banner
Kesan Kuat Dolar Terhadap Eksport Bijirin

Kesan Kuat Dolar Terhadap Eksport Bijirin

Dolar AS telah meningkat dalam peningkatan kepada Rizab Persekutuan (Fed) menaikkan kadar faedah dengan dolar AS mendapat sokongan tambahan daripada pelabur yang mencari aset tempat selamat di tengah-tengah kegawatan kewangan daripada pencerobohan Rusia ke atas Ukraine. Fed memulakan langkahnya ke arah dasar yang lebih neutral pada 16 Mac dengan kenaikan suku mata yang mungkin menjadi yang pertama dalam beberapa tahun ini. Pada masa yang sama, Fed memberikan panduan ke hadapan bahawa pengecutan kunci kira-kira mungkin bermula pada bulan Mei.

Sebaliknya, Bank Pusat Eropah (ECB) masih membeli aset dan tidak bersedia untuk menaikkan kadar faedah euro jangka pendek daripada wilayah negatif. Dan Bank of Japan (BoJ) bukan sahaja mengekalkan kadar jangka pendeknya yang hampir sifar, tetapi juga berpegang pada dasar kawalan keluk hasilnya yang menambatkan hasil pada bon kerajaan 10 tahunnya pada tahap tidak jauh melebihi sifar.

Nilai dolar AS berbanding yen Jepun berada pada paras tertinggi dalam kira-kira tujuh tahun, dan tertinggi 22 bulan berbanding sekumpulan mata wang yang termasuk euro, yen, pound British dan dolar Kanada. Satu kelebihan dalam naratif ini ialah yuan China, yang selepas mengukuh pada 2021, telah agak stabil dalam julat 6.35 – 6.40 yuan China kepada dolar AS. Sebarang peningkatan dalam nilai dolar, sebagai mata wang pilihan dalam perdagangan komoditi global, cenderung memberi kesan negatif terhadap eksport bijirin dan biji minyak oleh AS apabila kos pembelian meningkat dalam mata wang tempatan negara pengimport, semua yang lain sama rata. Menambah masalah ini bagi negara pengimport sejak beberapa minggu lalu ialah kenaikan kukuh harga bijirin dan biji minyak disebabkan keadaan kemarau di bahagian Amerika Selatan dan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine. Kedua-dua Ukraine dan Rusia adalah pengeksport utama komoditi, seperti gandum dan jagung.

Dalam artikel ini kami akan menilai sama ada nilai dolar AS yang lebih tinggi, lonjakan harga komoditi, dan keadaan ekonomi dan inflasi semasa di negara pengimport mempunyai sebarang kesan ke atas pembelian mereka dari AS, yang berada di antara pengeksport utama dunia. jagung, gandum dan kacang soya.

Eksport Bijian AS ke China

Di Asia, pasaran terbesar untuk AS. pertanian ialah China, dan seperti yang dinyatakan sebelum ini, China mempunyai mata wang yang agak kukuh, tidak seperti kebanyakan pengimport produk pertanian AS yang lain. China membeli kira-kira 30% daripada semua eksport jagung AS pada tahun pemasaran 2020/21 berakhir 31 Ogos, berjumlah 21.4 juta tan metrik, menurut data daripada Perkhidmatan Pertanian Asing Jabatan Pertanian AS, melantun semula daripada import hanya 145,000 tan metrik semasa kemuncak wabak setahun sebelumnya apabila ekonomi China menguncup secara mendadak. Terdapat kebimbangan baharu terhadap permintaan jagung China pada musim semasa di tengah-tengah peningkatan kes Covid, yang terbesar sejak wabak dua tahun lalu, yang membawa kepada penutupan tempat perniagaan dan hiburan, dengan berjuta-juta orang Cina tertakluk kepada sekatan perjalanan di bawah dasar Covid Zero. Shanghai, bandar dan hab kewangan paling ramai penduduk di China dengan 26 juta orang, berada dalam penutupan dua peringkat akibat virus itu.

Di samping itu, terdapat kebimbangan mengenai ekonomi China, yang kedua terbesar di dunia selepas Amerika Syarikat. Ekonomi China pulih dengan kuat apabila negara itu bangkit daripada sekatan awal 2020 tetapi perlahan kepada 4.0% menjelang S4 2021 – kadar paling perlahan dalam beberapa dekad kecuali sekatan awal 2020.

