banner
Inflasi UK Ditetapkan Memuncak Sekitar 11% Selepas Sokongan Harga Tenaga

Inflasi UK Ditetapkan Memuncak Sekitar 11% Selepas Sokongan Harga Tenaga

Ketiadaan satu lagi kejutan menaik kepada inflasi UK bulan ini mengambil sedikit tekanan dari Bank of England untuk bergerak lebih agresif apabila ia bertemu minggu depan. IHP Tajuk datang dalam sentuhan yang lebih rendah daripada kedua-dua konsensus dan paras bulan lepas, pada 9.9%, dan itu sebahagian besarnya disebabkan oleh kejatuhan hampir 7% dalam harga petrol/diesel pada bulan Ogos. Kami menjangkakan penurunan 2% lagi dalam angka bulan depan.

Pengenalan had kerajaan pada harga tenaga isi rumah bermakna kita kini sepatutnya hampir mencapai kemuncak dalam angka tajuk ini. Fakta bahawa bil elektrik/gas tidak akan meningkat sekitar 80% pada bulan Oktober dan 30-40% lagi pada bulan Januari bermakna puncak dalam IHP sepatutnya lebih rendah sekitar 5 mata peratusan. Dengan kerajaan akan menghadkan purata bil tenaga isi rumah pada £2500, meningkat daripada sekitar £2000 sekarang, kami menjangkakan kemuncak dalam lingkungan 11% pada bulan Oktober. Itu berbanding 16% pada bulan Januari iaitu apa yang kami ramalkan sebelum sokongan diumumkan.

Kami menjangkakan inflasi akan kekal di sana sehingga awal tahun depan, sebelum menyejukkan dengan lebih cepat apabila kesan asas tenaga bermula. Kami fikir ia boleh menjadi lebih-atau-kurang kembali kepada sasaran 2% Bank of England menjelang akhir tahun depan, gila seperti yang kelihatan pada masa ini.

Tetapi perkara yang lebih diminati oleh penggubal dasar ialah inflasi teras – atau dengan kata yang lebih tepat, bahagian yang lebih berterusan dalam bakul inflasi. Di sini berita bercampur-campur. Berdasarkan harga bulan ke bulan, kenaikan yang kami lihat pada bulan Ogos nampaknya agak luas. Walau bagaimanapun, terdapat tanda-tanda bahawa inflasi ‘barangan teras’ semakin reda, mungkin dikaitkan dengan peningkatan tahap inventori peruncit berbanding jualan. Itulah fungsi rantaian bekalan yang mula bertambah baik, dan dalam beberapa kes harga komoditi telah jatuh, yang bertepatan dengan pengurangan permintaan untuk barangan.

Walau bagaimanapun, Bank lebih tertumpu kepada pertumbuhan gaji, dan seperti yang kami nyatakan semalam, kekurangan pekerja yang melanda pasaran pekerjaan selama beberapa bulan sekarang nampaknya tidak dapat diselesaikan dengan cepat. Penjaja BoE bimbang bahawa ini akan diterjemahkan kepada tekanan berterusan ke atas pertumbuhan gaji.

Kami tidak benar-benar yakin ini akan mencukupi untuk mengayunkan pendulum yang memihak kepada kenaikan kadar 75 mata asas minggu depan, walaupun kedua-dua ECB dan Rizab Persekutuan menuruni laluan ini. Ini adalah panggilan yang agak rapat, paling tidak kerana penjaja akan bimbang tentang kejatuhan mata wang sterling baru-baru ini, dan pasaran lebih hampir untuk menetapkan harga pergerakan 75bp daripada 50. Tetapi buat masa ini, kami fikir satu lagi pergerakan 50bp minggu depan adalah hasil yang paling mungkin , diikuti dengan satu lagi langkah sedemikian pada bulan November.

Sumber: ING

Share Me