banner
Keuntungan Dolar kerana Kejatuhan Saham AS Mencetuskan Penghindaran Risiko

Keuntungan Dolar kerana Kejatuhan Saham AS Mencetuskan Penghindaran Risiko

Dolar AS naik berbanding majoriti rakan setaranya pada hari Rabu kecuali jpy selamat dan chf kerana penjualan dalam hasil Perbendaharaan AS dan saham mencetuskan penghindaran risiko berasaskan luas. (Dow ditutup pada 31,490, turun sebanyak 1164 mata atau 3.57%)

Berbanding yen Jepun, dolar bertemu jualan baharu pada 129.53 pada pembukaan Tokyo dan susut mendadak kepada 128.95 di Asia. Penurunan intra-hari kemudiannya dipercepatkan di New York dan jatuh ke paras terendah sesi pada 128.02 disebabkan oleh pembelian mengelak risiko dalam jpy pada kejatuhan dalam hasil AS dan pasaran saham AS sebelum stabil.

Mata wang tunggal jatuh daripada 1.0563 pada pembukaan Asia kepada 1.0495 pada awal pagi Eropah sebelum bergerak ke
sisi. Pasangan itu kemudian bertemu jualan baharu pada 1.0541 di pagi New York dan jatuh ke paras terendah dalam sehari pada 1.0461 dalam dagangan tanpa risiko.

Paun British bergerak dalam julat sempit di Asia sebelum jatuh daripada 1.2495 pada pembukaan Eropah kepada 1.2372 pada jualan silang sterling terutamanya berbanding euro. Pasangan mata wang itu kemudian bertemu jualan baharu pada 1.2435 pada pembukaan New York jatuh ke paras terendah dalam sehari pada 1.2330 di New York berdasarkan kekuatan berasaskan luas usd.

Reuters melaporkan inflasi harga pengguna Britain mencecah kadar tahunan 9.0% pada bulan April, yang tertinggi sejak anggaran rasmi bermula pada akhir 1980-an, data menunjukkan pada hari Rabu. Tinjauan ahli ekonomi mereka menunjukkan bacaan 9.1%. Pejabat Perangkaan Kebangsaan berkata inflasi harga pengguna mungkin kali terakhir lebih tinggi sekitar 1982. Menteri Kewangan Rishi Sunak, di bawah tekanan untuk menawarkan lebih banyak bantuan kepada isi rumah, berkata negara di seluruh dunia sedang dilanda inflasi yang tinggi dan lonjakan data British untuk April mencerminkan kenaikan tarif tenaga terkawal bulan lepas.

Data yang akan dikeluarkan pada hari Khamis:

Pesanan jentera Jepun, eksport, import, imbangan perdagangan, perubahan pekerjaan Australia, kadar pengangguran, akaun semasa EU, pesanan pembinaan, tuntutan pengangguran awal AS, tuntutan pengangguran berterusan, indeks pembuatan Philly Fed, jualan rumah sedia ada, indeks utama, harga perumahan baharu Kanada indeks dan harga pengeluar.

Sumber: Ace Trader

Share Me