banner
Jerman: Risiko Kelemahan Lagi untuk Ekonomi Di Tengah-tengah Sekatan yang Mendalam Terhadap Rusia

Jerman: Risiko Kelemahan Lagi untuk Ekonomi Di Tengah-tengah Sekatan yang Mendalam Terhadap Rusia

Penarafan Skop telah menyemak semula unjurannya untuk pertumbuhan ekonomi di Jerman kepada antara 2% dan 2.5% tahun ini dan 3% pada 2023 (lihat Jadual 1), dengan menjangkakan pertumbuhan tahun ini sebanyak 4.4% sebelum pencerobohan skala penuh Rusia ke atas Ukraine pada penghujung Februari. Ini akan terus memberi tekanan kepada perniagaan dan menghalang pemulihan Jerman daripada krisis pandemik dengan pengeluaran ekonomi kini dijangka kembali ke tahap pra-pandemi pada separuh kedua tahun ini.

Kami melihat risiko ekonomi yang lebih rendah, khususnya dalam kes sekatan EU terhadap gas dan import minyak dari Rusia dan perang berlarutan di Ukraine tanpa sebarang resolusi tahun ini. Institut penyelidikan ekonomi terkemuka menganggarkan bahawa embargo segera minyak dan gas Rusia akan memperlahankan pertumbuhan dengan ketara pada 2022 dan menyebabkan kemelesetan yang mendalam pada 2023 dengan ekonomi menguncup sekurang-kurangnya 2%.

Untuk menggariskan ketidakpastian yang menjejaskan prospek ekonomi terbesar Eropah, kami telah meringkaskan unjuran pertumbuhan garis dasar terkini untuk Jerman, meliputi pelbagai senario mengenai perkembangan perang di Ukraine dan sekatan masa depan, sekatan tenaga dan harga komoditi.

Jadual 1: Ramalan pertumbuhan KDNK benar untuk Jerman

*Diukur dalam kehilangan output, yang akan memuncak selepas 1.5 tahun pada 3% daripada KDNK. Sumber: Institut masing-masing, Penilaian Skop.

Pencerobohan Rusia selanjutnya ke atas Ukraine telah meningkatkan tekanan inflasi

Pencerobohan Rusia selanjutnya ke atas Ukraine telah meningkatkan tekanan inflasi yang sudah kuat, didorong oleh lonjakan mendadak dalam harga tenaga. Kenaikan harga ini semakin memberi kesan kepada inflasi yang lebih luas untuk barangan dan perkhidmatan lain di Jerman, lihat Carta 1.

Carta 1. Indeks harga pengguna Jerman dan harga minyak

Nota: Kawasan berlorek mewakili nilai ramalan daripada Majlis Pakar Ekonomi Jerman. Sumber: Macrobond, Majlis Pakar Ekonomi Jerman, Penilaian Skop.

Responsif indeks harga pengguna Jerman terhadap harga tenaga juga lebih tinggi berbanding tempoh sebelumnya. Ini mencerminkan perkembangan yang diakui oleh Bank for International Settlements, di mana tekanan inflasi yang menjejaskan satu sektor semakin mempunyai kesan limpahan ke atas sektor lain, terutamanya dalam ekonomi dipacu eksport Jerman dengan pendedahannya kepada rantaian bekalan antarabangsa yang panjang dan kompleks.

Inflasi yang meningkat pesat memberi tekanan kepada pendapatan benar dan perbelanjaan isi rumah. Sedikit sebanyak, peningkatan simpanan isi rumah semasa wabak dan buku pesanan penuh akan membantu mengurangkan kesan ini. Walau bagaimanapun, penunjuk frekuensi tinggi pada penggunaan isi rumah, seperti indeks sentimen pengguna GfK, sudah menunjukkan ke arah penguncupan ketara perbelanjaan isi rumah di Jerman sebagai tindak balas kepada harga yang lebih tinggi.

Penggunaan swasta akan menjadi salah satu saluran utama yang memacu pertumbuhan ekonomi yang lebih rendah

Pada 2022, penggunaan swasta akan menjadi salah satu saluran utama yang memacu pertumbuhan lebih rendah di Jerman di samping sebarang gangguan rantaian bekalan berterusan yang menjejaskan industri. Namun, apa-apa kesan buruk daripada harga komoditi yang lebih tinggi ke atas penggunaan swasta akan sebahagiannya diimbangi oleh rancangan kerajaan persekutuan Jerman untuk EUR 30-35bn (kira-kira 1% daripada KDNK) dalam perbelanjaan untuk mengurangkan tekanan kos sara hidup. Apabila Jerman beralih daripada dasar fiskal sifar hitamnya, set lengkap langkah akan muncul dalam semakan belanjawan seterusnya yang akan ditetapkan pada 27 April.

Untuk menilai kesan harga tenaga yang lebih tinggi ke atas perbelanjaan pengguna sebenar, kami menggunakan pembezaan antara inflasi keluaran keseluruhan dan inflasi penggunaan swasta (deflator KDNK – deflator penggunaan swasta). Penunjuk ini bertujuan untuk menangkap tekanan ke atas pendapatan boleh guna sebenar isi rumah yang dicetuskan oleh kenaikan harga dalam penggunaan mengatasi harga untuk keseluruhan keluaran negara. Harga tenaga yang lebih tinggi juga menyebabkan kenaikan harga barangan akhir lain disebabkan oleh harga barangan perantaraan yang lebih tinggi.

Memandangkan Jerman pada dasarnya mengimport semua minyak dan gasnya, sebarang kenaikan harga import tenaga membawa kepada kemerosotan syarat perdagangan negara (iaitu harga eksport berbanding harga import) dan oleh itu kekayaan dan pengeluarannya. Oleh itu, ekonomi tidak mendapat manfaat daripada harga bahan api fosil yang lebih tinggi, kerana sewa untuk bahan api ini dieksport ke luar negara.

Sepanjang dekad yang lalu, perbezaan adalah positif dalam hampir setiap suku sejak 2012, dengan kenaikan harga penggunaan swasta pada purata 1.3%, 0.3pps di bawah purata 1.6% untuk keseluruhan inflasi deflator KDNK. Apabila harga minyak global merosot dan rejim inflasi yang rendah berlaku, isi rumah di Jerman menikmati sumbangan positif kepada pendapatan boleh guna sebenar mereka. Perbezaan negatif pada tahun 2022 iaitu purata 1.3% menggambarkan tekanan ketara ke atas penggunaan swasta tahun ini (lihat Carta 2).

Carta 2. Deflator KDNK dan penggunaan swasta di Jerman( %-perubahan, YoY )

Sumber: FXEmpire

Share Me