banner
Inflasi Australia Melonjak pada Q4, Pasaran Memberi Peluang untuk Kenaikan Kadar

SYDNEY (Reuters) – Inflasi teras Australia meningkat ke kadar tahunan terpantas sejak 2014 pada suku Disember apabila kos bahan api dan perumahan mengetuai tekanan harga secara meluas, kejutan yang akan mencetuskan spekulasi pasaran mengenai kenaikan awal kadar faedah.
Data daripada Biro Statistik Australia pada hari Selasa menunjukkan indeks harga pengguna (CPI) utama meningkat 1.3% pada suku keempat dan 3.5% untuk tahun tersebut, mengatasi ramalan.
Ukuran purata inflasi teras yang dipangkas yang disukai oleh Reserve Bank of Australia (RBA) melonjak 1.0% pada suku tersebut, peningkatan terbesar sejak 2008.
Kadar tahunan meningkat kepada 2.6%, melebihi ramalan 2.3% dan pertengahan julat sasaran 2% hingga 3% RBA.
Itu akan menjadi kejutan kepada RBA, yang menjangkakan inflasi teras tidak akan mencapai 2.5% sehingga akhir 2023, sebab utama ia tidak menjangkakan untuk menaikkan kadar tahun ini.
Tinjauan itu kini akan tercabar apabila Lembaga Pengarah RBA bermesyuarat pada 1 Feb. Penganalisis secara amnya menganggap ia akan mengekalkan kadar pada 0.1% tetapi boleh menamatkan pembelian bon, sebahagian daripada kempen pelonggaran kuantitatifnya.
“RBA pasti akan menamatkan skim pembelian asetnya pada mesyuaratnya minggu depan,” kata Ben Udy, seorang ahli ekonomi di Capital Economics. “Jangkaan kami untuk pertumbuhan gaji akan meningkat sepanjang tahun ini bermakna Bank sepatutnya mempunyai bukti yang mencukupi untuk menaikkan kadar menjelang November.”
Kenaikan kos sara hidup, ditambah pula dengan harga rumah yang tinggi, juga akan menjadi perbalahan politik dalam pilihan raya negara yang dijangka menjelang Mei.
ABS mencatatkan ledakan dalam pembinaan rumah digabungkan dengan kekurangan bahan dan buruh untuk memacu kenaikan terbesar dalam harga kediaman baharu dalam dua dekad.
Data hari Selasa menguatkan pasaran, yang telah lama mempertaruhkan RBA berada di belakang keluk inflasi dan perlu mengetatkan lebih awal, mungkin juga menjelang Mei tahun ini.
Kenaikan kepada 0.25% berharga sepenuhnya pada bulan Jun bersama-sama dengan tiga lagi pergerakan kepada 1.0% menjelang akhir tahun.

Share Me