banner
Ketua Tenaga UK Mendesak Liz Truss Menyatakan Kepercayaannya dalam Gas

Ketua Tenaga UK Mendesak Liz Truss Menyatakan Kepercayaannya dalam Gas

Ketua-ketua tenaga UK telah menggesa Perdana Menteri Britain yang baru dipilih Liz Truss supaya berada di belakang minyak dan gas bagi memastikan negara itu dapat berdepan dengan bekalan antarabangsa yang menyempit dan harga yang melambung tinggi.

Seruan jelas itu akan mencemaskan ahli alam sekitar dan secara langsung menggugat penentuan Agensi Tenaga Antarabangsa 2021 bahawa eksploitasi dan pembangunan medan minyak dan gas baharu mesti ditamatkan.

Laporan oleh Offshore Energies UK mengenai keselamatan tenaga menunjukkan bahawa perang di Ukraine dan krisis tenaga global yang menyertainya telah menyebabkan pendirian agensi itu usang, menunjukkan betapa Britain bergantung kepada bahan api fosil untuk memenuhi keperluan tenaganya.

Laporan itu berkata walaupun berpegang kepada peta jalan bersih-sifar, minyak dan gas akan kekal sebagai bahan api yang paling banyak digunakan untuk sekurang-kurangnya satu dekad lagi.

Jika penemuan ini diterima, maka pada masa krisis bekalan antarabangsa, ia mencadangkan penyelesaiannya adalah untuk meningkatkan pengeluaran minyak dan gas domestik – satu cita-cita yang memerlukan pelaburan yang serius dan mewujudkan keadaan di UK yang membawanya, laporan itu berkata.

Menunjukkan magnitud tugas itu, pada 2021, pengeluaran minyak dan gas UK hanya cukup untuk memenuhi 53 peratus keperluannya, dengan gas pada 38 peratus dan minyak pada 82 peratus. Ketidakcukupan itu adalah pemenuhan trend yang lebih luas di mana pengeluaran domestik telah jatuh dua pertiga dalam tempoh 20 tahun.

Bagaimanapun trend itu tidak dapat dielakkan, dan pada separuh pertama tahun ini, industri itu telah meningkatkan pengeluaran gas sebanyak 26 peratus, kata laporan itu.

Sama ada pembesar minyak dan gas adalah penjaga pintu terbaik peralihan tenaga UK akan membahagikan pendapat, tetapi terdapat sedikit perdebatan mengenai tahap krisis dari segi penawaran, yang pada bulan Julai mendorong inflasi UK ke paras tertinggi 40 tahun sebanyak 10.1 peratus .

Pada tahun 2022 sehingga kini, harga gas telah berpurata pada 200p/th, dengan harga musim sejuk sudah didagangkan pada 700p/th. Pada hari Isnin, penanda aras TTF Eropah berada pada 2019 p/th.

Dan sementara Cik Truss diramalkan secara meluas akan membekukan harga pengguna pada tahap semasa mereka, tahap ini masih meningkat 80 peratus tahun ini.

Sebagai mengiktiraf paradigma yang merosakkan itu, Offshore Energies UK telah merumuskan satu siri langkah praktikal yang dipercayai akan membantu mengurangkan krisis.

Peta jalan krisis Tenaga Luar Pesisir UK

Rakan kongsi yang boleh dipercayai dan bertanggungjawab

Sokong minyak dan gas UK, yang boleh dipercayai dan dihasilkan dengan bersih, dan umumkan Pusat Pemeriksaan Keserasian Iklim pada Musim Gugur 2022 untuk membolehkan lesen baharu diberikan secepat mungkin

Sokong pengguna

Mempercepatkan elektrifikasi merentas masyarakat — dalam kawasan seperti pengangkutan dan pemanasan — seiring dengan pengembangan angin luar pesisir, dan membahagikan pasaran kepada dua jalur harga: satu mencerminkan kos elektrik yang lebih rendah yang dihasilkan oleh tenaga boleh diperbaharui, dan satu lagi kos tenaga yang dihasilkan oleh minyak dan gas.

Kurangkan pergantungan kepada import

Tingkatkan bekalan gas UK sedia ada dengan mengemas kini piawaian kualiti gas, sahkan pusingan pelesenan 2022 dan percepatkan kelulusan, komited untuk menamatkan cukai durian runtuh menjelang 2025.

Gunakan gas UK untuk menjana tenaga bersih

Menyedari kepentingan gas sebagai bahan api peralihan dalam Akta Tenaga baharu sambil mengurangkan masa untuk projek angin luar pesisir dan mempercepatkan pengeluaran hidrogen UK dengan jelas mengenai model dan peraturan pelaburan

Visi bersaing untuk tenaga UK

Mengulas laporan itu, pemangku ketua Offshore Energies UK Mike Tholen berkata: “Memiliki bekalan tenaga yang mampan, selamat dan mampu milik tidak pernah menjadi lebih penting, dan sektor tenaga luar pesisir UK terus meningkat dan memainkan peranan penting dalam memastikan ini. .”

Diagnosisnya tidak boleh dipertikaikan tetapi preskripsinya boleh dipertikaikan, terutamanya konsep bahan api peralihan, yang telah dikritik secara meluas oleh pencinta alam sekitar.

