banner
Kanada Menambah 337K Pekerjaan pada Februari, Pengangguran Turun Di Bawah Tahap Pra-Pandemik

Kanada Menambah 337K Pekerjaan pada Februari, Pengangguran Turun Di Bawah Tahap Pra-Pandemik

Pasaran buruh Kanada menunjukkan tanda-tanda bulan lalu akhirnya meredakan kejutan COVID-19 yang disampaikan dua tahun lalu, dengan bahagian pekerja yang mempunyai pekerjaan dan kadar pengangguran mengatasi paras yang dilihat sejurus sebelum wabak itu.

Keuntungan sebanyak 337,000 pekerjaan pada Februari lebih daripada mengimbangi kehilangan 200,000 pekerjaan pada Januari dan menurunkan kadar pengangguran kepada 5.5 peratus, jatuh di bawah paras 5.7 peratus di mana ia berada pada Februari 2020.

Statistik Kanada berkata kadar pengangguran akan menjadi 7.4 peratus bulan lepas sekiranya ia dimasukkan dalam pengiraan orang yang mahukan pekerjaan tetapi tidak mencari pekerjaan.

Majoriti penurunan dalam pangkat penganggur Kanada datang daripada orang yang dipanggil semula untuk bekerja pada Februari selepas pemberhentian sementara sebulan lebih awal apabila wilayah mengetatkan sekatan untuk memperlahankan penyebaran varian Omicron.

Apabila sekatan berkurangan, lapan wilayah menyaksikan peningkatan pekerjaan, walaupun Alberta dan New Brunswick kekal tidak berubah. Keuntungan ketara dalam sektor yang paling teruk terjejas oleh sekatan kesihatan awam, termasuk penginapan dan perkhidmatan makanan, yang menambah 114,000 pekerjaan.

Perkadaran penduduk umur bekerja dengan pekerjaan juga meningkat pada Februari kepada 61.8 peratus, menandakan kali pertama kadar itu kembali ke tahap pra-pandemi. Kadar pekerjaan dan penyertaan bagi wanita bekerja umur teras mencapai tahap tertinggi dalam rekod.

“Daripada perspektif keseluruhan pasaran buruh, ia lebih daripada terubat daripada kerugian yang telah berlaku semasa wabak itu,” kata ahli ekonomi RBC Claire Fan.

Di bawah angka peringkat atas adalah penunjuk parut yang belum sembuh. Kongres Buruh Kanada menyatakan bahawa perkhidmatan penginapan dan makanan adalah 17 peratus di bawah paras pekerjaan pra-pandemi.

masih ketinggalan inflasi. Presiden Kongres Bea Bruske berkata tersembunyi dalam jumlah pekerjaan yang cerah terdapat ratusan ribu pekerja yang ditinggalkan.

Bilangan warga Kanada yang tidak bekerja selama enam bulan atau lebih kekal 32,000 lebih tinggi berbanding Februari 2020, walaupun pangkat mereka telah berkurangan selama empat bulan berturut-turut kepada 212,000.

Kaylie Tiessen, seorang ahli ekonomi dengan Unifor, menyatakan perkadaran pekerja sambilan yang mahukan pekerjaan sepenuh masa telah meningkat semula selepas menurun lebih awal dalam wabak itu. Walaupun kadar pekerjaan untuk pekerja berbangsa kembali ke tahap pra-pandemi, Tiessen berkata ia kekal lebih tinggi daripada kadar pekerja bukan kaum.

“Kami telah kembali ke tahap pra-pandemi dan ini adalah sesuatu untuk diraikan, tetapi adakah ia cukup baik? Jika kita mahu ekonomi inklusif, kita perlu berusaha,” katanya.

Ia adalah salah satu daripada beberapa cabaran yang dihadapi penggubal dasar dalam beberapa bulan akan datang.

Royce Mendes, ketua strategi makro di Desjardins, berkata dengan pengangguran yang rendah dan kekosongan pekerjaan yang tinggi rekod di seluruh negara, pasaran buruh mungkin telah mencapai kapasiti, atau pekerjaan penuh.

Kumpulan pekerja yang ada mungkin juga semakin mengecil. Peminat menunjukkan kadar penyertaan bagi mereka yang berumur lebih 55 tahun berada di bawah paras pra-pandemi, menunjukkan wabak itu mungkin telah mempercepatkan rancangan persaraan untuk beberapa pekerja yang lebih tua.
Walaupun bilangan belia yang bekerja kembali ke tahap pra-pandemi, di mana mereka bekerja telah beralih daripada perkhidmatan penginapan dan makanan kepada perkhidmatan profesional dan teknikal, serta penjagaan kesihatan.

Statistik Kanada berkata kebimbangan mengenai kemampuan dan keinginan pekerja untuk kerja yang lebih fleksibel boleh mempengaruhi keupayaan syarikat untuk menarik dan mengekalkan pekerja melalui rancangan kembali ke pejabat.

“Pekerja merasakan mereka mempunyai lebih banyak leverage hari ini dengan pasaran buruh yang ketat, mungkin mereka menyedari bahawa keperluan mereka untuk apa yang mereka cari dalam pekerjaan mereka telah berubah secara drastik,” kata Fan. “Lebih ramai pekerja mungkin berundur dan menilai semula, ‘Apa sebenarnya yang saya mahukan?’”

Leah Nord, pengarah kanan strategi tenaga kerja untuk Dewan Perniagaan Kanada, memberi amaran bahawa keadaan akan menyukarkan untuk mengisi hampir satu juta kekosongan pekerjaan di seluruh negara. Dia memetik keperluan untuk strategi yang merangkumi imigresen dan latihan kemahiran.
Ditanya mengenai kekurangan buruh, Menteri Pekerjaan persekutuan Carla Qualtrough berkata kedua-dua isu adalah sebahagian daripada usaha persekutuan, sambil menambah begitu juga dengan memanfaatkan kumpulan buruh yang belum diterokai seperti warga Kanada yang kurang upaya dan Orang Asli.

Sumber:Berita Global

Share Me