banner
Kazakhstan Akan Meningkatkan Cukai untuk Pelombong, Pertimbangkan Mengikat Levi kepada Harga Kripto

Kazakhstan Akan Meningkatkan Cukai untuk Pelombong, Pertimbangkan Mengikat Levi kepada Harga Kripto

Kerajaan Kazakhstan sedang bersedia untuk meningkatkan beban cukai untuk pelombong mata wang kripto dan berhasrat untuk mengikat kadar baharu kepada nilai mata wang kripto yang ditempa. Pihak berkuasa di Nur-Sultan percaya pendekatan sedemikian akan memberi kesan positif kepada belanjawan negeri.

Pelombong di Kazakhstan untuk Membayar Cukai ke atas Nilai Kripto yang Diekstrak

Kazakhstan sedang mengambil langkah untuk menaikkan cukai bagi entiti yang melombong mata wang kripto di negara itu. Menurut kenyataan Menteri Ekonomi Negara Alibek Kuantyrov, rancangan itu adalah untuk mengira cukai berdasarkan nilai pasaran mata wang kripto yang dilombong.
Pegawai kerajaan itu menyatakan bahawa pelaksanaan skim sedemikian akan meningkatkan penerimaan belanjawan, lapor Tengrinews.kz. Pelombong yang beroperasi di Kazakhstan kini membayar surcaj ke atas elektrik yang digunakan.

Perusahaan perlombongan diwajibkan membayar lebih daripada pengguna lain pada musim panas lalu. Tarif dinaikkan dengan bayaran 1 Kazakhstani tenge (lebih kurang $0.0022) bagi setiap kilowatt-jam kuasa elektrik yang digunakan oleh industri intensif tenaga. Pada sidang akhbar minggu ini, Kuantyrov menyatakan: “Kami sedang mempertimbangkan peningkatan beban cukai untuk pelombong. Pada masa ini, kami juga sedang mempertimbangkan untuk menghubungkan kadar cukai untuk pelombong dengan nilai mata wang kripto. Jika crypto berkembang, ia akan bagus untuk bajet.”

Semasa mesyuarat kerajaan pada bulan Februari, Presiden Kassym-Jomart Tokayev menugaskan pegawai untuk “melipatgandakan” levi cukai ke atas perlombongan kripto. Ketua negara juga mengarahkan pemantau kewangan negara untuk mengenal pasti semua kemudahan perlombongan di negara ini dan menyemak dokumen cukai dan kastam mereka.

Dengan kadar elektrik yang dihadkan, Kazakhstan menjadi magnet bagi pelombong bitcoin tahun lepas, apabila China melancarkan serangan di seluruh negara terhadap industri pada bulan Mei. Kemasukan pelombong telah dipersalahkan kerana defisit kuasa yang semakin meningkat di negara itu, dan kerajaan Kazakhstan mula mengekang sektor itu.

Malah pelombong yang diberi kuasa telah dilanda pemadaman elektrik semasa musim sejuk. Kekurangan tenaga elektrik telah memaksa beberapa syarikat meninggalkan negara itu dan berpindah ke destinasi perlombongan lain seperti AS Bulan lalu, lebih 100 ladang penempaan syiling ditutup di seluruh Kazakhstan.

Laporan baru-baru ini mendedahkan bahawa pihak berkuasa sedang mengejar pelombong crypto yang mengeksploitasi kelemahan cukai. Lima entiti perlombongan dituduh mengambil kesempatan daripada faedah cukai yang ditawarkan kepada perniagaan IT dan syarikat lain yang terlibat dalam pembangunan inovasi.

Sumber: Bitcion.com

Share Me