banner
Institusi Besar Menjual $5.5B dalam BTC Sejak Mei

Institusi Besar Menjual $5.5B dalam BTC Sejak Mei

Sejak 10 Mei, sebanyak 236,237 Bitcoin (BTC), bernilai $5.452 bilion pada masa penulisan, telah dijual oleh “institusi besar” — kebanyakannya hasil daripada penjualan paksa.

Benang Twitter dari penganalisis Arcane Research Vetle Lunde memperincikan bagaimana dan bila banyak pemegang Bitcoin institusi mula menjual tindanan mereka. Lunde menyatakan bahawa “semuanya bermula dengan Do Kwon.”

Luna Foundation Guard (LFG), yang mengawal dana untuk projek Terra, membuang 80,081 BTC dalam usaha yang gagal untuk melindungi tambatan terraUSD Classic (USTC) stablecoin asalnya pada bulan Mei.

Keruntuhan Terra nampaknya telah memberi tekanan kepada beberapa pelombong Bitcoin untuk menjual. Lunde menganggarkan bahawa pelombong menjual 19,056 syiling antara Mei dan Jun. Dalam sesetengah kes, pelombong menjual lebih daripada pengeluaran bulanan mereka, mungkin menggunakan rizab.
Lunde menyatakan bahawa ketika penjualan pelombong memuncak, Tesla Elon Musk juga menekan butang merah dan menjual 29,060 BTC pada akhir Q2. Pada masa yang sama, firma pelaburan kripto Three Arrows Capital (3AC) telah terlebih leveraj dan berhutang kepada pemberi pinjaman 18,193 BTC dan syiling lain bersamaan dengan 22,054 BTC.

Lunde juga menambah bahawa penebusan besar-besaran 24,510 BTC berlaku di dana dagangan bursa (ETF) Canadian Purpose Bitcoin pada akhir bulan Jun, “mencipta tekanan jualan kebakaran selanjutnya dalam pasaran.” Penebusan itu menyumbang 51% daripada pegangan ETF itu.

Pertumbuhan pasaran BTC

Walaupun pasaran crypto melihat tekanan jualan yang hebat daripada institusi dalam beberapa bulan kebelakangan ini, pasaran Bitcoin kekal berdaya tahan.
Jumlah dagangan juga kekal lebih tinggi melalui kemelesetan pasaran 2022 berbanding kemuncak pasaran kenaikan harga 2017. Pada 17 Disember 2017, volum dagangan harian Bitcoin mencapai puncak kitaran sebanyak $12 bilion, manakala volum harian pada Julai 2022 melebihi $20 bilion, menurut CoinGecko.
Ketua Pegawai Eksekutif pembuat pasaran yang berpangkalan di Singapura, Presto Labs Yongjin Kim bersetuju dengan Lunde bahawa pembubaran daripada 3AC dan lain-lain menyebabkan penurunan harga yang ketara pada bulan Jun tetapi percaya harga BTC akan kembali kepada $30,000 dalam beberapa bulan akan datang.

Dia memberitahu Cointelegraph pada hari Khamis bahawa “pembubaran itu menolak harga Bitcoin di bawah harga keseimbangan asas,” menyebabkan dia percaya bahawa harga akan kembali “kepada $30,000 dalam beberapa bulan akan datang.”

Berkaitan: Harga BTC melawan purata pergerakan 200 minggu selepas jualan Tesla Bitcoin $930M

Kim menambah bahawa ia akan mengambil masa untuk pelabur runcit untuk mendapatkan semula keyakinan mereka terhadap crypto selepas apa yang mereka alami sejak beberapa bulan lalu dan pelaburan institusi akan meningkat semula:

“Saya fikir sentimen runcit benar-benar rosak, jadi ia akan mengambil sedikit masa sebelum kami memulihkan keyakinan dalam pasaran. Tetapi akan ada beberapa pembalikan menjelang akhir tahun ini untuk mengatasi pembubaran.”

Lunde menyimpulkan benangnya dengan menyatakan:

“Saya cenderung untuk memihak kepada penjualan paksa dan ketidakpastian berkaitan penularan dilakukan buat masa ini. Kami berkemungkinan akan merosot, mengepam dan membuang dalam keadaan bergelora dalam tempoh akan datang.”

Sumber: cointelegraph

Share Me