Laporan oleh firma penganalisis kewangan hijau TransitionZero pada Mei mencadangkan penggunaan gas sebagai bahan api peralihan adalah buta huruf dari segi ekonomi dan hanya berfungsi untuk menangguhkan peralihan kepada tenaga boleh diperbaharui, yang kosnya telah menjunam sebanyak 99 peratus sejak 2010.

“Walaupun terdapat beberapa variasi serantau, analisis kami menunjukkan trend deflasi yang jelas dalam kos beralih daripada arang batu kepada elektrik bersih,” kata pengasas bersama TransitionZero Matt Gray pada masa itu.

“Bebas daripada pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, trend ini akan mempercepatkan, memberikan kerajaan peluang ekonomi untuk melindungi pengguna elektrik daripada ketidaktentuan bahan api fosil yang berterusan.”

Dan pada hari Rabu, Jawatankuasa Perubahan Iklim dan Suruhanjaya Infrastruktur Negara menulis kepada Cik Truss untuk menimbulkan keraguan lanjut tentang kesesuaian gas untuk tugas yang sedang dijalankan, menyatakan kes positif untuk tindakan ke atas kecekapan tenaga, haba rendah karbon dan boleh diperbaharui dalam menghadapi krisis kos sara hidup semasa.

“UK sedang menghadapi satu set rekod suram: harga tenaga yang tinggi, suhu musim panas yang melampau, kemarau yang bersejarah dan inflasi yang melonjak,” surat daripada dua jawatankuasa itu menyatakan.

“Ini menunjukkan cabaran jangka panjang perubahan iklim, dan cabaran ekonomi segera yang boleh menyaksikan sehingga tiga perempat isi rumah UK terancam oleh kemiskinan bahan api.

“Menangani pergantungan kami kepada tenaga fosil menawarkan kami jalan terbaik untuk keluar daripada krisis ini. Tindakan kerajaan yang tegas dalam jangka masa terdekat boleh memberikan manfaat yang berkekalan kepada iklim dan keselamatan tenaga UK.

“Sebagai tambahan kepada mana-mana pakej sokongan baharu untuk pengguna pada musim sejuk ini, kami menggesa anda untuk mengikut prinsip yang ditetapkan dalam Strategi Keselamatan Tenaga British dan Strategi Sifar Bersih.

“Dasar terbaik untuk pengguna ialah yang menyokong keselamatan tenaga berkekalan dan sistem tenaga karbon rendah, kos rendah. Analisis bebas organisasi kami masing-masing ialah ini akan memberikan pulangan pelaburan jangka panjang dan menetapkan UK pada jalan menuju kemakmuran.

“UK tidak boleh menangani krisis ini semata-mata dengan meningkatkan pengeluaran gas aslinya. Pengeluaran bahan api fosil domestik yang lebih besar mungkin meningkatkan keselamatan tenaga, terutamanya musim sejuk ini. Tetapi rizab gas kita – luar pesisir atau dari syal – terlalu kecil untuk memberi kesan bermakna kepada harga yang dihadapi oleh pengguna UK.”

Rangsangan gas kepada ekonomi UK

Walaupun industri minyak dan gas akan sentiasa sukar untuk memenangi hujah alam sekitar, tanpa mengira pakaian biri-biri yang dibungkus hujah, satu kawasan di mana ia berada di tempat yang lebih kukuh ialah ekonomi.

Industri ini menyokong 214,000 pekerjaan di seluruh UK dan sejak 1970 telah menyumbang £400bn kepada Perbendaharaan UK dalam bentuk cukai.

Tenaga Luar Pesisir UK melihat sumbangan ini sebagai tidak boleh dilanggar, oleh itu mengapa peralihan sektor luar pesisir adalah penting kepada modelnya. Pengeluaran minyak dan gas calar dan lohong hitam ekonomi seismik akan ditinggalkan.

“Sektor kita bukan sahaja bekerja keras untuk menyediakan keselamatan tenaga kepada negara, tetapi ia juga terus membawa pelbagai manfaat ekonomi, menyumbang lebih daripada £13.8 bilion dalam cukai pengeluaran minyak dan gas dari April tahun ini hingga Mei depan, “kata Encik Tholen.

“Seperti komited terhadap peralihan tenaga dan memberikan sifar bersih, sektor ini telah mengurangkan pelepasan, yang turun satu perlima daripada 2018 dan menunjukkan bagaimana kemahiran dan kepakaran pentingnya boleh memacu penyelesaian tenaga dan pelepasan karbon rendah yang diperlukan untuk masa hadapan. .

“Kami melihat bahawa dalam tindakan di Laut Utara, melalui permulaan penjanaan kuasa di Seagreen dan permulaan pembinaan projek Dogger Bank – dua daripada ladang angin luar pesisir terbesar di dunia yang kedua-duanya diterajui oleh syarikat dengan warisan pengeluaran minyak dan gas.”

Memandangkan cukai rendah, ekonomi berasaskan pasaran yang diamalkan oleh Cik Truss, kemungkinan besar, wawasan pasaran tenaga yang bercukai rendah dan pelaburan tinggi Offshore Energies UK akan menjadi salah satu yang menarik.

Sumber: thenationalnews

Share Me