Jadi, bagaimanakah penghantaran jagung ke China kebelakangan ini? Syarikat AS telah menghantar 6.36 juta tan metrik jagung ke China sejak permulaan tahun pemasaran 2021/22 yang bermula pada September – tanaman yang dituai pada musim gugur lalu, menurut data daripada data USDA pada 17 Mac. Penghantaran, yang terbesar di antara semua destinasi eksport, bagaimanapun, ketinggalan pada kadar tahun lepas sebanyak 8.18 juta tan metrik.

Kelembapan dalam pembelian boleh dikaitkan dengan kenaikan harga jagung, yang mencecah paras tertinggi berbilang tahun di tengah-tengah kebimbangan bekalan dari rantau Laut Hitam sebelum reda. Negara pengimport cenderung untuk mengunci pembelian apabila harga kompetitif, tetapi mereka juga perlu mempunyai bekalan yang mencukupi dalam perancangan untuk memenuhi permintaan industri ternakan dan ayam tempatan. Langkah yang digunakan oleh pengimport untuk mengelakkan kos penyimpanan adalah untuk memastikan aliran bekalan masuk yang stabil yang boleh diangkut terus kepada pengguna akhir.

Terdapat dua tempat penghantaran bijirin utama di Amerika Syarikat, iaitu, Pantai Teluk AS dan Barat Laut Pasifik. Teluk mengendalikan bahagian yang lebih besar daripada eksport bijirin dan biji minyak dari AS, dengan tongkang mengangkut barangan ke Sungai Mississippi dan anak sungai dari wilayah pertumbuhan Midwest ke Teluk Mexico. Laluan dari Barat Laut Pasifik adalah yang lebih pendek daripada kedua-duanya ke Asia, tetapi produk mesti dihantar kebanyakannya melalui kereta api ke pelabuhan di Barat Laut Pasifik, dan kos kereta api boleh jauh lebih tinggi daripada penghantaran dengan tongkang.
Eksport penghantaran kacang soya AS ke China juga ketinggalan berbanding musim sebelumnya. Dalam tujuh bulan tahun pemasaran semasa yang berakhir pada Ogos, pengeksport AS telah menghantar 2.57 juta tan metrik pada 3 Mac, jauh di belakang 3.47 juta yang dieksport dalam tempoh yang sama tahun lalu.

Import Jepun Kukuh Walaupun Yen Lebih Lemah

Walaupun susut nilai yen berbanding dolar AS, Jepun tidak menunjukkan sebarang tanda untuk berundur daripada membeli jagung dari AS Jepun dianggarkan mengimport 8% daripada jumlah eksport jagung global, menduduki tempat ketiga di kalangan pasaran global teratas di belakang China dan Mexico. . Sehingga 17 Mac, pengeksport AS telah menghantar 5.29 juta tan metrik jagung ke Jepun, meningkat daripada 4.97 juta setahun yang lalu.

Bagi Jepun, pasaran kedua terbesar untuk jagung AS, mata wangnya telah jatuh ke paras terendah berbanding dolar AS dalam tempoh kira-kira tujuh tahun, dengan pelabur menjangkakan ekonomi ketiga terbesar di dunia itu akan mengekalkan paras kadar faedahnya stabil walaupun inflasi meningkat. Kedudukan dovish BoJ, walaupun negara-negara utama lain telah bergerak atau bergerak ke arah mengetatkan dasar monetari, boleh dikaitkan dengan keinginan untuk mengelakkan sebarang risiko ekonomi yang mungkin dibawa oleh kadar yang lebih tinggi. Malah di Amerika Syarikat, terdapat kebimbangan sama ada Fed boleh menyampaikan “pendaratan lembut” ekonomi di mana kadar pertumbuhan dan tahap pekerjaan dapat dikekalkan tanpa kedatangan kemelesetan.

Penghantaran kacang soya AS ke Jepun, seperti jagung, melebihi kadar tahun lalu. Penghantar AS menghantar 1.39 juta tan metrik kacang soya ke Jepun, meningkat daripada 1.24 juta setahun lalu pada 17 Mac.

Eksport AS ke Kesatuan Eropah

Euro didagangkan pada paras terendah 20 bulan berbanding dolar AS, pasangan mata wang yang paling banyak didagangkan. Pelabur menjangkakan ECB akan menaikkan kadar faedah menjelang pertengahan 2022. Sehingga baru-baru ini ECB telah merancang untuk mengekalkan dasar monetari tidak berubah, tetapi pendirian itu berubah berikutan kenaikan mendadak dalam inflasi, yang melonjak kepada rekod tertinggi 5.9% di seluruh zon euro 19 ahli pada bulan Februari.
EU bukanlah pembeli utama jagung AS, tetapi blok itu mengimport sejumlah besar kacang soya dari AS Kepantasan pembelian telah ketinggalan berbanding tahap tahun lalu. Penghantaran kacang soya AS ke EU ketinggalan pada kadar tahun lalu pada 3.85 juta tan metrik berbanding 4.22 juta. EU, yang membeli sebahagian besar jagungnya dari Ukraine, mengimport lebih sedikit daripada biasa dari AS tetapi jumlahnya boleh diabaikan, 97,300 tan metrik hingga 3 Mac, berbanding dengan 200 tan metrik pada musim sebelumnya.

