banner
Jangan Terpesong daripada Detik-detik Yang Pasti Akan Datang

Jangan Terpesong daripada Detik-detik Yang Pasti Akan Datang

Pasaran kadar kekal sensitif kepada naik turun sentimen risiko yang lebih luas, perubahan itu juga diperbesarkan oleh keadaan mudah tunai pasaran yang lemah pada masa ini. Tempoh pemadaman pra-mesyuarat juga bermakna jeda daripada retorik hawkish dan peringatan pengetatan bank pusat yang masih akan datang.

Namun, kami tidak mahu membaca terlalu banyak tentang pergerakan pasaran sedemikian dan ia tidak seharusnya mengalihkan perhatian daripada acara utama minggu ini – dalam politik, geopolitik dan politik monetari, yang semuanya berpotensi untuk menentukan dinamik sepanjang musim panas dan seterusnya.

Kegawatan politik Itali memuncak apabila ECB dilihat menggariskan hentian belakangnya untuk penyebaran

Esok akan menyaksikan pergolakan politik di Itali akan berakhir. Perdana Menteri Draghi akan berucap di parlimen, selepas itu beliau boleh memutuskan untuk meletakkan jawatan serta-merta atau memanggil undi percaya jika beliau melihat kemungkinan kerajaan boleh meneruskan. Salah satu pergerakan pasaran yang lebih menarik perhatian semalam adalah dalam kadar EUR dengan pengetatan dalam spread BTP/Bund. Sudah tentu, itu mengikuti nada risiko yang lebih luas awal semalam, tetapi turut disokong oleh berita yang menunjukkan usaha terakhir sekurang-kurangnya beberapa ahli M5S untuk menyelamatkan kerajaan perpaduan Itali. Dipasangkan dengan kemungkinan bahawa Bank Pusat Eropah masih boleh menggariskan alat anti-pemecahan yang menandakan semua kotak, itu semua mungkin sudah cukup untuk menghalang kedudukan untuk penyebaran yang lebih luas.

ECB mungkin membuat keputusan mengenai backstop yang besar pada Khamis ini. Tetapi bergantung kepada syarat-syarat yang ECB akhirnya memutuskan untuk melampirkan pada alat baharunya, punca meluasnya terletak dalam politik domestik Itali boleh mengikat tangan ECB. Bank pusat akan sedar bahawa ia perlu mencapai keseimbangan antara mengekang tebaran bon tetapi juga tidak dilihat mencampuri politik fiskal dan set penyeliaan institusi Eropah yang lain. Kami bimbang bahawa bar kepada ECB melangkah masuk, mungkin lebih tinggi daripada harapan pasaran pada masa ini. Jika pilihan raya mengejut adalah keputusan di Itali, kita mungkin melihat tahap ujian sebaran BTP/Bund 10Y sebanyak 250bp dan seterusnya.

Pasaran masih melihat ECB mengetatkan terhadap semua kemungkinan?

Berkenaan keputusan ECB mengenai kadar faedah Khamis ini, pasaran terus meletakkan harga peluang yang tidak boleh diabaikan untuk kenaikan 50bp dengan kadar OIS hadapan masing-masing sekitar 29bp di atas paras semasa. Kenaikan 25bp kekal sebagai kes asas, yang kemudiannya akan mengalihkan tumpuan pada apa yang diisyaratkan oleh ECB sebagai kemungkinan langkah seterusnya pada bulan September dan seterusnya. Kemungkinan langkah yang lebih besar pada bulan September telah ditandakan pada mesyuarat pada bulan Jun. Tetapi pandangan utama ECB daripada mesyuarat itu mungkin adalah untuk tidak melukis dirinya ke sudut lagi dengan melakukan terlalu awal, walaupun kita boleh membayangkan penjaja ECB terus mendesak untuk pendirian yang lebih agresif.

Kenaikan yang lebih kecil minggu ini sendiri mungkin tidak mencukupi untuk menjamin penetapan harga semula bahagian hadapan, yang kami fikir masih mencerminkan kitaran pengetatan yang ECB tidak akan dapat menyelesaikannya kerana ia diatasi oleh realiti ekonomi – 184bp pengetatan menjelang pertengahan -2023 sedang berharga. Beberapa bentuk pengiraan mungkin datang dengan berita minggu ini mengenai aliran gas Rusia ke Eropah. Penyelenggaraan saluran paip Nord Stream 1, yang pada masa ini telah menghentikan aliran sepenuhnya, harus diselesaikan pada hari Khamis. Jika dan dalam kuantiti apa yang mengalir maka sambung semula akan menjadi penting untuk prospek ekonomi. Tetapi memandangkan pasaran mengimbangi risiko inflasi dan kemelesetan, kemungkinan saluran yang lebih besar mungkin melalui kadar bertarikh yang lebih rendah dan keluk yang lebih rata.

Acara dan paparan pasaran hari ini

Cabaran utama untuk kadar hari ini kekal mengimbangi risiko inflasi dan kemelesetan. Kadar akhir yang lebih panjang kelihatan sebagai saluran yang lebih berkemungkinan untuk menentukan harga politik Itali dan cabaran bekalan tenaga Eropah. Menjelang peristiwa penting akhir minggu ini dan dengan kadar kecairan yang lemah kekal sensitif terhadap sentimen risiko yang lebih luas dalam masa yang sama. Dalam data penunjuk pasaran perumahan AS minggu ini, hari ini dengan permulaan perumahan, akan diteliti untuk reaksi mereka terhadap persekitaran kenaikan kadar.

Dalam kadar EUR, bekalan pasaran utama yang lebih besar boleh membuktikan halangan tambahan yang lebih teknikal untuk kadar. Berikutan lelongan Belgium semalam, Jerman akan membuka semula bon 5Y untuk €4bn hari ini dan bon hijau 10Y esok. Perancis dan Sepanyol aktif pada hari Khamis.

Sumber: ING

Share Me