banner
Info Forex: Sikap Dovish Powell Menekan Dolar, Ida Mengekalkan Tawaran Minyak, Kripto Meningkat Naik

Dolar tetap berada di kaki belakang setelah Ketua Fed Powell menahan diri dari memberi isyarat untuk meruncing dalam ucapannya pada hari Jumaat. Taufan Ida melanda Louisiana dan meruntuhkan pengeluaran gas dan minyak. Berita utama Covid dan bacaan inflasi Eropah diperhatikan. Mata wang kripto dan emas telah stabil.
Tidak perlu terburu-buru: Ketua Federal Reserve Jerome Powell mengatakan bahawa pada bulan Julai, dia berpendapat bahawa ia akan dijamin untuk mengurangkan skim pembelian bon bank $120 bilion/bulan tahun ini. Namun, sejak itu sementara pekerjaan telah mendatangkan kemajuan, dia masih melihat inflasi sebagai sementara dan varian virus Delta menimbulkan risiko.
Pasaran menganggapnya sebagai petanda bahawa Fed menahan diri dari pengumuman yang meruncing pada bulan September. Powell juga menekankan bahawa keputusan untuk menaikkan kadar faedah adalah berbeza daripada meruncing.
Dolar jatuh secara menyeluruh sebagai tindak balas kepada ucapan Jackson Hole yang sangat dinanti-nantikan, yang muncul setelah senarai panjang rakan-rakannya keluar untuk menyokong pengumuman yang tidak lama lagi. EUR/USD mencecah 1.18, GBP/USD memperoleh semula 1.3750, mata wang komoditi melambung dan emas melonjak ke $1.815.
Suasana pasaran tetap ceria pada hari Isnin dan tumpuan kini beralih kepada laporan pekerjaan penting minggu ini.
Taufan Ida telah membuat pendaratan di Louisiana, merobohkan hampir semua output minyak mentah dan gas asli. Angin ribut lebih kuat daripada taufan Katrina yang terkenal pada tahun 2005, mendorong Presiden Joe Biden mengisytiharkan darurat nasional. WTI Crude Oil diperdagangkan pada sekitar $68, pada kadar tertinggi julat semasa.
Afghanistan: Pelabur menyingkirkan kebimbangan yang berkaitan dengan rancangan pemindahan AS dari negara yang dilanda perang itu setelah ia turun sementara sebagai tindak balas terhadap serangan pengganas yang mematikan pada hari Khamis. Beberapa negara telah menyelesaikan misi mereka menjelang tarikh akhir 31 Ogos.
Pedagang UK menikmati percutian bank, menyebabkan perdagangan lebih tipis pada sesi Eropah. Pembacaan inflasi awal Jerman dan Sepanyol untuk bulan Ogos masih belum selesai.
Kes Covid-19 terus meningkat di AS, walaupun pada kadar yang lebih perlahan, sementara kes itu stabil di Eropah dan menurun di Amerika Selatan. New Zealand dan Australia telah melanjutkan sekatan mereka apabila kes-kes Covid-19 terus meningkat, sementara sebuah kajian dari Israel menunjukkan ‘booster shots’ membantu mencegah kemasukan ke hospital.
Mata wang kripto meningkat lebih rendah, dengan Bitcoin melambung sekitar $48,000, Ethereum pada sekitar $3,150 dan ADA pada sekitar $2.80.

Share Me