banner
Ketakutan Kenaikan Kadar

Ketakutan Kenaikan Kadar, Tinjauan Pasaran Ukraine

Kebimbangan terhadap konflik membebani S&P 500 (.SPX) pada hari Jumaat, apabila indeks itu mengurangkan rali yang menyaksikannya meningkat 5.2% daripada paras terendah harian pada 24 Feb.

Pergerakan lihat-lihat itu datang ketika pelabur berharap bahawa Fed mungkin menaikkan kadar lebih rendah daripada yang dijangkakan bersaing dengan kebimbangan tentang inflasi dan harga komoditi yang lebih tinggi, didorong oleh sekatan terhadap Rusia, salah satu pengeksport komoditi terbesar di dunia.

Pelabur hampir-hampir menilai peluang kenaikan kadar 50 mata asas yang besar pada bulan Mac, memberikan peningkatan kepada teknologi dan saham pertumbuhan yang telah terjejas dalam beberapa minggu kebelakangan ini dengan menjangkakan pengetatan Fed yang teruk. Antaranya, saham syarikat perisian Adobe (ADBE.O) meningkat lebih 5% sejak minggu lepas, dengan Microsoft (MSFT.O) meningkat lebih 3% dalam tempoh yang sama.

“Pasaran saham telah dirangsang oleh jangkaan untuk Fed yang kurang agresif dan hasil yang lebih rendah secara agregat. Ancaman kadar faedah yang lebih tinggi telah surut sedikit,” kata Brad Neuman, pengarah strategi pasaran di Alger.

Kesan penyederhanaan hasil telah terbukti di bawah permukaan pasaran. Sejak sehari sebelum Rusia melancarkan pencerobohannya minggu lepas, indeks pertumbuhan S&P 500 (.IGX), penuh dengan saham berjangka lebih panjang yang sangat tertekan oleh hasil yang lebih tinggi, telah meningkat 2.6% berbanding kenaikan 2.3% untuk indeks nilai rakan sejawatan (.IVX). ). Spread itu mengecil pada hari Jumaat apabila pasaran luas jatuh.

Sementara itu, kebimbangan geopolitik telah mendorong harga minyak, mencetuskan kebimbangan pertumbuhan yang lebih perlahan dan inflasi yang lebih tinggi dalam jangka panjang. Harga minyak mentah AS melepasi AS$115 setong minggu ini dan mencecah paras tertinggi sejak 2008, manakala komoditi lain seperti gandum turut melonjak.

“Fed akan menjadi kurang agresif sekarang kerana Rusia telah menyerang Ukraine dalam tempoh terdekat, tetapi masalah yang dihadapi oleh Fed tidak dapat diperbaiki,” kata Neuman. “Malah, ia telah diburukkan lagi.”

Pelabur minggu depan akan memerhati data mengenai inflasi A.S., yang akan dikeluarkan Khamis. Harga pengguna pada bulan Januari meningkat pada kadar terpantas dalam hampir empat dekad.

Walau bagaimanapun, buat masa ini, kadar hasil Perbendaharaan A.S., yang bergerak bertentangan dengan harga bon, telah terhenti. Hasil pada nota Perbendaharaan 10 tahun meningkat lebih 50 mata asas untuk memulakan tahun ini kepada 2.065%, tetapi sejak itu telah ditarik balik dan terakhir pada 1.74%.
Pakar strategi di Citigroup pada Khamis menaik taraf penarafan mereka pada ekuiti A.S., yang berwajaran tinggi dalam saham teknologi, kepada berat berlebihan, menggambarkannya sebagai perdagangan pertumbuhan “klasik”.

“Saham pertumbuhan telah dilanda oleh peningkatan hasil sebenar, tetapi harus mendapat manfaat apabila ia berbalik arah,” tulis ahli strategi Citi dalam nota.
Sebaliknya, saham kewangan sensitif hasil telah bergelut, dengan indeks bank S&P 500 (.SPXBK) turun hampir 8% sejak minggu lepas.

Perkhidmatan Penasihat Truist minggu ini menurunkan penarafannya pada sektor kewangan kepada “neutral”, sambil menaik taraf penarafannya pada dua kumpulan pertahanan, asas pengguna kepada “berat badan berlebihan” dan utiliti kepada “neutral.”

“Oleh kerana apa yang berlaku di luar negara, ia merumitkan gambaran global,” kata Keith Lerner, ketua pegawai pelaburan bersama Truist. “Ekonomi global akan menjadi agak perlahan, mengehadkan kadar, dan dengan sendirinya ia adalah negatif untuk kewangan.”

Sesetengah pelabur telah berhati-hati dengan lantunan semula dalam saham. Institut Pelaburan Wells Fargo sedang menilai semula sasaran harga asetnya berikutan pergolakan Ukraine, “tetapi kami tidak mahu bertindak balas berlebihan apabila ketidaktentuan begitu tinggi,” kata Sameer Samana, ahli strategi pasaran global kanan di Wells.

“Dengan geopolitik masih mengintai di luar sana, ia akan menjadi sukar bagi pasaran untuk mencapai kemajuan yang bermakna,” kata Samana.

Share Me