banner
Kesan Konflik Rusia-Ukraine terhadap Fies di China

Kesan Konflik Rusia-Ukraine terhadap Fies di China

Kesan serta-merta konflik Rusia-Ukraine ke atas perusahaan pelaburan asing (FIE) di China adalah terhad, tetapi kesan daripada konflik itu mungkin membawa pelbagai akibat langsung dan tidak diingini untuk perniagaan asing yang beroperasi di China. Daripada mengganggu perdagangan dan rantaian bekalan global hingga menyebabkan ketegangan antara pengguna luar negara dan domestik, kami membincangkan halangan yang mungkin dihadapi oleh FIE di China dalam konteks konflik dan sekatan antarabangsa ke atas Rusia.

Tercetusnya konflik Rusia-Ukraine pada 24 Februari 2022, menimbulkan kejutan di seluruh dunia dan membawa kepada tindak balas yang tidak pernah berlaku sebelum ini dari negara-negara di seluruh dunia dalam bentuk sekatan dan larangan. Dengan berbuat demikian, negara-negara barat dan sekutunya menghantar isyarat jelas bahawa mereka mahu memutuskan Rusia daripada sistem kewangan global dan mengasingkan Putin dari segi politik.

Sepanjang ini, China telah mengekalkan pendirian neutral, menolak sama ada secara langsung mengutuk atau membenarkan tindakan Rusia, menentang penggunaan sekatan, dan menyeru penyelesaian diplomatik kepada konflik itu.

Walaupun China berpendirian neutral, tidak dapat dielakkan bahawa beberapa perniagaan yang berpangkalan di China akan terperangkap dalam masalah. Walaupun konflik Ukraine-Rusia dan sekatan yang dikenakan ke atas Rusia akan memberi kesan terhad kepada syarikat China, masih terdapat beberapa akibat tidak langsung yang boleh memberi kesan kepada syarikat pelaburan asing di China.

Kesan konflik Rusia-Ukraine terhadap perdagangan

FIE yang terlibat dalam perdagangan langsung dengan Ukraine, Rusia, dan Belarus akan merasakan kesan konflik yang paling segera. Ukraine kini pada dasarnya ditutup untuk perdagangan dan perniagaan, dan hanya barangan dan bekalan penting yang memasuki negara itu melalui sempadan Poland.

Situasi dengan Rusia dan Belarus adalah lebih rumit, kerana menghuraikan sekatan yang akan memberi kesan kepada syarikat di China mungkin sukar. Walaupun syarikat China akan dapat terus menjalankan perniagaan dengan Rusia – dengan syarat ia kekal berdaya maju secara komersial – FIE akan tertakluk kepada sekatan negara asal mereka dan perlu menutup banyak operasi Rusia yang berpangkalan di China untuk mematuhinya .

Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, sekatan barat boleh menjejaskan syarikat negara ketiga juga. Sekatan teknologi AS dan EU ke atas Rusia, sebagai contoh, pada dasarnya melarang sebarang produk yang mengandungi teknologi buatan AS dan EU daripada dijual kepada Rusia.

Senarai sekatan teknologi EU dan AS adalah luas dan termasuk teknologi kritikal seperti semikonduktor (chipset), peralatan telekomunikasi dan perisian. Oleh itu, syarikat dan syarikat China dari negara ketiga bukan EU boleh dipaksa untuk berhenti menjual produk yang mengandungi mana-mana teknologi buatan AS atau EU ini kepada Rusia untuk mematuhi sekatan.

Sebagai tambahan kepada sekatan, konflik itu dijangka memberi kesan ketara kepada perdagangan dua hala China-EU kerana perkembangan di lapangan dan sekatan mengganggu laluan utama pengangkutan kereta api Eurasia. EU ialah rakan perdagangan kedua terbesar China dan China ialah rakan dagang tunggal terbesar untuk EU. Pada 2021, volum perdagangan antara EU dan China melepasi AS$800 bilion, kadar pertumbuhan tahun ke tahun sebanyak 27.5 peratus.
Konflik Rusia-Ukraine telah mengganggu laluan kereta api utama dari EU ke China. Beberapa syarikat telah menggantung pengangkutan kereta api dari Eropah ke China kerana kebimbangan mengenai gangguan di sempadan antara EU dan Belarus dan Rusia. Perkapalan maritim akan menjadi alternatif untuk perniagaan yang ingin mengalihkan penghantaran dari Rusia dan Belarus, tetapi laluan ini juga akan menghadapi kelewatan yang ketara seperti yang dibincangkan di bawah.

