banner
Info Forex: Dolar Menang Semasa Kesengsaraan Delta Covid, Rangsangan Optimisme, Semua Mata Memandang Inflasi AS

Optimisme yang berhati-hati tetap menjadi tema utama semasa berlakunya bil infrastruktur bernilai AS $1 trilion dan kemunduran varian Delta covid di wilayah AS dan Asia Pasifik. Sementara itu, pelabur juga sedang mengambil langkah berjaga-jaga menjelang data Consumer Price Index (CPI) AS yang akan dikeluarkan pada hari Rabu jam 1230 GMT.
Perdagangan indeks Asia bercampur-campur sementara S&P 500 futures mencatat kerugian kecil. Hasil Perbendaharaan AS terus meningkat, dengan kadar 10 tahun mencecah tahap tertinggi sejak awal bulan Julai. Dolar AS menyatukan kenaikan jangkaan lebih awal daripada yang difikirkan sebelum ini oleh Fed, berdasarkan data pekerjaan yang lebih kuat.
Hawkish Fedspeak juga terus menyokong permintaan dolar. Presiden Fed Chicago, Charles Evans mengatakan bahawa dia mengharapkan kemajuan yang lebih besar pada akhir tahun ini mengenai pengurangan aset.
Pada hari Rabu ini, Presiden Fed Atlanta Raphael Bostic akan bercakap mengenai “Peranan Federal Reserve dalam Menjadikan Ini Ekonomi yang Berfungsi untuk Semua Orang” pada 1430 GMT. Presiden Fed Kansas City, Esther George akan berbicara mengenai “Pandangan dari Federal Reserve Bank of Kansas City ” pada jam 1600 GMT.
Emas membuat satu lagi usaha pemulihan ke arah $1750. WTI melayang sekitar $68, membalikkan sebahagian pemulihan hari Selasa, walaupun terdapat penurunan stok minyak mentah API.
Dalam mata wang G10, julat perdagangan yang lemah dilihatkan, kerana dolar AS terus stabil setelah kenaikan baru-baru ini.
AUD/USD adalah yang paling lemah dan terus tertekan di bawah 0.7350, ketika Melbourne melanjutkan ‘lockdown’ covid selama tujuh hari lagi. New South Wales (NSW) terus melaporkan lebih dari 300 kes baru setiap hari.
EUR/USD diperdagangkan tanpa henti di atas 1.1700, terendah lima bulan, sebagai tindak balas untuk mengukuhkan hasil dan dolar. Sementara itu, tinjauan ZEW Jerman kecewa pada hari Selasa.
GBP/USD terus tertekan ke arah 1.3800 semasa kebimbangan Brexit yang akan datang, yang melebihi optimisme vaksin di negara ini. Kerajaan UK kemungkinan dapat memperluaskan kekuatan darurat untuk trak yang menuju ke Perancis dalam usaha menggunakan hak Brexit, “menandakan pemerintah mengharapkan gangguan lintas-saluran lebih lanjut,” lapor The Guardian.
Cryptocurrency kekal dalam tahap yang lebih tinggi, dengan Bitcoin berkurang antara $45K hingga $46K.

Share Me