Musim penanaman jagung musim bunga di Ukraine secara meluas dijangka terjejas oleh perang hampir sebulan, yang boleh menyebabkan Kesatuan Eropah mencari sumber alternatif untuk bijirin makanan. EU menyumbang kira-kira 26% daripada import makanan kacang soya dunia, berjumlah 16.5 juta tan metrik, sebahagian besar daripadanya mungkin diperolehi dari Brazil atau Argentina.

Kesan Dolar Terhadap Persaingan

Kenaikan dolar AS berbanding pelbagai mata wang boleh meningkatkan persaingan untuk eksport dalam pasaran global, di mana pengimport sensitif harga kerana margin boleh menjadi tipis. Di hadapan ini, nilai ruble Rusia telah menyusut daripada purata 58.3 kepada dolar AS pada 2017 kepada 73.6 pada 2021, penurunan kira-kira 20%. Kadar pertukaran harian telah jatuh lebih jauh, kepada 108 rubel kepada dolar pada masa penulisan ini.

Russia is the world’s top exporter of wheat, accounting for about 20% of the global trade in the grain, which is an integral part of the global diet and is used to make noodles, all kinds of breads, pizza, scones, pasta, biscuits, breakfast cereals and so much more. Among Russia’s main wheat markets are North African countries such as Egypt, which increasingly turned toward Russia over the past decade after being a competitive market for the U.S. Middle Eastern countries such as Iraq, Iran and Saudi Arabia; and China and Southeast Asian nations such as Indonesia, Thailand and Vietnam. It is uncertain how financial sanctions imposed on Russia could impact the country’s wheat exports over the long term.

Argentina menyumbang lebih daripada 20% daripada perdagangan global dalam jagung dan pada tahap yang lebih kecil dalam eksport kacang soya global, tetapi merupakan pembekal utama makanan kacang soya, sejenis kacang soya yang diproses yang digunakan sebagai makanan ternakan, kepada dunia, mencakupi kira-kira 40 % daripada jumlah eksport. Mata wang peso itu telah lemah berbanding dolar AS sejak lima tahun lalu. Nilai purata peso telah merosot daripada 16.5 kepada dolar pada 2017 kepada 95.1 pada 2021. Ia kini didagangkan pada 109 kepada dolar AS. Ini sepatutnya, secara teknikal, membantu dengan eksport tetapi negara juga sedang bergelut dengan inflasi yang tinggi, yang mengimbangi banyak kesan daripada mata wang yang lebih lemah, dan kenaikan harga makanan dalam negeri.

Pokoknya

Kenaikan dolar AS berbanding pelbagai mata wang ditambah pula dengan kenaikan harga komoditi boleh memainkan dinamik kos makanan bagi negara pengimport pada masa inflasi meningkat akibat daripada cabaran berkaitan rantaian bekalan di sekitar dunia.

Apabila petani AS mula menyemai tanaman musim bunga mereka, jumlah tanah yang mereka dedikasikan untuk tanaman ini boleh memberi kesan yang ketara ke atas harga, menghalang sebarang gangguan daripada fenomena cuaca La Niña yang telah mengurangkan pengeluaran tanaman di bahagian Amerika Selatan dengan sengit. panas semasa musim tumbuh.

Kami juga memasuki fasa baharu dalam dasar monetari global berikutan kenaikan kadar pertama Fed dalam kira-kira empat tahun yang boleh membuka pintu kepada dasar monetari yang lebih ketat oleh bank pusat yang masih belum menaikkan kadar.

Mungkin terdapat penjajaran baharu dalam kadar pertukaran asing yang boleh memberi kesan kepada proses membuat keputusan dalam pembelian bijirin dan biji minyak.

Bagi kebanyakan negara, keselamatan makanan adalah objektif utama dalam memastikan keselamatan negara, dan ke arah ini, mengekalkan import makanan akan memainkan peranan yang besar.

Sumber:Kumpulan CME

Share Me