banner
Kenaikan Kadar Faedah untuk Melemahkan Pasaran Kripto, Kata Morgan Stanley

Pasaran mata wang kripto kurang berprestasi dalam beberapa minggu kebelakangan ini, dan penganalisis Morgan Stanley percaya bahawa trend itu boleh diteruskan.

Pasaran mata wang kripto telah mengalami tekanan jualan dalam beberapa bulan kebelakangan ini, dengan jumlah had pasaran jatuh di bawah paras $2 trilion sekali lagi.

Pengetatan Bank Pusat Memberi Tekanan pada Pasaran Kripto
Penganalisis di Morgan Stanley percaya bahawa dasar baru yang akan datang oleh bank pusat di seluruh dunia akan memberi tekanan kepada pasaran mata wang kripto dalam beberapa bulan akan datang.

Menurut penganalisis dalam nota penyelidikan baru-baru ini, pasaran kripto telah mendapat manfaat daripada kadar faedah rendah, pengembangan kunci kira-kira bank pusat, dan rangsangan kerajaan dalam dua tahun yang lalu.

Bagaimanapun, penyelidik yang diketuai oleh Sheena Shah berkata pasaran kripto berleveraj kini semakin lemah apabila Federal Reserve AS dan bank pusat lain di seluruh dunia memperlahankan pengembangan kunci kira-kira mereka.

Bank-bank puncak juga sedang menyediakan kenaikan kadar faedah dalam beberapa bulan akan datang. The Fed AS dijangka memperkenalkan empat kenaikan kadar sebelum akhir tahun.

Penganalisis Morgan Stanley percaya bahawa dasar ini akan menjejaskan pasaran mata wang kripto dalam beberapa bulan akan datang. Penganalisis menambah bahawa sentimen pelabur runcit di media sosial menjadi kurang yakin.

Trend penurunan harga yang berterusan dalam pasaran juga telah menyumbang kepada reaksi media sosial semasa.

Pasaran mata wang kripto kurang berprestasi dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Bitcoin telah kehilangan lebih daripada 30% nilainya dalam dua bulan yang lalu. Pada masa akhbar, BTC didagangkan di atas paras $42k, turun daripada paras tertinggi sepanjang masa $69k yang dicapai pada bulan November.

Share Me