banner
Inflasi Tidak Hampir Memuncak, Mengapa Harga Akan Terus Meningkat

Inflasi Tidak Hampir Memuncak, Mengapa Harga Akan Terus Meningkat

Pertama, pertimbangkan laporan inflasi yang mengikuti CPI. Indeks harga pengeluar selalunya tidak jelas kerana apa yang paling penting bagi ekonomi ialah apa yang berlaku dengan pengguna, yang membentuk dua pertiga daripada keluaran dalam negara kasar dan jangkaan mereka untuk harga masa depan membantu menentukan inflasi sebenar. Tetapi pelabur harus mengambil PPI Mac, yang meningkat rekod 11.2% daripada tahun sebelumnya, malah lebih serius daripada CPI yang sepadan.

Sebelum wabak, PPI tidak melakukan kerja yang baik meramalkan CPI, kata ahli ekonomi Citi Veronica Clark. “Tetapi apabila kami mendapat perubahan besar, seperti sepanjang tahun lalu, ia adalah penunjuk utama yang lebih dipercayai,” katanya.

Dan butiran PPI sangat menarik. Bagi pemborong, harga sayur naik 82% bulan lepas berbanding tahun sebelumnya. Harga bijirin meningkat 40% manakala kategori daging dan ikan meningkat secara purata 23% berbanding Mac 2021. Kemudian ada tenaga. Minyak pemanas rumah, diesel dan petrol naik 106%, 64% dan 60%, masing-masing.

Itu adalah kategori, sudah tentu, yang dikeluarkan oleh bank pusat untuk mendapatkan metrik inflasi panduan dasar “teras”. Di situlah letaknya sebab hujah inflasi puncak nampaknya tidak jujur kerana ia adalah cacat. Ia berdasarkan kenaikan inflasi teras yang lebih kecil daripada jangkaan, yang pada masa biasa bermakna inflasi asas dan tidak menimbulkan kontroversi.

Tetapi kini, harga makanan dan tenaga yang sudah tinggi melonjak apabila perang di Ukraine semakin memuncak, mengancam bekalan makanan dan tenaga dunia memandangkan jumlah baja, minyak dan tanaman yang datang dari rantau itu. Makanan dan tenaga semakin banyak mengambil alih pendapatan perniagaan dan isi rumah, seterusnya memburukkan sentimen dan meningkatkan jangkaan inflasi.

Pertimbangkan laporan terbaru daripada Persekutuan Perniagaan Bebas Kebangsaan. Satu pertiga daripada pemilik perniagaan kecil kini memanggil inflasi sebagai masalah terbesar mereka, meningkat daripada kira-kira satu perempat pemilik pada bulan Februari. Sebanyak 72% pemilik bersih menaikkan purata harga jualan bulan lepas—bacaan tertinggi dalam sejarah 48 tahun tinjauan itu. Sementara itu, laporan daripada New York Fed menunjukkan jangkaan inflasi pengguna setahun melonjak daripada carta, meningkat rekod 6.6% pada bulan Mac. Kedengaran tidak seperti inflasi telah memuncak.

Satu petunjuk tentang perasaan isi rumah dan perniagaan sebenarnya ialah ukuran yang disusun oleh John Williams, seorang ahli ekonomi yang mengendalikan laman web Shadow Government Statistics. Beliau menggunakan metodologi CPI yang digunakan oleh kerajaan pada tahun 1980-an, sebelum ia mengubah cara ia mengurus perumahan, dan memperkenalkan konsep seperti penggantian. CPI rasmi tidak lagi mengukur kos mengekalkan taraf hidup yang berterusan, kata Williams. Indeksnya, yang menurutnya mencerminkan kos mengekalkan taraf hidup, meningkat 17.2% daripada setahun sebelumnya—yang terpantas sejak 1947.

Terdapat sebab di luar makanan dan tenaga untuk meragui hujah inflasi puncak. Untuk satu perkara, Citi’s Clark berkata walaupun matematik mudah mungkin menjadikan angka inflasi kelihatan tidak lama lagi mendatar, pelabur harus bersiap sedia untuk ledakan baharu dalam beberapa bulan memandangkan risiko kenaikan harga komoditi.

Kemudian berlindung, yang mewakili satu pertiga daripada CPI. Komponen itu meningkat 5% pada bulan Mac daripada tahun sebelumnya, lebih cepat daripada bulan Februari. Richard Farr, ketua strategi pasaran di Merion Capital Group, memanggil perlindungan sebagai “delta sebenar” dalam inflasi teras dan mengatakan kos perlindungan akan meningkat lebih tinggi. Dia menyatakan Federal Reserve Bank of Dallas melihat inflasi sewa meningkat kepada klip tahun ke tahun sebanyak 6.9% menjelang Disember 2023-anggaran Farr berpendapat adalah rendah. Harga rumah terus meningkat sejak tinjauan itu dijalankan, dengan sewa tertinggal daripada harga rumah kira-kira setahun, dan itu belum lagi tekanan menaik yang berpunca daripada penghapusan moratorium pengusiran pandemik, katanya.

Terdapat juga faktor teknikal yang diabaikan. Kerajaan telah berkata ia pada April akan mengubah cara ia mengukur harga kenderaan baharu, menukar siri semasanya untuk indeks percubaan menggunakan data daripada syarikat analitik JD Power. Indeks percubaan telah berjalan dengan ketara mendahului indeks kenderaan baharu yang diterbitkan, yang mewakili 4% daripada jumlah CPI, bermakna perubahan itu akan meningkatkan angka inflasi pengguna mulai bulan ini.

Apakah maksud semua ini untuk pasaran saham? Setakat ini, margin syarikat telah meningkat, malah mencecah paras tertinggi pada suku keempat, kata Nancy Tengler, Ketua Pegawai Eksekutif dan ketua pegawai pelaburan di Laffer Tengler Investments. “Tetapi kuasa penetapan harga tidak terbatas,” katanya. Tengler menjangkakan kesan lonjakan harga pengeluar akan mula muncul dalam panduan suku kedua dan tahun penuh, dengan eksekutif menggugurkan petunjuk tentang rintangan harga dan tekanan margin apabila musim pendapatan suku pertama bermula.

“Saya fikir inflasi yang lekat dan berterusan akan kekal bersama kami untuk jangka masa yang lama,” kata Tengler, sambil menyatakan bahawa IHP “melekit” Fed Atlanta—sekumpulan item berwajaran yang mengubah harga secara agak perlahan—meningkat 4.7% pada bulan Mac berbanding tahun sebelumnya . Beliau telah meletakkan kedudukan untuk inflasi yang berterusan dan pertumbuhan yang perlahan, memihak kepada bidang termasuk bahan, tenaga dan amanah pelaburan hartanah.

Naratif inflasi puncak adalah yang popular, atas sebab yang jelas, dan ia tidak berbeza dengan hujah terdahulu mengenai inflasi sementara. Tetapi pelabur tidak sepatutnya membelinya, sekurang-kurangnya belum lagi.

Sumber: barrons

Share Me