banner
Info Forex: Optimisme Mengenai Tindakan Fed Menghentam Dolar, Bitcoin mencapai $50K, PMI Diperhatikan

Suasana pasaran telah bertambah baik di tengah spekulasi bahawa Fed menahan diri dari meruncing awal di tengah penyebaran varian Delta covid yang menular dengan cepat. Dolar safe-haven membalikkan sebahagian keuntungannya. PMI awal menjadi agenda utama, dan Bitcoin semakin meningkat.
Risiko: Setelah seminggu dikuasai oleh kebimbangan bahawa Federal Reserve akan mengumumkan pengurangan skim pembelian bonnya, pelabur kini meramalkan kelewatan. Robert Kaplan, Presiden Fed cawangan Dallas, mengatakan dia akan mempertimbangkan untuk menangguhkan langkah tersebut sebagai tindak balas terhadap kesan varian Delta covid. Robert Kaplan adalah helang dan sebelum ini pernah menolak untuk menarik balik rangsangan.
Fokusnya adalah pada Fed’s Jackson Hole Symposium dan ucapan oleh Pengerusi Jerome Powell pada hari Jumaat. Pada hujung minggu, bank mengumumkan bahawa acara itu akan diadakan secara maya, langkah yang dilihat sebagai mengakui keparahan gelombang penyakit semasa.
Ada yang berspekulasi bahawa Powell dapat menggunakan ucapan Jackson Hole untuk menandakan kelewatan menarik balik rangsangan daripada membawanya ke depan. Pasaran gembira dengan laporan bahawa White House akan melanjutkan kontrak Powell sebagai Ketua Fed selama empat tahun lagi.
Kes koronavirus AS mencecah purata harian 149,000, sepuluh kali lebih banyak dari awal bulan Jun. Hospital di beberapa negeri selatan masih kekal tertekan. Sebaliknya, China mengatakan telah menghilangkan penyebaran ketegangan Delta, yang memungkinkan penghapusan ‘lockdown’ dalam ekonomi kedua terbesar di dunia.
Suasana optimis di pasaran telah mendorong dolar safe-haven turun dengan EUR/USD meraih semula 1.17. Purchasing Managers’ Indexes awal pasaran untuk bulan Ogos akan habis pada waktu pagi dan akan tetap berada di landasan tinggi.
PMI UK menarik minat pound, yang sedang berjuang dengan kes-kes kovid Britain yang sangat tinggi. GBP/USD diperdagangkan sekitar 1.3650.
Suasana pasaran yang bertambah baik juga menyokong harga minyak, dengan WTI mendahului $63. Emas melayang sekitar $1,785, dalam lingkungan yang biasa.
Mata wang kripto berjaya pada hujung minggu, dengan Bitcoin melonjak melebihi $50,000, tahap tertinggi sejak Mei. Ethereum diperdagangkan melebihi $3,300 dan aset digital lain seperti Cardano dan Dogecoin sedang bergerak.

Share Me