banner
Info Forex: Dolar Melonjak Pada Spekulasi Fed Yang Meruncing, Kebimbangan Covid, Mata Wang Komoditi Runtuh

Dolar AS telah melonjak lebih tinggi setelah minit mesyuarat Fed menunjukkan bahawa pengurangan dalam agenda. EUR/USD mencecah tahap terendah sejak November 2020 dan Aussie gagal memanfaatkan angka pekerjaan yang optimis. Emas berada di bawah tekanan dan minyak merosot ke paras terendah sejak Mei. Angka pekerjaan AS dan tajuk utama covid diperhatikan.
Peruncingan akan datang: Minit mesyuarat Federal Reserve dari perhimpunan bulan Julai menunjukkan bahawa bank itu cenderung untuk mengurangkan skim pembelian bonnya pada tahun 2021. Ramai di dalam jawatankuasa itu menilai bahawa ambang “kemajuan lebih lanjut” telah dipenuhi.
Dolar pada mulanya jatuh kerana peruncingan tahun ini bukanlah sesuatu yang mengejutkan dan juga kerana para pegawai Fed cenderung untuk mengasingkan pengakhiran pembelian dan menaikkan kadarnya. Walau bagaimanapun, dolar AS mendapat tempat di kemudian hari.
Permintaan dolar juga meningkat disebabkan aliran safe-haven yang berkaitan dengan teknologi China dan peningkatan kes Covid-19 global. Satu kajian yang menunjukkan bahawa keberkesanan vaksin semakin berkurang terhadap masa juga menyumbang kepada suasana yang lembap.
EUR/USD jatuh di bawah 1.17, terendah sejak November. Kes covid yang meningkat di Jerman menambahkan tekanan. GBP/USD sedang bergelut di sekitar 1.37, juga sebagai tindak balas kepada angka inflasi UK yang berada di bawah jangkaan.
AUD/USD telah turun di bawah 0.72 walaupun terdapat angka pekerjaan Australia yang optimis. Kadar Pengangguran jatuh ke bawah dengan 4.6%. USD/CAD telah melepasi 1.27, juga disebabkan oleh penurunan harga petrol. WTI Crude Oil bertukar tangan di bawah $64 pada saat penulisan, tahap terendah sejak Mei.
Mata wang kripto berada di bawah tekanan, sebahagiannya disebabkan oleh amaran dari Robinhood, yang memberi amaran bahawa pendapatannya boleh menurun jika menghasilkan lebih sedikit wang untuk perdagangan aset digital, terutama Dogecoin. Bitcoin diperdagangkan sekitar $44,000 dan Ethereum hanya di bawah $3,000.
Tuntutan pengangguran AS ditetapkan untuk menunjukkan penurunan kecil dan Philly Fed Manufacturing Index untuk bulan Ogos kekal berdekatan dengan 21.9 mata Julai.

Share Me