banner
Info Forex: Dolar Mendapat Keuntungan Daripada Kebimbangan Pertumbuhan Global, Pengunduran Emas, Kenaikan Kripto

Pasaran memulakan minggu ini dengan kebimbangan pertumbuhan global yang lemah berikutan data China yang mengecewakan, penurunan keyakinan pengguna AS dan kerisauanterhadap Covid-19. Kemenangan Taliban di Afghanistan juga membebani sentimen. Emas berundur selepas kemunculan semula sementara mata wang kripto semakin maju.

Risk-off: Pasaran berada dalam suasana yang lembap, dengan stok di kaki belakang dan dolar safe-haven meningkat. China melaporkan peningkatan 6.4% dalam pengeluaran industri pada bulan Julai dan kenaikan 8.5% dalam penjualan runcit, kedua-duanya lebih buruk daripada yang dijangkakan. Pelabur masih mengalami penurunan Indeks Sentimen Pengguna awal University of Michigan kepada 71 mata, di bawah wabak terburuk.

Pegawai Federal Reserve tidak sehaluan tentang mengurangkan skema pembelian bon bank, dengan beberapa pegawai meminta tindakan segera dan yang lain menimbulkan keraguan mengenai pemulihan tersebut. Ketua Fed Jerome Powell akan bercakap pada hari Selasa.

Infrastruktur: Kongres AS bersedia untuk membahaskan dan mengeluarkan dua bil perbelanjaan – perbelanjaan infrastruktur bipartisan yang lebih kecil, dan yang lebih besar, yang hanya disokong oleh Demokrat.
Taliban telah mengambil alih Kabul, mengukuhkan kemenangan mereka di Afghanistan. Walaupun perkembangan ini tidak mempunyai kesan ekonomi segera, pengambilalihan dan keprihatinan yang cepat mengenai ketidakstabilan masa depan di rantau ini juga mempengaruhi sentimen.

Kes Covid-19 terus meningkat di banyak wilayah, menyebabkan ‘lockdown’ yang lebih ketat di Australia dan Jepun. Yen safe-haven meningkat, menolak kenaikan Produk Domestik Kasar Jepun yang lebih baik daripada yang dijangkakan sebanyak 0.3% pada suku kedua. Jangkitan juga terus meningkat di AS dan China.

EUR/USD telah berundur dari 1.18 di tengah suasana yang memburuk dan ketika tinjauan pendapat dari Jerman menunjukkan bahawa blok CDU/CSU yang berkuasa telah kehilangan tempat menjelang pilihan raya September.

GBP/USD melayang sekitar 1.3850 ketika kes-kes covid di UK tidak lagi menurun. Britain melonggarkan peraturan pengasingan diri.

Emas diperdagangkan sekitar $1,770, dari paras tertinggi yang dicapai pada hari Jumaat, tetapi juga mengenai kedalaman kemerosotan kilatnya. Korelasi logam berharga dengan hasil Perbendaharaan AS nampaknya semakin longgar.

Mata wang kripto: Bitcoin menghiburkan biji-bijiannya, melambung di atas $47,000 dan Ethereum diperdagangkan sekitar $3,200

Share Me