banner
Info Forex: Dolar Mengubati Lukanya, Kripto Menurun, GDP AS, Tuntutan Pengangguran Dalam Tumpuan

Pasaran telah mereda pada hari Khamis setelah sesi optimis yang lain pada hari Rabu. Pelabur memerhatikan pengemaskinian data mengenai GDP AS dan tuntutan pengangguran pada hari Khamis menjelang ucapan oleh Fed’s Powell pada hari Jumaat. Tajuk utama Covid juga diperhatikan. Mata wang kripto menurun dan emas kekal di bawah $1,800.
Angka Durable Goods Orders AS untuk bulan Julai kebanyakan mengalahkan anggaran, memicu tekanan penjualan bon AS, mendorong hasil lebih tinggi dan pada mulanya menaikkan dolar. Namun, suasana optimis mengambil alih pada hari Rabu, menurunkan dolar safe-haven.
Pada hari Khamis, pasaran lebih tenang, sebahagiannya disebabkan oleh kebimbangan mengenai tindakan keras China terhadap syarikat teknologinya dan ketika ketegangan meningkat terhadap acara besar pada hari Jumaat.
Jackson Hole Symposium yang diperhatikan oleh Federal Reserve bermula pada hari Khamis, dengan ketegangan meningkat terhadap ucapan Pengerusi Jerome Powell pada hari Jumaat. Pelabur mengharapkan dia untuk tidak mengisyaratkan mengenai pengurangan program Fed $120 bilion/bulan yang akan berlaku.
Kes-kes COVID-19 yang meningkat di AS telah menyebabkan Fed mengadakan acara tersebut secara maya, salah satu tanda bahawa tidak tergesa-gesa untuk menarik balik rangsangan. Walaupun hospital di Florida berada di bawah tekanan yang sangat besar, kadar kenaikan semakin berkurang.
Statistik US Gross Domestic Product yang dikemas kini untuk suku kedua ditetapkan untuk menunjukkan kadar pertumbuhan tahunan 6.7%, lebih baik daripada bacaan awal 6.5%. Tuntutan Pengangguran Mingguan diramalkan akan meningkatkan aliran menurunnya.
EUR/USD diperdagangkan di atas 1.1750, menolak data iklim pengguna dan perniagaan Jerman yang rendah. Minit mesyuarat Bank Pusat Eropah akan dikeluarkan pada lewat hari.
GBP/USD melayang sekitar 1.3750 ketika pelabur menyaksikan peningkatan baru dalam kes Covid-19 di UK. AUD/USD bergelut di sekitar 0.7250 ketika virus terus menyebar di Sydney dan bandar-bandar Australia yang lain.
Mata wang kripto telah meluaskan penurunan mereka dari tahap tertinggi, dengan Bitcoin berjuang untuk bertahan pada $47,000 dan Ethereum melekat pada $3,100. Cardano, aset digital ketiga dari segi permodalan pasaran, juga berada di tahap tinggi, ditekan ke arah $2.50.
Emas diperdagangkan sekitar $1,790, menggabungkan kerugiannya sementara WTI bertukar tangan pada sekitar $68, jauh di atas paras terendah yang dicatatkan minggu lalu.

Share Me