banner
Kebuntuan Ruble Putin Dengan Eropah Menghadapi Risiko De Facto Embargo Gas

Kebuntuan Ruble Putin Dengan Eropah Menghadapi Risiko De Facto Embargo Gas

Negara-negara termasuk Jerman masih meneliti penilaian awal EU bahawa permintaan ruble Putin akan melanggar sekatan blok yang dikenakan ke atas pencerobohan Rusia ke atas Ukraine. Belanda telah memberitahu firma tenaganya untuk menolak sistem pembayaran baharu berdasarkan analisis undang-undang EU.

Rusia masih boleh memberikan penjelasan atau pelarasan kepada dekrinya yang boleh menjejaskan cara EU dan syarikat bergerak ke hadapan. Moscow telah menarik masuk kira-kira 1 bilion euro sehari dari Eropah dalam pembelian tenaga, yang telah membantu melindunginya daripada kesan sekatan EU.

Jika Rusia meneruskan ancamannya untuk memotong bekalan gas kepada pembeli yang tidak mematuhi, ia menimbulkan ancaman serius bagi EU, yang mendapat 40% gasnya daripada Rusia. Blok itu berebut-rebut mencari sumber tenaga alternatif kerana ia berkaitan dengan pengaruh besar yang dimiliki Moscow terhadap keselamatannya, tetapi peralihan itu akan mengambil masa. EU sedang mengusahakan pakej sekatan keenamnya, tetapi langkah untuk menyasarkan tenaga Rusia telah penuh memandangkan pergantungan blok itu.

Jerman boleh menghadapi 220 bilion euro ($238 bilion) yang terjejas untuk pengeluaran dalam tempoh dua tahun akan datang sekiranya bekalan gas dipotong serta-merta, menurut ramalan bersama institut ekonomi. Itu bersamaan dengan pengurangan pengeluaran tahunan sebanyak 6.5% dan ia boleh menyebabkan negara mengalami kemelesetan lebih daripada 2% tahun depan.

Pada 31 Mac, Putin mengeluarkan dekri yang menetapkan bahawa pembeli “tidak mesra” gasnya membuka dua akaun, satu dalam mata wang asing dan satu dalam rubel, dengan Gazprombank. Bank Rusia akan menukar pembayaran mata wang asing kepada rubel sebelum memindahkan bayaran kepada Gazprom PJSC, syarikat gas milik kerajaan.

Analisis awal oleh peguam untuk Suruhanjaya Eropah, cabang eksekutif EU, mendapati bahawa pembayaran menggunakan sistem ini akan melanggar sekatan blok itu, menurut seseorang yang biasa dengan perkara itu. Peguam untuk Majlis Eropah, institusi yang terdiri daripada pemimpin 27 negara anggota, bersetuju dengan penilaian suruhanjaya itu, kata seorang lagi.

Suruhanjaya itu menyampaikan analisis kepada negara anggota minggu ini, sambil menambah bahawa kerajaan perlu memaklumkan 150 syarikat yang memegang kontrak gas dengan Rusia, kata orang itu. EU juga berkata ia merancang untuk memberikan panduan lanjut mengenai situasi itu untuk membantu negara dan syarikat.

Belanda minggu ini memberitahu syarikatnya untuk menolak syarat pembayaran gas baharu yang dituntut oleh Rusia. “Kerajaan Belanda bersetuju dengan kesimpulan Suruhanjaya Eropah,” kata jurucakap Kementerian Hal Ehwal Ekonomi dan Dasar Iklim Belanda kepada Bloomberg. “Ini bermakna tidak dibenarkan syarikat Belanda bersetuju dengan syarat ini.”

Pakej Sekatan Baharu

Eksport gas Gazprom ke Belanda agak rendah mengikut piawaian serantau, dengan bekalan ke negara itu hanya mewakili kira-kira 4% daripada penghantaran gergasi gas Rusia itu ke EU dan Turki pada separuh pertama tahun lepas.

Menteri Ekonomi Jerman Robert Habeck mengakui laporan suruhanjaya itu kepada Politico, sambil menambah, “Kami tidak boleh membenarkan sebarang pengelakan sekatan melalui pintu belakang.” Bagaimanapun, dia tidak menyatakan sama ada kerajaannya bersetuju dengan penilaian itu, dan juga tidak menghuraikan tindakan yang akan diambil oleh Jerman.

Jerman amat terdedah, kerana separuh daripada gas dan arang batunya berasal dari Rusia.

Suruhanjaya itu sedang mengusahakan pakej sekatan keenam yang boleh termasuk sekatan ke atas beberapa import dan barangan minyak, menurut seseorang yang biasa dengan kerja itu, tetapi negara anggota termasuk Jerman, Austria dan Hungary telah menyatakan tempahan mengenai embargo penuh. Walaupun begitu, tidak mungkin suruhanjaya itu akan membentangkan sesuatu yang konkrit sehingga selepas pusingan kedua pilihan raya Perancis pada 24 April, kata dua pegawai berasingan.

Sumber: Bloomberg

Share Me