banner
Jurang Perdagangan Jepun Melebar apabila Kos Import Meningkat Atas Tekanan Bekalan

Jurang Perdagangan Jepun Melebar apabila Kos Import Meningkat Atas Tekanan Bekalan

Eksport Jepun melanjutkan keuntungan dua angka untuk bulan ketiga berturut-turut pada bulan April, tetapi kos komoditi global yang melonjak meningkatkan bil import negara itu ke rekod, menambah kebimbangan mengenai peningkatan kos sara hidup.

Walau bagaimanapun, meningkatkan prospek pemulihan yang diterajui oleh permintaan swasta adalah tolok perbelanjaan modal yang mencatatkan keuntungan bulanan pertamanya dalam tiga bulan.

Data bercampur-campur pada Khamis berikutan kejatuhan yen ke paras terendah dua dekad berbanding dolar awal bulan ini, yang mencetuskan kebimbangan mengenai keadaan perdagangan yang semakin teruk dan menambah beban kewangan bagi ekonomi Jepun yang miskin sumber apabila kos import melonjak.

Yen yang lemah, yang pernah dianggap sebagai keuntungan bagi ekonomi yang diterajui eksport, kini kurang memberi kesan apabila penghantaran semakin kecil disebabkan peralihan berterusan oleh pengeluar Jepun kepada pengeluaran luar pesisir.

Eksport Jepun meningkat 12.5% pada April berbanding tahun sebelumnya, data Kementerian Kewangan menunjukkan, diterajui oleh penghantaran kereta ke AS, sedikit kehilangan peningkatan 13.8% yang dijangka oleh ahli ekonomi dalam tinjauan Reuters. Ia mengikuti kenaikan 14.7% pada bulan Mac.

Dalam tanda yang membimbangkan untuk prospek, penghantaran ke China jatuh 5.9% pada April, penurunan terbesar sejak Mac 2020, apabila sekatan COVID-19 yang berat di bandar utama seperti Shanghai mengganggu rantaian bekalan dan aktiviti ekonomi lumpuh. Import dari China — rakan dagangan terbesar Jepun — juga jatuh paling banyak sejak September 2020, data menunjukkan.

Kenaikan import disebabkan oleh kenaikan harga minyak mentah dan yen yang lemah bermakna pemindahan kekayaan negara kepada negara pengeluar minyak, melucutkan kuasa beli Jepun, ” kata Takeshi Minami, ketua ekonomi di Institut Penyelidikan Norinchukin.

“Oleh itu, pemulihan ekonomi Jepun bergantung kepada perkembangan koronavirus di dalam negeri dan China kerana penutupan di Shanghai telah mengganggu aktiviti bekalan dan pengguna.”

Import meningkat 28.2% pada tahun ini hingga April, berbanding anggaran median untuk kenaikan 35.0%, kerana yen yang lebih lemah telah menaikkan harga komoditi global yang sudah melonjak. Import mencecah rekod 8.9 trilion yen ($69.27 bilion), mengatasi eksport bernilai 8 trilion yen.

Itu mengakibatkan defisit perdagangan sebanyak 839.2 bilion yen, lebih kecil daripada anggaran median untuk kekurangan 1.150 trilion yen tetapi mencatatkan bulan kesembilan berturut-turut dalam merah.

Penganalisis telah memberi amaran tentang risiko inflasi tolakan kos yang berpanjangan kepada ekonomi yang rapuh dengan faktor luaran, bukan permintaan dalam negeri, mendorong bil import lebih tinggi.

“Jika dasar sifar COVID dilanjutkan, ia akan memberi kesan yang sangat teruk,” kata Taro Saito, felo penyelidik eksekutif di Institut Penyelidikan NLI, sambil menambah bahawa penghantaran ke China menyumbang lebih daripada satu perlima daripada eksport Jepun.

Data berasingan pada Khamis menunjukkan pesanan jentera teras Jepun meningkat 7.1% pada bulan Mac daripada bulan sebelumnya, berbanding peningkatan 3.7% yang dijangka oleh pakar ekonomi dalam tinjauan Reuters.

Siri data yang tidak menentu, yang dianggap sebagai pengukur utama perbelanjaan modal dalam tempoh enam hingga sembilan bulan akan datang, memberikan sinar harapan untuk pemulihan yang diterajui permintaan domestik.

Ekonomi Jepun menyusut pada suku pertama apabila sekatan COVID-19 melanda sektor perkhidmatan dan lonjakan harga komoditi mewujudkan tekanan baharu.

($1 = 128.4800 yen)

Sumber: Reuters

Share Me