Gangguan penghantaran

Konflik Rusia-Ukraine telah memburukkan lagi krisis perkapalan dan rantaian bekalan yang dunia sedang bergelut sejak tercetusnya wabak COVID-19. Ini akan terus memberi kesan kepada syarikat yang terlibat dalam perkapalan dan bergantung pada logistik laluan panjang.

Penutupan COVID-19 di China dan tempat lain, pada titik yang berbeza pada tahun 2020 dan 2021, menyebabkan penutupan kilang secara mengejut atau mengurangkan pengeluaran dengan ketara. Walau bagaimanapun, apabila kejutan pandemik awal reda, penggunaan meningkat dengan mendadak, walaupun kilang beroperasi pada kapasiti yang berkurangan dan kapal terbiar di bahagian belakang tidak dapat memenuhi permintaan atau tersekat di tengah-tengah penghantaran tertunda di pelabuhan yang sesak.

Kesesakan logistik dan ketidakseimbangan dalam bekalan dan permintaan telah memperlahankan purata masa penghantaran dengan ketara dan mengakibatkan kekurangan besar kontena penghantaran di seluruh dunia. Persaingan sengit antara syarikat untuk memajak atau membeli kontena telah meningkatkan kos kontena pengangkutan dan perkhidmatan pengangkutan kepada kadar yang tinggi.

Konflik di Ukraine berkemungkinan memberi kesan kepada perdagangan China-EU dalam beberapa bulan akan datang dan boleh memberi tekanan lagi kepada syarikat Eropah yang bergantung kepada barangan dari China. Sejak konflik tercetus pada 24 Februari, tentera Ukraine telah menggantung penghantaran komersial di pelabuhan Odesa, pelabuhan terbesar di Ukraine. Maersk, syarikat perkapalan kontena kedua terbesar di dunia, telah mula mengalihkan kargo ke Port Said di Mesir dan Pelabuhan Karfez di Turki.

Sebagai tambahan kepada kesan segera konflik ke atas pelabuhan, tindakan yang diambil sebagai tindakan balas terhadap Rusia atas pencerobohan Ukraine telah membawa kepada sekatan dan larangan ke atas operasi syarikat Rusia. Kapal-kapal Rusia telah dihalang daripada berlabuh di pelabuhan Eropah, dan beberapa gergasi perkapalan juga telah mengumumkan bahawa mereka menggantung penghantaran yang tidak penting ke Rusia untuk mematuhi sekatan.

Krisis rantaian bekalan global menggariskan keperluan untuk syarikat mempelbagaikan rantaian bekalan mereka untuk mengurangkan risiko force majeure dan geopolitik. Konflik Rusia-Ukraine hanyalah contoh terkini; gangguan pandemik COVID-19 dan ketidaktentuan dalam pasaran global akibat kenaikan tarif AS-China adalah contoh terbaru yang lain.

Perbankan dan kewangan

AS, EU dan UK, serta negara lain, telah melarang individu dan rakyat daripada berinteraksi dengan Bank Pusat Rusia, Kementerian Kewangan Rusia dan Tabung Kekayaan Negara.

Tujuh bank Rusia juga telah dihalang daripada sistem pembayaran global, SWIFT. Bank-bank ini ialah – Bank VTB, Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossiya, Sovcombank dan VEB.RF (bank pembangunan negeri) .

Bank dan institusi kewangan lain, walaupun tidak dikecualikan daripada SWIFT, juga telah dikenakan sekatan. Ini termasuk – The Black Sea Bank, IS Bank, GenBank, Sberbank, Russian Agricultural Bank, Gazprombank, Credit Bank of Moscow dan Alfa-Bank.

Pembayaran antarabangsa untuk perniagaan asing yang beroperasi di Rusia menggunakan bank yang dibenarkan masih boleh membuat dan menerima pembayaran, namun mungkin terdapat kelewatan pemindahan. Kami mengesyorkan membuka akaun dengan bank yang tidak dibenarkan, sebaik-baiknya anak syarikat Rusia bagi bank antarabangsa yang menggunakan perkhidmatan ejen kewangan untuk memproses pembayaran antarabangsa.

Baru-baru ini, VISA dan Mastercard menggantung operasi di Rusia. Ini bermakna mana-mana Mastercard yang dikeluarkan di Rusia tidak boleh digunakan untuk transaksi di luar negara, manakala mana-mana kad VISA yang dikeluarkan di Rusia juga tidak boleh digunakan di dalam negara. Kad UnionPay China digunakan secara tetap di seluruh Rusia, manakala banyak bank China menyediakan perkhidmatan akaun perniagaan di Rusia.

