banner
Info Forex: Dolar Pulih Selepas Penjualan, Durable Goods Orders, Spekulasi Fed Menjadi Tumpuan

Pasaran telah mereda pada awal hari Rabu setelah hari yang ceria pada hari Selasa. Pelabur berpuas hati dengan kemajuan tagihan perbelanjaan infrastruktur, data ‘Durable Goods Orders’ untuk bulan Julai, dan tajuk utama. Fed diatur untuk menahan diri dari petunjuk yang meruncing.
Tiada perubahan hari Selasa: Pelabur tetap optimis pada hari Selasa, mendorong dolar safe-haven turun. Permintaan yang kuat untuk melelong nota Perbendaharaan 2-tahun dilihat sebagai tanda bahawa pengurangan skim pembelian bon Federal Reserve tidak mungkin mengakibatkan kenaikan kadar segera.
Peruncingan: Setelah Fed mengumumkan akan mengadakan Jackson Hole Symposium secara dalam talian kerana penyebaran virus, Ketua Jerome Powell diharapkan tidak akan mengisyaratkan untuk mengurangkan program pembelian $120 bilion/bulan bank. Powell bercakap pada hari Jumaat.
Coronavirus AS: Beberapa pelaku pasaran juga berpuas hati dengan sedikit peningkatan dalam kes COVID-19. Jangkitan harian telah melebihi 150.000, tetapi penyebarannya perlahan dan kecepatan vaksinasi meningkat. Sebanyak 860,000 menerima dos vaksin setiap hari, meningkat dari kira-kira 500,000 pada awal musim panas.
Dolar telah pulih pada awal hari Rabu dalam apa yang kelihatan seperti pengambilan untung dan kedudukan menjelang pengeluaran statistik ‘Durable Goods Orders’ untuk bulan Julai. Pesanan utama ditetapkan untuk turun sementara yang utama diunjurkan untuk naik lebih tinggi. Anggarannya terlalu rendah.
Infrastruktur: Dewan Perwakilan memajukan rang undang-undang perbelanjaan $3.5 trilion yang disokong oleh Demokrat, mengatasi perbezaan antara golongan moderat dan liberal dalam parti pemerintah. Tumpuan kini beralih ke Dewan Negara.
EUR/USD diperdagangkan di bawah 1.1750, dari tahap tertinggi dan menjelang pelancaran German IFO Business Climate. Penurunan sederhana berlaku pada kad.
GBP/USD berada di atas 1.37 tetapi berada di bawah puncak kerana kes-kes covid di UK diperhatikan dengan teliti.
Emas merosot di bawah $1,800, mengatasi keuntungannya walaupun hasil bon 10 tahun stabil. Nampaknya kenaikan mengambil keuntungan.
Mata wang kripto telah stabil setelah jatuh dari tahap tertinggi. Bitcoin melambung tinggi di atas $48,000 dan Ethereum melekat pada $3,200.

Share Me