banner
Jualan Rumah Sedia Ada AS Jatuh pada Februari

Jualan Rumah Sedia Ada AS Jatuh pada Februari

Kadar gadai janji telah meningkat sejak musim gugur lalu, dan kebimbangan mengenai kenaikan kadar faedah meningkat selepas FOMC memberi isyarat bahawa ia akan mempercepatkan rancangan untuk menormalkan kadar faedah dan mula membalikkan pengembangan kunci kira-kira Fed. Kebimbangan tersebut berkemungkinan menyebabkan sesetengah pembeli mempercepatkan jadual mereka untuk membeli rumah, yang merupakan satu perkara yang kami bangkitkan dengan kenaikan mendadak jualan rumah pada bulan Januari, jadi jualan bersedia untuk penurunan. Jualan rumah yang belum selesai, yang mencerminkan kontrak pembelian untuk rumah sedia ada, jatuh secara mendadak pada November, Disember dan Januari, masing-masing turun 2.9%, 2.3% dan 5.7%. Inventori yang luar biasa kurus juga berkemungkinan menghalang jualan. Walaupun inventori rumah yang tersedia untuk dijual meningkat 2.4% pada bulan Februari, ia turun 15.5% sepanjang tahun lalu dan kekal menghampiri paras terendah sepanjang masa.

Dengan inventori yang rendah, rumah dijual dengan cepat luar biasa dan selalunya mempunyai berbilang bida melebihi harga yang diminta. Harga median rumah sedia ada telah meningkat 15% sepanjang tahun lalu kepada $357,300. Harga naik paling tinggi di Selatan, yang menyaksikan kemasukan besar pembeli dari Timur Laut dan Pantai Barat, kebanyakannya telah menjual rumah pada harga yang lebih tinggi dan membawa kuasa beli yang besar ke rantau ini. Bahagian rumah yang dijual di Selatan berharga antara $500,000 dan $1 juta telah melonjak lebih daripada 40% sepanjang tahun lalu, yang jauh mendahului mana-mana wilayah lain.

Jualan Rumah Sedia Ada Kejatuhan pada bulan Februari

Walaupun tergoda untuk menyalahkan kenaikan kadar gadai janji untuk kejatuhan Februari yang lebih besar daripada jangkaan, penurunan itu meneruskan corak baru-baru ini dengan jualan tahunan melantun dari bulan ke bulan. Kadar gadai janji telah meningkat sejak musim gugur lalu, dan kebimbangan mengenai kenaikan kadar faedah meningkat lewat tahun lepas selepas FOMC memberi isyarat bahawa ia akan mempercepatkan rancangan untuk menormalkan kadar faedah dan mula membalikkan pengembangan kunci kira-kira Fed. Kebimbangan yang meningkat tentang kenaikan kadar faedah berkemungkinan menyebabkan pengguna menarik beberapa pembelian ke hadapan, yang berkemungkinan menyumbang kepada kenaikan mengejutkan sebanyak 6.6% dalam jualan rumah sedia ada pada bulan Januari. Jualan bersedia untuk penarikan balik, dengan jualan rumah yang belum selesai jatuh terkumpul 10.5% dari Oktober hingga Januari.

Kadar gadai janji terus meningkat pada bulan Mac dan kadar gadai janji tetap konvensional 30 tahun kini sekitar 4.16%, naik 40 mata asas daripada purata Februari. Walaupun kenaikan itu berkemungkinan menghambat beberapa pembeli rumah yang berpotensi, cabaran kemampuan yang paling besar ialah harga rumah yang melambung tinggi dan kekurangan rumah yang tersedia untuk dijual, terutamanya rumah berharga pada atau di bawah harga median $363,800.
Pembeli rumah mungkin terlepas peluang mereka untuk mengunci kadar gadai janji yang sangat rendah. Kadar gadai janji masih rendah dari segi sejarah, walau bagaimanapun. Kadar gadai janji untuk gadai janji konvensional 30 tahun telah lebih tinggi daripada paras semasanya selama lebih daripada 90% sepanjang tempoh 30 tahun yang lalu. Walaupun nugget itu tidak menjadikan rumah lebih mampu milik hari ini berbanding dua bulan lalu, ia berfungsi sebagai peringatan penting bahawa jualan rumah harus kekal kukuh walaupun kadar gadai janji meningkat sedikit lagi.