Terdapat beberapa perbincangan sama ada sistem pembayaran CIPS China boleh bertindak sebagai stand-in untuk bank yang telah diharamkan daripada SWIFT. Walau bagaimanapun, nampaknya tidak mungkin ia akan dapat mengatasi kelemahan yang ditinggalkan oleh SWIFT dalam jangka pendek memandangkan skopnya yang terhad.

Ia mempunyai bilangan bank yang mengambil bahagian yang jauh lebih rendah daripada SWIFT – 1,280 institusi kewangan di CIPS merentas 103 negara dan wilayah, yang mana hanya 75 bank yang mengambil bahagian secara langsung, berbanding 11,000 SWIFTS di 200 negara dan wilayah. Ia juga masih bergantung pada SWIFT untuk pertukaran maklumat dengan peserta tidak langsung, kerana hanya peserta langsung boleh memindahkan maklumat.

Walaupun skop terhad, CIPS boleh menjadi pilihan yang berdaya maju untuk syarikat dalam jangka panjang sekiranya larangan SWIFT kekal dilaksanakan untuk jangka masa yang lama. Ini juga memerlukan penggunaan RMB, kerana CIPS hanya menyelesaikan transaksi dalam mata wang ini.

Menguruskan pendapat umum dan sentimen pekerja mengenai konflik Rusia-Ukraine

Satu lagi pertimbangan untuk FIE di China ialah cara mengendalikan komunikasi dalaman dan luaran mengenai konflik. Terdapat perselisihan yang semakin meningkat antara pendapat masyarakat barat dan Cina, yang mungkin tidak disedari oleh kebanyakan orang barat.

Memandangkan pandangan arus perdana di kebanyakan dunia barat dan di tempat lain adalah mengutuk habis-habisan tindakan Rusia, pendapat umum Cina – secara umum – sebahagian besarnya berkongsi pendirian neutral kerajaan terhadap konflik dan kepercayaan bahawa ia terutamanya dicetuskan oleh negara-negara barat – dan AS khususnya – melalui pengembangan NATO. Kedudukan ini juga dipertahankan dalam media Cina.

Walaupun tidak mungkin untuk merumuskan sentimen semua orang Cina, yang mempunyai pendapat yang berbeza mengenai isu ini, jelas bahawa secara umum terdapat lebih banyak simpati di kalangan orang ramai terhadap kedudukan Rusia, terutamanya yang berkaitan dengan keselamatan negara (AS’ Sistem pertahanan peluru berpandu THAAD di Korea Selatan, misalnya, telah menimbulkan kemarahan yang meluas dari kedua-dua orang awam dan pegawai China, dan persamaan sering dibuat antara ini dan pengembangan NATO).

Atas sebab ini, FIE yang membuat kenyataan awam terhadap Rusia atau mengambil langkah seperti menghentikan operasi secara proaktif di Rusia atau menderma sumber untuk tujuan Ukraine mungkin akan menerima tindak balas di kalangan pengguna China, yang boleh menjejaskan perniagaan mereka di negara itu. . Apl panggilan kereta Cina DiDi Chuxing telah mendapat tindak balas dalam talian selepas ia memutuskan untuk menarik diri daripada pasaran Rusia berikutan tercetusnya konflik, walaupun keputusan itu lebih berkemungkinan dibuat kerana keperluan perniagaan dan bukannya pendirian moral. DiDi kemudiannya membalikkan keputusannya kerana tindak balas tersebut.

Beberapa syarikat multinasional telah menghadapi tekanan dalaman daripada pekerja luar negara untuk mengambil pendirian dalam isu ini, meletakkan syarikat itu dalam kedudukan yang sukar. Secara amnya, adalah dinasihatkan untuk mengekalkan pendirian neutral dan mengelak daripada menenangkan satu pihak dengan mengorbankan pihak lain.

Normal baharu (baru)?

Situasi di Ukraine dan di seluruh dunia masih berlaku dan terdapat kemungkinan berbeza untuk lebih banyak sekatan dan sekatan perdagangan eksport, terutamanya kerana kemungkinan penyelesaian cepat kepada konflik kelihatan semakin tidak mungkin. Lebih-lebih lagi, menjadi semakin jelas bahawa konflik secara asasnya akan mengubah cara negara berinteraksi dan boleh membawa kepada peningkatan dalam perlindungan dan usaha untuk berdikari, yang akan membawa akibat jangka panjang untuk perdagangan dan perniagaan global.

Oleh itu, adalah penting bagi syarikat dan pelabur untuk mengikuti perkembangan terkini dan memastikan sama ada sekatan atau larangan eksport teknologi terpakai kepada perniagaan mereka di China.

Sumber: asiabriefing.com

Share Me