banner
Ketua Kripto Mengatakan ‘Arus Pasang’ pada Peraturan

Ketua Kripto Mengatakan ‘Arus Pasang’ pada Peraturan

Dunia kripto mungkin telah bertukar sudut apabila ia berkaitan dengan peraturan.

Bos beberapa syarikat crypto utama memberitahu pengawal selia CNBC mula mengambil pendekatan yang lebih positif terhadap mata wang digital, berikutan banyak tindakan keras yang menyasarkan ruang itu.

Walaupun China telah mengharamkan crypto secara langsung, negara seperti AS dan Britain telah mengumumkan langkah untuk membawa pengawasan kawal selia kepada pasaran yang baru lahir.

“Arus pasang pasti berubah,” kata Changpeng “CZ” Zhao, Ketua Pegawai Eksekutif Binance, bursa crypto terbesar di dunia, memberitahu CNBC di luar Sidang Kemuncak Minggu Blockchain Paris.

Tahun lepas, pengawal selia UK menghalang Binance daripada menjalankan sebarang aktiviti terkawal di negara itu, manakala di Singapura, Binance mengehadkan perkhidmatannya selepas bank pusat memberi amaran ia mungkin melanggar peraturan tempatan.

Dalam ucapan memulakan acara pada hari Rabu, Zhao berkata perbincangan kawal selia mengenai crypto telah beralih daripada “negatif” kepada “positif.”
Sebelum Zhao diperkenalkan, MC untuk acara itu merujuk istilah slanga crypto “wagmi,” yang bermaksud “kita semua akan berjaya.”

“Sejujurnya, saya rasa kami berjaya melakukannya,” katanya, sambil menambah crypto berfungsi sebagai talian hayat bagi sesetengah orang di Ukraine di tengah-tengah pencerobohan Rusia.

Tetapi dunia crypto masih mempunyai beberapa cara sebelum mencapai penerimaan yang meluas. Dan nasib industri sebahagian besarnya bergantung pada pendekatan yang akan diambil oleh pengawal selia global yang berbeza.

Kerajaan mengambil tindakan

“Lanskap kawal selia di seluruh dunia akan meningkat dengan pantas,” kata Nicolas Cary, pengasas bersama pembuat dompet crypto Blockchain.com, kepada CNBC.

Kerajaan UK minggu lalu mengumumkan ia akan membawa stablecoin — aset digital yang menjejaki harga mata wang sedia ada seperti dolar AS — ke dalam rejim pembayaran tempatan.

Menteri Kewangan Britain, Rishi Sunak juga telah meminta Royal Mint, yang bertanggungjawab menghasilkan syiling negara, untuk mencipta token yang tidak boleh digunakan, atau NFT, jawapan dunia kripto untuk barang koleksi yang jarang ditemui.

“UK boleh menjadi kuda hitam dalam keseluruhan situasi ini,” kata Cary kepada CNBC.

“Selepas Brexit, mereka mempunyai keputusan dasar untuk dibuat dan keputusan strategi untuk dibuat,” tambahnya. “Adakah mereka membina semula Brussels di London, atau adakah mereka menjadi Singapura Barat, menjemput semua inovasi ini, semua teknologi ini dan semua penjanaan kekayaan ini dan benar-benar memiliki masa depan Web?”

Kerajaan mahu memupuk inovasi di sekitar pasaran kewangan dan kemungkinan generasi internet seterusnya, yang dikenali sebagai “Web3,” kata eksekutif crypto kepada CNBC.

Tetapi mereka juga berhati-hati tentang sisi gelap industri, termasuk pengubahan wang haram dan transaksi haram yang lain, dan kesan perlombongan bitcoin intensif tenaga terhadap alam sekitar.

Di AS, Presiden Joe Biden baru-baru ini menandatangani perintah eksekutif menggesa penyelarasan seluruh kerajaan mengenai aset digital. Kebimbangan utama bagi pengawal selia Barat, kata orang dalam industri, ialah penggunaan aset digital untuk mengelak sekatan Rusia.

“Saya fikir mereka mula mengambil serius [tetapi] saya tidak fikir mereka mendapat perasaan hangat dan kabur mengenainya,” Arthur Breitman, pengasas bersama Tezos, protokol blockchain yang menyaingi Ethereum, memberitahu CNBC .

“Sememangnya, mereka akan mempunyai kecenderungan konservatif, ” kata Breitman. Bagaimanapun, hanya “pecahan kecil” pembayaran crypto yang berkaitan dengan aktiviti jenayah, tambahnya.

Aktiviti haram menyumbang kurang daripada 0.2% daripada urus niaga mata wang digital pada 2021, menurut data daripada firma analitik blockchain Chainalysis.

Asyik menyinggung perasaan Perancis “sangat progresif dan sangat mengalu-alukan terhadap mata wang kripto,” kata Zhao Binance kepada CNBC. “Mereka jauh lebih maju dalam pemahaman mereka.”

Binance menghidupkan daya tarikan di Paris minggu ini, mengumumkan program pemecut permulaan “Web3 dan crypto” dengan kerjasama inkubator perniagaan Station F.

Ia datang ketika syarikat itu, yang sebelum ini bermegah tentang tidak mempunyai ibu pejabat rasmi, kini sedang memburu pejabat utama global.

“Kami pasti akan mempunyai ibu pejabat serantau kami untuk Eropah di Paris,” kata Zhao. “Kami akan menubuhkan beberapa ibu pejabat serantau terlebih dahulu sebelum pergi ke peringkat global.”

Binance kini mempunyai lesen di Bahrain dan Dubai, dan kelulusan sementara di Abu Dhabi. Di Eropah, ia diawasi oleh pengawal selia anti-pengubahan wang haram Lithuania dan sedang mendapatkan pendaftaran dengan badan pemerhati perkhidmatan kewangan Sweden.

AS ketinggalan?

Tidak semua pengawal selia selaras dengan pertumbuhan pesat kripto, menurut Brad Garlinghouse, Ketua Pegawai Eksekutif firma blockchain Ripple.

Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS telah membawa Ripple, Garlinghouse dan pengasas bersama Chris Larsen ke mahkamah atas dakwaan mereka secara haram menjual lebih $1 bilion mata wang kripto XRP.

SEC berpendapat XRP harus dianggap sebagai keselamatan, dakwaan yang dipertikaikan oleh Ripple.

“Apabila saya memberi nasihat kepada usahawan yang berfikir tentang membina syarikat kripto atau blockchain, saya memberitahu mereka untuk tidak bergabung di Amerika Syarikat,” kata Garlinghouse. “Ketiadaan kejelasan dan kekurangan kepastian bermakna anda berisiko untuk jenis tuntutan mahkamah yang tepat yang dibawa SEC terhadap kami.”

Ripple juga sedang mempertimbangkan untuk memindahkan ibu pejabatnya ke luar negara, dengan London dan Singapura antara calon yang berpotensi.
“Ripple akan mengupah utara 300 orang tahun ini, dan lebih separuh daripada mereka akan berada di luar Amerika Syarikat,” kata Garlinghouse.

Sumber:CNBC

Share Me