banner
Janji Pilihan Raya Kenya: Perspektif Ahli Ekonomi

Janji Pilihan Raya Kenya: Perspektif Ahli Ekonomi

Kenya mempunyai empat calon presiden pada pilihan raya umum Ogos 2022. Mereka baru-baru ini melancarkan manifesto mereka dan satu perkara mengikat mereka bersama: ekonomi.

Dalam pilihan raya Kenya tidak ada ekonomi menjadi subjek utama, bukan hanya untuk mereka yang mencari kuasa, tetapi juga untuk pengundi.

Terdapat dua sebab: demokrasi yang semakin matang dan perkembangan terkini yang menjejaskan kantung rakyat Kenya.

Calon-calon telah membuat banyak janji. Ini termasuk gaji kepada keluarga miskin, akses kepada kredit yang lebih murah, pembaharuan tanah, eksport yang tidak lazim, subsidi ladang dan campur tangan lain. Tetapi secara realistik, cabaran ekonomi negara akan sukar diatasi dan hanya banyak yang boleh dilakukan oleh kerajaan untuk menanganinya.

Peralihan tumpuan kepada ekonomi

Apabila sebuah negara membangun, isu ekonomi menjadi tumpuan utama. Pemimpin politik Kenya mengalihkan tumpuan kempen daripada personaliti dan etnik kepada kesejahteraan dan pertumbuhan ekonomi. Setelah menganalisis politik di Kenya melalui lensa ekonomi selama lebih daripada 20 tahun, saya telah menyaksikan peralihan ini.

Antara 2015 dan 2019, pertumbuhan ekonomi Kenya purata 4.7% setahun. Ketibaan COVID-19 pada tahun 2020 mengganggu trajektori ini dan ekonomi menguncup sebanyak 0.3%.

Kenya meningkat untuk mencatat pertumbuhan ekonomi 7.5% pada 2021 – lebih tinggi daripada purata 4% yang dicatatkan di sub-Sahara Afrika. Bank Dunia telah mengunjurkan penyederhanaan “pemulihan yang luar biasa” ini pada 2022. Ia menjangkakan ekonomi berpendapatan sederhana berkembang 5.2%.

Kenaikan harga

Kesan pandemik dan perang yang berlarutan di Ukraine telah menyukarkan kehidupan rakyat biasa. Ini telah memusatkan keadaan ekonomi dalam perbualan harian.

Kenaikan harga minyak telah membawa kepada inflasi – di mana terlalu banyak wang mengejar terlalu sedikit barangan. Bank Dunia mengunjurkan bahawa harga minyak mentah dan gas asli akan meningkat sebanyak 81% pada tahun 2022. Dan pada bulan Jun, Biro Perangkaan Kebangsaan Kenya melaporkan bahawa kadar inflasi tahun ke tahun negara telah mencecah 7.9%.

Keadaan ini telah memberi kesan terutamanya kepada golongan miskin. Sebagai contoh, harga tepung jagung, makanan ruji dalam isi rumah Kenya, meningkat daripada Sh150 kepada Sh200 antara pertengahan Mei dan Jun 2022. Namun, tiada gaji atau upah naik sebanyak 33% dalam tempoh yang sama untuk melindungi kuasa beli pengguna .

Apa yang menjelaskan kenaikan harga makanan di Kenya. Dan apa yang patut dilakukan

Terdapat faktor lain yang mendorong inflasi. Pilihan raya di Kenya mahal, bermakna terdapat banyak wang yang beredar. Terdapat juga kebimbangan mengenai perubahan kerajaan yang akan berlaku, mengurangkan keyakinan pelabur dan mengurangkan pengeluaran.

Lebih-lebih lagi, hujan di Kenya tidak boleh dipercayai, menyebabkan kekurangan makanan dan kenaikan harga seterusnya.

Calon presiden menyedari bahawa pengundi marah dengan kos sara hidup yang tinggi, peningkatan hutang awam dan rasuah. Mereka sedang mencari untuk menawarkan penyelesaian ekonomi melalui manifesto mereka.

Janji-janji

Bekas perdana menteri Raila Odinga ialah pembawa bendera Azimio One Kenya. Gabungan itu telah menjanjikan stipend sebanyak Sh6,000 (AS$50) sebulan untuk keluarga yang terdedah. Bank Dunia meletakkan garis kemiskinan pada AS$57 sebulan. Tidak jelas bagaimana keluarga yang terdedah ini akan dipilih atau berapa lama stipend akan disediakan.

Kenya Kwanza – sebuah gabungan yang mendahului Timbalan Presiden William Ruto untuk jawatan presiden – berjanji untuk menyediakan kredit sebanyak Sh50 bilion (AS$417 juta) kepada “pemburu”, lelaki dan wanita di bahagian bawah piramid ekonomi. Ia tidak menyatakan berapa kerap jumlah ini akan disediakan.

Di Kenya, 83% majikan berada dalam sektor tidak formal, tempat “pemburu” bekerja. Akses kepada kredit dan peluang pertumbuhan pekerjaan dalam sektor ini adalah terhad. “Pemburu” ini membentuk majoriti 22 juta pengundi di negara ini, namun ramai daripada mereka hidup di bawah garis kemiskinan. Bank

Dunia melaporkan bahawa 33.4% rakyat Kenya adalah miskin.

Reformasi tanah menjadi sasaran kedua-dua pihak. Pemilikan tanah adalah isu emotif di Kenya dan ditandai dengan ketidaksamaan yang bermula sejak penjajahan.

Kedua-dua manifesto adalah melihat ke dalam, memberi tumpuan kepada cabaran tempatan dan sebahagian besarnya mengabaikan isu serantau atau antarabangsa.

Sumber: theconversation

Share Me