banner
Korea akan Meningkatkan Penjanaan Kuasa Nuklear kepada Lebih 30% menjelang 2030

Korea akan Meningkatkan Penjanaan Kuasa Nuklear kepada Lebih 30% menjelang 2030

Korea akan meningkatkan bahagian tenaga nuklear kepada lebih 30 peratus daripada jumlah campuran tenaga negara menjelang 2030, kata kementerian tenaga, Selasa. Ini adalah perubahan yang jelas dalam dasar di bawah pentadbiran Yoon Suk-yeol yang ditakrifkan oleh pemansuhan awal dan sepenuhnya inisiatif penghapusan nuklear yang diketuai oleh pendahulunya, Moon Jae-in. Kementerian itu juga berkata bahawa undang-undang khas akan diwujudkan untuk memastikan pembangunan berorientasikan swasta dan perolehan sumber tenaga luar negara, memperkukuh keselamatan tenaga negara di samping langkah-langkah untuk menggariskan kaedah pengiraan harga elektrik yang terikat dengan perubahan harga tenaga global.

Pergantungan kepada bahan api fosil akan diturunkan secara berperingkat kepada julat 60 peratus menjelang 2030, turun daripada 81.8 peratus sekarang.

Import arang batu untuk tenaga dalam tempoh yang sama akan dikurangkan sebanyak 40 juta tan setara minyak (toe), satu unit tenaga yang dikeluarkan dengan membakar satu tan minyak mentah. Bilangan usaha niaga inovasi tenaga akan berganda kepada 5,000 pada masa itu, meningkat daripada 2,500 pada 2020, mewujudkan 100,000 pekerjaan. Dasar khusus mengenai boleh diperbaharui akan diumumkan pada suku keempat tahun ini.

Set arahan dasar tenaga baharu yang diumumkan oleh Kementerian Perdagangan, Perindustrian dan Tenaga ini telah diluluskan semasa mesyuarat Kabinet awal hari ini.

Campuran tenaga yang boleh dilaksanakan

Kementerian itu berkata objektif menyeluruh adalah untuk bertindak balas dengan lebih baik terhadap perubahan iklim, risiko keselamatan tenaga dan memupuk perniagaan tenaga baharu.
Matlamat itu akan dipenuhi oleh apa yang disebut oleh kementerian sebagai “campuran tenaga yang boleh dilaksanakan dan munasabah,” seperti yang dikenal pasti terutamanya dengan meningkatkan operasi dan mempercepatkan pembinaan loji kuasa nuklear, membalikkan pacuan anti-nuklear di bawah pentadbiran Moon.

“Tenaga semakin menimbulkan ancaman kepada keselamatan negara,” kata Naib Menteri Perdagangan, Industri dan Tenaga Kedua Park Il-jun semasa taklimat akhbar, Isnin. “Kerajaan perlu mewujudkan arahan tenaga baharu untuk mencapai neutraliti karbon.”

Kementerian bercadang menambah bilangan loji tenaga nuklear kepada 28 menjelang 2030, meningkat daripada 24 tahun lepas. Kapasiti gabungan mereka akan diperkukuh kepada 28.9 gigawatt (GW), meningkat daripada 23.3 GW. Pembinaan reaktor Shin Hanul 3 dan 4 yang terhenti akan disambung semula.
Ini adalah perubahan yang jelas daripada arahan sebelumnya di bawah Moon, yang matlamatnya adalah untuk menurunkan bilangan loji tenaga nuklear kepada 18 menjelang 2031, dengan kapasiti gabungan terhad kepada 20.4 GW. Kuasa nuklear kemudiannya menyumbang hanya 23.9 peratus daripada campuran tenaga negara pada garis masa yang sama.
“Kerajaan sedang berusaha untuk memulihkan keseimbangan dalam dasar tenaga, yang telah lama condong untuk menjejaskan kuasa nuklear yang jauh lebih berpatutan dan stabil,” kata Lee In-ho, bekas pengerusi Persatuan Ekonomi Korea. “Tetapi kerajaan juga harus ingat bahawa usaha membuta tuli untuk bergantung secara eksklusif pada tenaga nuklear akan menjadi bumerang.”

Sumber: TheKoreaTimes

Share Me