banner
Kiwi Terjejas oleh Kes Virus Baru; Souring Risk Sentiment Menyokong Yen, Swiss franc

TOKYO (Reuters) – Dolar New Zealand jatuh pada hari Selasa setelah negara itu menemui kes komuniti pertama Covid-19 dalam enam bulan sementara dolar Australia merosot ke tahap terendah satu bulan setelah minit mesyuarat dari pertemuan bank pusat dianggap dovish.
Mata wang safe-haven seperti yen yang teguh terhadap mata wang yang berisiko juga meningkat kerana kebimbangan bahawa varian Delta dari coronavirus boleh mengganggu, pemulihan ekonomi global dari wabak tersebut.
Dolar New Zealand jatuh 0.7% kepada $0.6972 setelah negara bebas virus itu menjumpai wabak Covid-19 untuk pertama kalinya sejak Februari.
Berita itu datang hanya sehari sebelum bank pusat negara itu, Reserve Bank of New Zealand (RBNZ), secara meluas diharapkan menjadi negara yang pertama di antara negara maju yang menaikkan kadar faedah sejak wabak itu melonjakkan ekonominya.
Walaupun penganalisis masih menjangkakan RBNZ akan terus maju dengan kenaikan kadar 25 mata asas pada hari Rabu, pertukaran indeks mata wang semalaman menunjukkan kemungkinan tersirat kenaikan kadar jatuh di bawah 90% daripada lebih dari 100% harga sebelum berita.
Dolar Australia turun 0.4% kepada $0.7308 setelah minit dari mesyuarat dasar terakhir bank pusat Australia dianggap lebih dovish daripada yang dijangkakan oleh beberapa orang.
Minit mesyuarat menunjukkan Reserve Bank of Australia (RBA), yang mengejutkan pasaran dengan berpegang pada rencananya untuk mula mengurangkan pembelian bon, akan siap untuk mengambil tindakan kebijakan, jika ‘lockdown’ coronavirus di seluruh negara mengancam kemunduran ekonomi yang lebih dalam.
“Minit mesyuarat ini nampaknya seiring dengan apa yang dikatakan oleh Gabenor (Philip) Lowe sebelum ini tetapi mungkin pasaran bertindak balas terhadap berita utama seperti prospeknya sangat tidak menentu,” kata Teppei Ino, penganalisis mata wang kanan di MUFG Bank.
Sentimen penghindaran risiko meningkat juga kerana data ekonomi yang lemah dari Amerika Syarikat dan China sejak beberapa hari terakhir menimbulkan kekhuatiran penyebaran varian Delta dapat menyebabkan pemulihan global yang lebih perlahan.
New York Federal Reserve’s barometer of manufacturing business activity, yang dirilis pada hari Isnin, menurun lebih banyak daripada yang dijangkakan pada bulan Ogos sementara tinjauan University of Michigan pada hari Jumaat menunjukkan sentimen pengguna AS menurun tajam pada awal bulan Ogos ke tahap terendah dalam satu dekad.
Di China, data yang diterbitkan pada hari Isnin menunjukkan penjualan runcit Julai, pengeluaran industri dan pelaburan aset tetap lebih lemah daripada yang dijangkakan kerana wabak COVID-19 terbaru membebani ekonomi kedua terbesar di dunia.
“Data AS yang lembut dapat membuktikan sementara, tetapi pada masa ini lebih banyak orang yang berwaspada dan dengan itu cenderung untuk mengurangkan risiko dalam kedudukan mereka, daripada mengambil lebih banyak risiko,” kata Kazushige Kaida, ketua penjualan FX di cawangan Tokyo State Street Bank.
Oleh kerana pelabur berusaha mengurangkan risiko, mata wang safe-haven yang disebut, seperti yen dan Swiss franc, mendapat dorongan.
Yen telah meningkat kepada sekitar 109.28 yen per dolar, mengekalkan keuntungan sekitar 1% yang dibuat dalam dua sesi terakhir sehingga Isnin.
Berbanding euro, yen berada pada 128.62 per euro, setelah mencapai paras tertinggi lima bulan hampir 128.50 yen pada hari Isnin.
Swiss franc juga mengekalkan kenaikan terkini pada 0.9133 franc per dolar. Pada euro, ia berada pada 1.0745 franc ke euro, kekal berdekatan paras tertinggi sembilan bulan pada 1.0720 yang ditetapkan awal bulan ini.
Dolar AS, yang juga sering dilihat sebagai mata wang safe-haven utama, bertahan dengan banyak saingan lain, termasuk euro dan kebanyakan mata wang lain.
Euro turun sedikit kepada $1.1785, kehilangan tenaga setelah mencapai paras tertinggi satu minggu pada $1.18045 pada hari Jumaat.
Dalam mata wang kripto, bitcoin diperdagangkan pada $46,449, tidak jauh dari ketinggian tiga bulan Sabtu pada $48,190. Ether berjumlah $3,195.

Share Me