banner
Inflasi Mengancam Keuntungan Ekonomi Macron ketika Pilihan Raya Menjelang

Inflasi Mengancam Keuntungan Ekonomi Macron ketika Pilihan Raya Menjelang

Macron dipilih pada 2017 atas janji untuk memulakan semula ekonomi kedua terbesar zon euro dengan kejutan pembaharuan pro-perniagaan dengan memotong cukai, melonggarkan undang-undang buruh dan secara agresif mempromosikan Perancis kepada pelabur asing.

Pembaharuan awalnya mendorong protes “Vest Kuning” antikerajaan yang ganas pada penghujung 2018, tetapi Macron boleh menunjukkan beberapa siri petunjuk sebagai bukti usaha pembaharuannya memberi dividen.

Tinjauan pendapat menunjukkan Macron berkemungkinan memenangi pusingan pertama pilihan raya pada hari Ahad. Tetapi pendahulu sayap kanan, Marine Le Pen sedang membuat kemunculan semula dalam pemilihan dan perlumbaan semakin sengit antara dua pendahulu untuk pusingan akhir 24 April.

OUTPUT EKONOMI

Semasa menjadi presiden, ekonomi Perancis mengatasi negara Eropah besar lain serta zon euro yang lebih luas, bangkit daripada krisis COVID yang paling teruk dengan pertumbuhan paling kukuh dalam lebih lima dekad.

PENGANGGURAN

Pertumbuhan kukuh bersama-sama dengan pembaharuan buruh untuk memudahkan pengambilan dan pemberhentian telah membantu mendorong pengangguran tinggi yang berdegil di Perancis ke tahap paling rendah sejak permulaan krisis kewangan global 2008.

Lebih menarik lagi, pengangguran belia – satu kutukan pendahulu Macron selama beberapa dekad – telah menurun dengan lebih cepat apabila kerajaannya meningkatkan program perantisan dan insentif untuk mengupah golongan muda.

INFLASI

Rekod inflasi yang tinggi di seluruh zon euro telah menyebabkan kerajaan Macron semakin bersusah payah untuk meyakinkan pengundi bahawa koktel pertumbuhan, pemotongan cukai dan pembayaran yang disasarkan kepada mereka yang berpendapatan rendah diterjemahkan kepada keuntungan kuasa beli sebenar.

Untuk mengekalkan keuntungan itu daripada menguap, Perancis menyusun pakej lebih daripada 25 bilion euro ($27.6 bilion) langkah-langkah untuk melembutkan tamparan lonjakan inflasi yang didorong oleh harga tenaga.

Walaupun had mahal pada kenaikan harga gas dan kuasa telah mengekalkan inflasi Perancis lebih rendah berbanding kebanyakan negara zon euro yang lain, pesaing Macron memanfaatkan kekecewaan pengundi dengan kuasa beli yang semakin berkurangan.

PENDAFTARAN SYARIKAT

Lonjakan inflasi mencemarkan rekod ekonomi yang sebaliknya menunjukkan Perancis telah menjadi lebih terbuka kepada perniagaan semasa presiden Macron.
Pelaburan langsung asing telah mencurah-curah dan majikan menghilangkan ketakutan mereka terhadap kontrak buruh jangka panjang yang diidam-idamkan, kerana mengetahui mereka boleh dengan lebih mudah menyingkirkan pekerja jika perlu.

Sementara itu, usahawan menubuhkan syarikat baharu lebih pantas berbanding sebelum ini di Perancis, walaupun sebahagian besar adalah pekerja penghantaran yang bekerja sendiri yang bersedia untuk mengharungi ledakan membeli-belah dalam talian.

HUTANG NEGARA

Kewangan awam mewakili kecacatan pada rekod ekonomi Macron.

Berjanji untuk menstabilkan ekonomi pada permulaan wabak “walau apa pun kosnya”, Macron mencatatkan defisit belanjawan rekod pada tahun 2020 sebanyak 8.9% daripada keluaran ekonomi, menyebabkan negara dibelenggu hutang yang dikatakan bank pusat akan mengambil masa sedekad untuk mengembalikannya. tahap sebelum COVID.

PERTANDINGAN

Kemajuan Macron dalam menjadikan Perancis lebih mesra perniagaan setakat ini tidak diterjemahkan kepada keuntungan dalam daya saing jika imbangan perdagangan adalah sesuatu yang perlu dilakukan.

Defisit perdagangan telah meningkat kepada paras rekod sebahagiannya disebabkan oleh import tenaga yang lebih mahal tetapi juga kerana firma Perancis masih bergelut untuk memenangi bahagian pasaran asing.

Sumber:REUTERS

Share Me