banner
Kekosongan Kerja yang Meningkat Boleh Menambah Risiko Inflasi

Kekosongan Kerja yang Meningkat Boleh Menambah Risiko Inflasi

Pengambilan pekerja meningkat dalam beberapa bulan selepas sekatan dan sekatan COVID-19 dilonggarkan, tetapi pusing ganti pekerja juga meningkat, dengan pekerja berhenti daripada peranan, terutamanya mereka yang memerlukan hubungan dan intensif buruh. Menjelang akhir 2021, terdapat 50 peratus hingga 80 peratus lebih banyak pekerjaan yang tidak diisi di Australia, Kanada, United Kingdom dan Amerika Syarikat berbanding sebelum wabak itu, kata IMF dalam blog terbarunya.

Kedudukan yang tidak diisi berada pada atau melebihi paras mereka sebelum wabak kesihatan di negara maju lain juga, dan telah meningkat secara berterusan di semua sektor, termasuk hospitaliti dan pengangkutan. Peningkatan kekosongan adalah yang terbesar untuk pekerjaan berkemahiran rendah.

Kenapa jawatan kosong semakin meningkat

“Kekosongan jawatan sukar diisi atas beberapa sebab… Salah satunya adalah kebimbangan kesihatan yang berkaitan dengan pandemik. Oleh sebab itu, beberapa pekerja yang lebih tua dan berkemahiran rendah sebelum ini bekerja dalam industri intensif hubungan kekal di luar tenaga buruh, mengecilkan kumpulan yang ada. pencari kerja,” kata IMF.

“Satu lagi sebab mengapa kerja kosong sukar diisi ialah COVID-19 mungkin telah mengubah pilihan pekerjaan pekerja.”

Dalam sesetengah pasaran buruh, data menunjukkan bahawa pekerja sedang mencari keadaan kerja yang lebih baik atau menjauhkan diri daripada peranan yang intensif hubungan, berat secara fizikal atau menawarkan sedikit fleksibiliti. Peletakan jawatan adalah tinggi dalam banyak perniagaan, termasuk dalam pengangkutan dan penyimpanan, perdagangan borong dan runcit, atau hotel dan restoran.

“Sesetengah pekerja yang pergi semasa wabak masih belum pulang, sementara yang lain masih bimbang tentang pekerjaan semasa dan jangkaan baharu mereka, menyekat bekalan buruh,” kata IMF.

Kesan

Apabila pasaran buruh semakin ketat, syarikat menaikkan gaji untuk menarik dan mengekalkan bakat. IMF berkata bahawa gaji nominal dalam industri bergaji rendah di AS dan UK sahaja meningkat sebanyak 4 hingga 6 mata peratusan antara pertengahan 2020 dan akhir 2021.

Walau bagaimanapun, secara purata, kenaikan gaji masih belum menghasilkan kuasa perbelanjaan tambahan berikutan inflasi yang lebih tinggi. Setakat ini, kesan ke atas inflasi gaji adalah sederhana, sekurang-kurangnya 1.5 mata peratusan.

“Kekurangan buruh telah mendorong pertumbuhan gaji, memberi manfaat kepada pekerja bergaji rendah tetapi menambah risiko inflasi,” kata IMF.
Untuk mengurangkan tekanan ini, IMF berkata lebih banyak usaha harus dilakukan oleh kerajaan untuk membawa lebih ramai pekerja kembali ke dalam tenaga buruh. Ini boleh termasuk membendung wabak COVID-19, menawarkan program latihan untuk membantu pekerja bersedia untuk pekerjaan “intensif digital” dan meluluskan undang-undang dan peraturan buruh untuk memudahkan kerja jauh.

Sumber:ZAWYA

Share Me