nventori Kekal Ramping dan Rumah Terjual Pantas

Inventori perumahan meningkat sedikit pada bulan Februari tetapi kekal menghampiri paras terendah sepanjang masa. Jumlah bilangan rumah untuk dijual pada akhir Februari meningkat 2.4% daripada bulan sebelumnya, yang menyaksikan inventori jatuh ke paras terendah. Inventori biasanya meningkat pada bulan-bulan musim sejuk, jadi kenaikan Februari bukanlah sesuatu yang mengejutkan. Tahap inventori adalah sangat rendah, bagaimanapun, dengan hanya 870,000 rumah tersedia untuk dijual pada akhir Februari.

Dengan inventori yang sangat kurus, rumah dijual dengan sangat pantas. Rumah yang dijual pada bulan Februari biasanya kekal di pasaran selama 18 hari sahaja, iaitu 1 hari kurang daripada Januari dan 2 hari kurang daripada Februari 2021.

Kekurangan rumah yang tersedia untuk dijual bermakna pembeli biasanya perlu datang bersedia untuk membuat perjanjian sebaik sahaja rumah tersedia. Ini memihak kepada pembeli tunai dan pembeli yang telah menjual rumah atau telah diluluskan terlebih dahulu untuk gadai janji. Sebagai satu kumpulan, pembeli kali pertama berada pada kelemahan yang jelas dalam pasaran perumahan hari ini, yang membantu menjelaskan hanyut ke bawah dalam bahagian rumah yang dibeli oleh pembeli kali pertama. Pembeli kali pertama menyumbang 34% daripada jualan rumah sedia ada pada 2021 tetapi hanya 27% daripada jualan pada bulan Januari dan 29% daripada jualan pada bulan lalu.

Harga Rumah Menunjukkan Beberapa Tanda Kesederhanaan

Harga median rumah sedia ada meningkat kepada $363,800 pada bulan Februari, iaitu 15.5% lebih tinggi daripada setahun yang lalu. Peningkatan harga rumah dari tahun ke tahun memuncak pada 2021 pada 22.9%. Lonjakan awal dalam pembelian rumah itu mencerminkan perlumbaan untuk mendapatkan lebih banyak ruang kediaman di tengah-tengah pandemik, kerana kita melihat peralihan daripada bandar berpenduduk padat kepada kawasan pinggir bandar yang kurang padat dan bandar sekunder. Peralihan itu masih dijalankan tetapi telah berkurangan dengan ketara.

Satu aspek peralihan ini ialah kita telah melihat lonjakan dalam penghijrahan bersih ke Selatan, di mana rumah cenderung lebih berpatutan, dari Timur Laut dan Barat, di mana rumah cenderung lebih mahal. Selatan adalah satu-satunya wilayah yang menyaksikan peningkatan migrasi domestik bersih pada 2021, menambah 657,682 penduduk. Kemasukan pembeli rumah yang kaya dengan tunai telah menarik harga lebih tinggi secara mendadak di Selatan, dengan harga median rumah sedia ada meningkat 18.1% sepanjang tahun lalu. Sebaliknya, kenaikan harga rumah di seluruh negara kelihatan agak sederhana, dengan harga median rumah meningkat pada 7.5% di Barat Tengah dan 7.1% di Timur Laut dan Barat.

Di Selatan, di mana harga median rumah semasa $318,800 adalah 10.8% di bawah median nasional dan 16.9% di bawah rumah median di Timur Laut dan 37.8% di bawah harga median di Barat, kami telah melihat lonjakan dalam rumah. jualan untuk rumah berharga lebih $500,000. Jualan rumah keluarga tunggal di Selatan berharga antara $500,000 dan $750,000 meningkat 46.6% sepanjang tahun lalu dan jualan rumah berharga antara $750,000 dan $1 juta naik 40.3%. Tiada wilayah lain yang menunjukkan keuntungan jualan pada titik harga ini di mana-mana berhampiran magnitud yang dilakukan oleh Selatan, yang menerangkan sebahagian besar sebab harga median rumah telah meningkat jauh lebih tinggi daripada purata, kedua-duanya di Selatan, di mana purata jualan harga naik 10.4%, dan negara, di mana harga jualan purata naik 8.4%.

Sumber:WELLS FARGO

Share Me