari 2022 tetapi mengembalikannya apabila penggulingannya semakin hampir.

Walaupun ia adalah satu keputusan yang sukar dari segi politik, kerajaan Encik Sharif telah menarik balik subsidi bahan api dan IMF dijangka akan mengeluarkan tahap seterusnya pinjamannya tidak lama lagi. Tetapi masih tiada penyelesaian segera untuk kesusahan ekonomi Pakistan. Kenaikan kos utiliti dan harga makanan, dan potensi kenaikan kadar faedah, akan memperlahankan aktiviti perindustrian. Itu akan menjejaskan pekerjaan dan menambah kemungkinan protes jalanan yang sudah dihasut oleh Encik Khan dan pengikutnya.

Kitaran ganas ini sukar untuk dipatahkan, lebih-lebih lagi pada masa ekonomi global pulih daripada dua pukulan Covid-19 dan perang Rusia ke atas Ukraine. Selanjutnya, Pakistan telah menolak untuk membuka perdagangan dengan jirannya yang terbesar, India, kerana ia adalah kutukan kepada penubuhan keselamatan di mana-mana Pakistan.

Selama beberapa dekad, penubuhan tentera Pakistan telah campur tangan, secara langsung dan tidak langsung, dalam politik Pakistan untuk memilih yang menang dan yang kalah. Mereka pernah memilih Encik Khan tetapi kini telah membuangnya. Bekas perdana menteri itu menggunakan buku permainan tentera sendiri terhadap mereka: menyalahkan segala-galanya atas konspirasi asing, menggunakan anti-Amerika dan pan-Islamisme untuk mengumpulkan sokongan di jalanan, dan melabel sesiapa yang tidak bersetuju dengannya – termasuk pemimpin tentera – sebagai anti- Nasional.

Tentera mendapati sukar untuk melawan ideologi yang dicipta dan raksasa yang diciptanya. Terdapat cukup orang dalam pangkat bawahan dan pertengahan tentera, dalam media, dan dalam kelas menengah dalam masyarakat Pakistan yang mempercayai naratif Encik Khan, kerana ia menggemakan apa yang diajar dalam kurikulum pendidikan.

Sumber: gisreportsonline

Share Me