banner
Jepun Menaik taraf KDNK S2 sebagai Meringankan COVID Mengekang Perbelanjaan Angkat

Jepun Menaik taraf KDNK S2 sebagai Meringankan COVID Mengekang Perbelanjaan Angkat

Ekonomi Jepun berkembang lebih daripada yang dilaporkan pada suku kedua, apabila penarikan balik sekatan COVID-19 tempatan meningkatkan perbelanjaan pengguna dan perniagaan.

Ini bermakna Jepun menyaksikan ekonominya berkembang untuk suku ketiga pada April-Jun, walaupun kebimbangan mengenai beberapa isu seperti kelembapan global dan harga tenaga yang tinggi menyelubungi prospek.

Keluaran dalam negara kasar (KDNK) dalam ekonomi ketiga terbesar dunia itu berkembang 3.5% secara tahunan pada suku kedua, lebih kukuh daripada anggaran awal pertumbuhan tahunan 2.2%, data kerajaan menunjukkan Khamis.

Bacaan, yang lebih baik daripada ramalan pasaran median untuk keuntungan 2.9%, bersamaan dengan pengembangan suku ke suku sebenar sebanyak 0.9% daripada suku sebelumnya.

“Ekonomi mencapai pertumbuhan yang agak tinggi berbanding dengan Amerika Syarikat dan China, mencatatkan pemulihan pada suku kedua,” kata Takeshi Minami, ketua ekonomi di Institut Penyelidikan Norinchukin.

“Tetapi mungkin sukar untuk momentum ini diteruskan…Ekonomi global menghadapi pelbagai jenis ketidaktentuan dan harga yang lebih tinggi menyebabkan penindasan penggunaan di rumah.”

Pertumbuhan itu menunjukkan permintaan domestik melantun semula secara sederhana selepas kerajaan menghapuskan sekatan aktiviti berkaitan wabak pada suku pertama. Ia didorong sebahagiannya oleh peningkatan dalam perbelanjaan modal dan penurunan inventori yang lebih kecil seperti kereta, data menunjukkan.

Penggunaan swasta, yang membentuk lebih separuh daripada KDNK negara, meningkat 1.2%, data menunjukkan, disemak daripada anggaran awal peningkatan 1.1%.

Perbelanjaan modal meningkat 2.0%, juga disemak daripada anggaran awal kenaikan 1.4% dan lebih daripada ramalan pasaran median untuk pengembangan 1.8%, sebahagian besarnya disebabkan oleh pelaburan perisian yang lebih kukuh.

Permintaan domestik secara keseluruhan menyumbang 0.8 mata peratusan kepada pertumbuhan KDNK yang disemak, manakala eksport bersih menambah 0.1 mata peratusan.

Jepun telah ketinggalan ekonomi utama lain dalam mengatasi wabak yang dilanda akibat pemulihan penggunaan yang perlahan, sebahagiannya dipersalahkan kepada pengguna yang semakin tua yang enggan berbelanja untuk perkhidmatan seperti makan di luar dan perjalanan kerana bimbang tentang jangkitan COVID-19.

Dasar monetari ultra longgar Jepun adalah berbeza dengan gelombang kenaikan kadar faedah global, yang telah membawa kepada penjualan mendadak dalam yen, merumitkan prospek pembuat dasar.

Kemerosotan dalam mata wang Jepun, yang telah kehilangan kira-kira 20% berbanding dolar AS sejak enam bulan lalu, meningkatkan kos import dan meningkatkan prospek bahawa isi rumah akan dipaksa membayar lebih untuk barangan.

Sumber: Reuters

Share Me