banner
Kenaikan Inflasi UK Membimbangkan Tetapi Bank of England Tidak Mesti Bertindak Keterlaluan

Kenaikan Inflasi UK Membimbangkan Tetapi Bank of England Tidak Mesti Bertindak Keterlaluan

Inflasi UK mencecah paras tertinggi baru 40 tahun sebanyak 9.4% apabila harga bahan api meningkat.

Kemas kini langsung perniagaan: Inflasi UK meningkat untuk bulan kesembilan berturut-turut.

Kenaikan kadar inflasi kepada 9.4% merupakan tamparan kepada penganalisis City yang meramalkan ia akan melonjak sehingga hanya 9.3%. Tetapi ego lebam mereka tidak relevan berbanding dengan kejutan kewangan yang dialami oleh isi rumah dan perniagaan yang menghadapi peningkatan kos sara hidup tahunan tertinggi sejak 1982.

Sejak sembilan bulan lalu, harga makanan, bahan api dan tenaga telah mendorong inflasi lebih tinggi. Pada bulan Jun, petrol menjadi punca utama sekali lagi, meningkat lebih daripada 20p seliter dan menjadikan kos pengangkutan sangat tinggi bagi pemilik kereta, trak dan kereta api.

Seorang wanita menolak troli di sebuah pasar raya di London

Purata bil makanan UK meningkat sebanyak £454 setahun apabila inflasi barangan runcit menghampiri paras tertinggi 14 tahun

Setahun sebelumnya, inflasi mencapai 2.5% dan kelihatan stabil apabila dunia bangkit daripada pandemik coronavirus yang paling teruk. Itu sebelum kita memahami China merancang untuk mengekalkan penutupan di mana-mana dan bila-bila masa Covid mengangkat kepalanya, melanda pelabuhan dan pangkalan pembuatan negara itu. Penahanan rantaian bekalan telah menyekat perdagangan dan menaikkan harga sejak itu.

Brexit juga telah memainkan peranan. Prospek sekatan visa ke atas pekerja yang melakukan perjalanan dari EU adalah jelas sejak Boris Johnson menggubal Brexit yang paling sukar. Terdapat kekurangan pekerja sejak itu, meningkatkan kos majikan.

Pada musim panas 2021, apabila Tabung Kewangan Antarabangsa meramalkan kembali kepada pertumbuhan global dan penurunan kadar inflasi, pencerobohan Rusia ke atas Ukraine adalah risiko kebarangkalian yang rendah. Hari ini, harga makanan lebih daripada 10% lebih tinggi dan banyak kesalahan untuk kenaikan itu boleh diletakkan di pintu Moscow.

Krisis kos sara hidup telah melonjak ke puncak agenda dan, khususnya, tekanan pada pendapatan boleh guna bagi mereka yang tidak dapat menyimpan semasa wabak yang berada di bahagian bawah skala pendapatan.

Terdapat sedikit berita baik dalam angka terkini. Ukuran inflasi teras Pejabat Statistik Nasional, yang mengecualikan komponen tenaga, makanan, minuman beralkohol dan tembakau yang lebih tidak menentu daripada angka harga pengguna utama, ialah 5.8% pada bulan Jun dan 6.5% untuk barangan “teras” – yang terendah sejak Januari.

Angka inflasi teras bagi barangan juga lebih rendah daripada jangkaan Bank of England apabila ia mengeluarkan ramalan terakhirnya pada bulan Mei, apabila ia meramalkan ia akan meningkat sedikit daripada kadar 7.9% Mac.

Samuel Tombs, ketua ekonomi UK di perundingan Pantheon Macroeconomics, berkata melangkah lebih jauh, dan melucutkan kos sekali sahaja yang dihadapi oleh sektor perkhidmatan untuk memberikan kadar inflasi perkhidmatan 2.9% “dasar” tersirat, menunjukkan ia “ada dalam sejajar dengan kadar puratanya pada tahun 2010-an, menunjukkan bahawa Britain tidak mempunyai masalah dengan inflasi yang dijana dalam negara”.

Maksudnya ialah, selain daripada kegagalan Brexit, inflasi semuanya dijana oleh faktor-faktor di luar UK, dan Bank of England boleh berbuat sedikit untuk menenangkan punca inflasi tersebut apabila ia mengancam untuk meningkatkan lagi kadar faedah.

Alasan ini tidak menghalang gabenor Bank, Andrew Bailey, membayangkan pada malam Selasa bahawa kenaikan setengah mata “di atas meja” pada mesyuarat jawatankuasa dasar monetari bulan depan. Bailey berkata bank pusat masih hidup dengan risiko inflasi yang mencetuskan kenaikan harga dan gaji, dan jika tekanan ini berterusan, tindakan yang lebih tegas akan diperlukan.

Sumber: theguardian

Share Me