banner
Korea Utara Memberi Amaran tentang Tindak Balas Nuklear jika Selatan Memprovokasinya

Korea Utara Memberi Amaran tentang Tindak Balas Nuklear jika Selatan Memprovokasinya

Buat kali kedua minggu ini, kakak kepada pemimpin Korea Utara Kim Jong Un yang berkuasa membidas Korea Selatan kerana menggembar-gemburkan keupayaan serangan awalnya terhadap Utara, dengan mengatakan bahawa pasukan nuklear negaranya akan memusnahkan tentera konvensional Selatan jika diprovokasi.

Dalam satu kenyataan yang disiarkan pada hari Selasa oleh media negara Korea Utara, Kim Yo Jong menggelar komen Menteri Pertahanan Korea Selatan Suh Wook baru-baru ini mengenai serangan awal sebagai “khayal yang hebat” dan “histeria orang gila.”

Dia menegaskan bahawa Korea Utara tidak mahu perang lagi di Semenanjung Korea tetapi memberi amaran ia akan bertindak balas dengan kuasa nuklearnya jika Selatan memilih untuk serangan awal atau serangan lain, yang akan meninggalkan tentera Selatan “sedikit kemusnahan dan kehancuran total.”

Korea Utara telah berulang kali menyatakan ia akan menggunakan senjata nuklearnya terlebih dahulu apabila diancam oleh pesaing kerana ia mempercepatkan pembangunan bom nuklear dan peluru berpandu, yang dilihat Kim Jong Un sebagai jaminan terkuatnya untuk terus hidup.

Dalam kenyataan lain yang ditujukan kepada Suh pada hari Ahad, Kim Yo Jong memanggilnya “lelaki seperti sampah” dan memberi amaran bahawa Selatan mungkin menghadapi “ancaman serius” kerana komennya.

Kenyataannya dibuat di tengah-tengah ketegangan mengenai ujian senjata Korea Utara yang semakin pantas tahun ini, termasuk ujian pertama peluru berpandu balistik antara benua sejak 2017 pada 24 Mac, ketika abangnya menghidupkan semula brinkmanship nuklear yang bertujuan untuk menekan Washington untuk menerima Utara sebagai kuasa nuklear dan menghapuskan kelemahan. sekatan.

Sesetengah pakar berkata, Utara mungkin akan lebih bersedia dalam beberapa bulan akan datang, mungkin menguji peluru berpandu terbang ke atas Jepun atau meneruskan ujian letupan nuklear, kerana ia cuba mendapatkan tindak balas daripada pentadbiran Biden, yang terganggu oleh pencerobohan Rusia ke atas Ukraine dan semakin sengit. saingan dengan China.

Ketegangan yang diperbaharui telah menjadi halangan besar bagi Presiden Korea Selatan Moon Jae-in yang akan keluar, seorang liberal dovish yang telah mempertaruhkan penggal presidennya atas cita-citanya untuk penyesuaian antara Korea.

Semasa lawatan ke perintah peluru berpandu strategik negara itu minggu lalu, Suh berkata Korea Selatan mempunyai kebolehan dan kesediaan untuk melancarkan serangan tepat ke atas Korea Utara jika ia mengesan Korea Utara berhasrat menembak peluru berpandu ke Korea Selatan.

Seoul telah lama mengekalkan strategi serangan preemptive sedemikian untuk menghadapi ancaman peluru berpandu dan nuklear Korea Utara, tetapi adalah sangat luar biasa bagi pegawai pentadbiran Moon membincangkannya secara terbuka.

“Sekiranya (Korea Selatan) memilih konfrontasi ketenteraan dengan kami, pasukan tempur nuklear kami tidak dapat tidak akan menjalankan tugasnya… serangan yang mengerikan akan dilancarkan dan tentera (Korea Selatan) akan menghadapi nasib yang menyedihkan. kemusnahan dan kehancuran total,” kata Kim dalam kenyataan terbarunya.

Kerajaan Korea Selatan tidak segera membalas komennya. Seoul telah mengeluarkan respons rendah berikutan komen awal Kim pada hari Ahad, menggesa Pyongyang untuk mengelak daripada meningkatkan lagi ketegangan dan kembali berdialog.

Moon bertemu Kim Jong Un tiga kali pada 2018 dan melobi keras untuk membantu mengadakan sidang kemuncak pertama Kim dengan Presiden Donald Trump ketika itu pada Jun tahun itu.

Tetapi diplomasi itu tergelincir selepas pertemuan Kim-Trump kedua pada 2019 di mana Amerika menolak tuntutan Korea Utara untuk pelepasan sekatan besar sebagai pertukaran untuk penyerahan terhad keupayaan nuklearnya.

Kim sejak itu berikrar untuk memperkukuh angkatan nuklearnya dan mempercepatkan pembangunan senjata walaupun sumber terhad dan kesukaran berkaitan wabak. Korea Utara juga telah memutuskan semua kerjasama antara Korea sambil menyatakan kemarahan terhadap latihan ketenteraan AS-Korea Selatan dan ketidakupayaan Seoul untuk merampas konsesi dari Washington bagi pihaknya.

Sebelum memulakan semula ujian jarak jauh bulan lalu, Korea Utara telah menghabiskan sebahagian besar dalam tempoh tiga tahun lalu mengembangkan senjata peluru berpandu jarak dekat berkeupayaan nuklear yang mengancam Korea Selatan.

Pakar mengatakan peluru berpandu itu, yang berpotensi dipersenjatai dengan senjata nuklear medan perang “taktikal”, menyampaikan ancaman Utara untuk menggunakan senjata nuklear yang lebih kecil walaupun semasa peperangan konvensional untuk mengatasi kuasa konvensional Korea Selatan dan AS yang lebih kuat. AS menempatkan kira-kira 28,500 tentera di Selatan untuk menghalang pencerobohan Korea Utara.

Penggal Moon berakhir pada bulan Mei, apabila dia akan digantikan oleh Yoon Suk Yeol yang konservatif, yang mungkin akan bertindak lebih keras terhadap Pyongyang.

Jurucakap Jabatan Negara AS, Ned Price berkata, utusan khas Biden untuk Korea Utara, Sung Kim, merancang untuk bertemu rakan sejawatannya dari China di Washington untuk membincangkan ancaman Korea Utara yang semakin meningkat. China, sekutu utama dan talian hayat ekonomi Pyongyang, telah berulang kali menggesa agar sekatan Majlis Keselamatan PBB dilonggarkan terhadap Utara, memetik tol ekonomi ke atas orang awam.

Sumber:abc NEWS

Share Me