banner
Info Forex: Dolar Berada Di Kedudukan Tinggi Di Tengah Ketakutan Yang Semakin Meningkat, Fokus Terhadap Minit FOMC

Ketakutan untuk melambatkan pertumbuhan global dan kenaikan kes covid membebani sentimen dan menyokong dolar safe-haven. Minit mesyuarat Fed diperhatikan setelah kejutan RBNZ dengan membiarkan kadar tidak berubah. Emas kekal di bawah $1,800 dan mata wang kripto meningkat rendah.
Kes Covid-19 di AS terus meningkat, mendekati kes rata-rata harian 140,000, yang mengakibatkan tekanan pada hospital di beberapa kawasan yang tidak mendapat vaksinasi.
Pengerusi Federal Reserve, Jerome Powell menahan diri untuk tidak memberikan komen penting dalam ucapannya pada hari Selasa, dengan hanya mengatakan bahawa varian covid Delta menyebabkan ketidakpastian. Dia memberikan tumpuan pada minit mesyuarat FOMC pada hari Rabu.
Mereka ditetapkan untuk mencerminkan perbezaan dalam bank pusat antara mereka yang ingin pengumuman mengenai pembelian bon meruncing pada bulan September dan mereka yang menahan. Komen mengenai inflasi – sementara atau tidak – dan pekerjaan akan mendapat faedah yang tinggi.
Pada hari Selasa, AS melaporkan angka Jualan Runcit yang mengecewakan untuk bulan Julai, menambah suasana suram dan mengekalkan tawaran dolar yang selamat. Penjualan utama menurun sebanyak 1.1% pada bulan Julai.
Reserve Bank of New Zealand mengejutkan pasaran dengan membiarkan kadar faedahnya tidak berubah pada 0.25% dan bukannya menaikkannya. Walaupun RBNZ akan menaikkan pembiayaan pinjaman pada akhir tahun ini, responsnya terhadap ‘lockdown’ baru-baru ini di New Zealand mempunyai implikasi yang lebih luas untuk pasaran.
EUR/USD diperdagangkan hampir ke 1.17,tahap terendah Ogos, ketika dolar menguat. Angka inflasi zon euro terakhir akan dikeluarkan pada lewat hari. Eropah telah menyaksikan beban kes covidnya menurun secara beransur-ansur.
GBP/USD diperdagangkan di bawah 1.3750, terendah dalam tiga minggu di tengah kekuatan dolar dan setelah UK Consumer Price Index terlepas dari jangkaan dengan 2% YoY pada bulan Julai berbanding dengan 2.3% yang diunjurkan.
USD/CAD melayang di atas 1.26 ketika harga minyak berjuang untuk pulih dan kedua-dua data inventori minyak mentah dan statistik inflasi Kanada.
Emas telah diperdagangkan sekitar $1,791, stabil di tengah pergerakan terhad dalam hasil Perbendaharaan AS.
Bitcoin melonjak ke atas keuntungan gabungan $45,000 yang dilihat pada awal bulan ini. Ethereum telah mundur dari tahap tertinggi tetapi berada di atas paras $3.000.

Share Me