banner
Infiniti Mesir Menjadi Syarikat Tenaga Boleh Diperbaharui Terbesar di Afrika

Infiniti Mesir Menjadi Syarikat Tenaga Boleh Diperbaharui Terbesar di Afrika

Kumpulan Infinity Mesir akan menjadi syarikat tenaga boleh diperbaharui terbesar di Afrika apabila ia, bersama-sama dengan Africa Finance Corporation, memperoleh Lekela Power dalam perjanjian yang tidak didedahkan yang dijangka ditutup tahun ini, kata kedua-dua pihak pada Isnin.

Firma ekuiti swasta British Actis dan Mainstream Renewable Power bersetuju untuk menjual kepentingan mereka masing-masing sebanyak 60 peratus dan 40 peratus dalam Lekela.

Lekela, yang diasaskan pada 2015, ialah pengeluar tenaga bebas terbesar di Afrika.

Cadangan pemerolehan itu termasuk portfolio 1 gigawatt projek kuasa angin operasi Lekela di Mesir, Senegal dan Afrika Selatan, dan saluran paip 1.8 gigawatt projek dalam pembangunan di seluruh benua. Ia tertakluk kepada kelulusan kawal selia dan syarat penutupan biasa.

“Pemerolehan Lekela merupakan satu peristiwa penting bagi kami di Infinity, kerana ia bukan sahaja menjadi pemerolehan terbesar dalam sejarah benua itu, tetapi juga menandakan pertumbuhan berterusan dan pengembangan usaha Infinity untuk mencipta bekalan tenaga hijau bersih yang mampan, ” kata pengasas bersama dan ketua eksekutif Infinity, Nayer Fouad.

Kapasiti tenaga boleh diperbaharui yang dipasang di Afrika dijangka berkembang daripada lebih 54 gigawatt pada 2020 kepada lebih daripada 530 gigawatt menjelang 2040, menurut Agensi Tenaga Boleh Diperbaharui Antarabangsa. Teknologi fotovoltaik suria akan meningkat kepada 340 gigawatt dan angin kepada 90 gigawatt.

Di samping memerangi perubahan iklim, meningkatkan sumber tenaga boleh diperbaharui akan membantu memacu akses tenaga di benua itu, kerana hampir separuh daripada penduduk Afrika tidak mempunyai akses kepada elektrik.

Mesir, yang akan menjadi tuan rumah persidangan perubahan iklim PBB Cop27 di Sharm El Sheikh pada November, telah komited untuk mendapatkan 42 peratus daripada jumlah tenaga elektriknya daripada tenaga boleh diperbaharui menjelang 2035. Kapasiti tenaga boleh diperbaharui terpasangnya adalah pada 31 peratus tahun lepas, mengatasi sasaran 20 peratusnya.

Infinity, yang diasaskan pada 2014, menyediakan penyelesaian tenaga solar, angin dan sisa kepada tenaga untuk kediaman, syarikat dan bandar di seluruh Mesir.

Projek Infinity termasuk enam loji kuasa di Taman Suria Benban di Aswan dengan kapasiti puncak 235 Megawatt, sebuah kompleks yang meliputi 37 kilometer persegi.

Infinity EV sedang membina rangkaian pengecasan kenderaan elektrik terbesar di Mesir, dengan lebih daripada 300 mata dipasang setakat ini.

Pada 2020, Infinity dan syarikat tenaga bersih Abu Dhabi, Masdar telah menubuhkan usaha sama Infinity Power untuk membangunkan projek tenaga solar dan angin berskala utiliti di Mesir dan Afrika.

AFC telah ditubuhkan pada 2007 sebagai pemangkin untuk pelaburan infrastruktur yang diterajui sektor swasta di seluruh Afrika.

Syarikat itu sedang membangun dan membiayai projek yang memanfaatkan sumber tenaga suria, angin, hidro dan haba yang banyak di Afrika, sambil menguruskan keperluan mendesak penduduk. Ia telah membiayai lebih daripada 2,000MW penjanaan kuasa dan mempunyai kepentingan pemilikan berfaedah dalam 485MW, yang mana 135MW diperoleh daripada tenaga boleh diperbaharui.

“Kami memberi tumpuan untuk mengurangkan defisit tenaga yang besar di Afrika melalui meluaskan kuantum elektrik menggunakan pelbagai sumber tenaga yang tersedia di seluruh benua,” kata presiden dan ketua eksekutif AFC, Samaila Zubairu.

“Dengan bekerjasama dengan rakan kongsi kami, Infinity, kami menyasarkan untuk lebih menggandakan kapasiti aset operasi bersama kami dalam tempoh empat tahun akan datang, iaitu 1.4 gigawatt selepas pemerolehan Lekela,” katanya.

Platform Lekela termasuk lima ladang angin beroperasi di Afrika Selatan dengan kapasiti 624MW, ladang angin 252MW di Mesir dan ladang angin 159MW di Senegal, serta peluang pembangunan di Mesir, Ghana dan Senegal.

Actis dan Mainstream berkata rancangan keluar itu “mencerminkan kejayaan strategi perkongsian mereka untuk Lekela, berikutan pendekatan penciptaan nilai yang komprehensif”.

Arus perdana mengkhusus dalam pembangunan projek angin dan suria darat dan luar pesisir.

Pasukan Infrastruktur Tenaga Actis telah melabur dalam lebih daripada 70 projek tenaga boleh diperbaharui setakat ini, menjana kira-kira 11 gigawatt tenaga boleh diperbaharui di seluruh dunia.

“Kami berbangga untuk meninggalkan Lekela pada kedudukan yang kukuh untuk fasa pertumbuhan seterusnya sebagai peneraju kemampanan yang diiktiraf membekalkan tenaga bersih yang sangat diperlukan kepada komuniti di seluruh Afrika,” kata Lucy Heintz, rakan kongsi dan ketua infrastruktur tenaga di Actis.

Sumber: Berita Nasional

Share Me