banner
Industri Pembinaan UK Mengecut apabila Kemelesetan Menjelma

Industri Pembinaan UK Mengecut apabila Kemelesetan Menjelma

Firma bangunan mengalami tekanan pada aktiviti untuk bulan kedua berturut-turut pada bulan Ogos apabila pesanan baharu perlahan ke paras terendah sejak musim panas 2020 dalam tanda terbaru bahawa kemelesetan di UK semakin hampir.

Dengan inflasi pada paras tertinggi 40 tahun, perniagaan pembinaan melaporkan bahawa pelanggan mereka menangguhkan kerja baharu, memaksa mereka berhenti membeli bahan dan mengupah kakitangan.

Indeks sektor pembinaan S&P Global menunjukkan aktiviti tertekan bulan lepas, selepas kejatuhan yang lebih curam pada bulan Julai. Indeks pengurus pembelian pembinaan Cips UK ialah 49.2 pada bulan Ogos, selepas bacaan 48.9 pada bulan sebelumnya. Angka di bawah 50 menunjukkan sektor itu telah menguncup.

Andrew Harker, pengarah ekonomi di S&P Global Market Intelligence, berkata sektor itu “kelihatan akan berada dalam tempoh yang mencabar”.
Kejuruteraan awam adalah yang paling teruk terjejas sepanjang dua bulan digabungkan, manakala bangunan komersial juga mengalami pengurangan dalam aktiviti. Hanya pembinaan rumah yang menikmati peningkatan pada bulan Ogos, tetapi itu terlalu sederhana untuk mendorong seluruh industri ke dalam pertumbuhan.

Harker berkata walaupun terdapat peningkatan pada Ogos dalam aktiviti, pembinaan rumah berada dalam tempoh yang tidak stabil dan satu-satunya perkara penting ialah pekerjaan kekal kukuh.

Gareth Belsham, pengarah perundingan hartanah nasional Naismiths, berkata sektor pembinaan adalah “kanari dalam lombong arang batu” untuk seluruh ekonomi.

“Apabila kemelesetan ekonomi mula menutup pada ekonomi UK secara keseluruhan, brek industri pembinaan dihimpit lebih kuat dan lebih pantas daripada kebanyakan,” katanya.

Andrew Wishart, ahli ekonomi kanan hartanah di perundingan Capital Economics, berkata penurunan dalam permintaan oleh industri riadah dan hospitaliti untuk kerja baharu memandangkan krisis kos sara hidup merebak kepada permintaan untuk gim dan hotel adalah amat ketara.

Beliau berkata tinjauan itu konsisten dengan keluaran pembinaan jatuh daripada 4.1% pada tahun itu kepada Jun kepada sifar menjelang akhir tahun.

Max Jones, pengarah dalam pasukan infrastruktur dan pembinaan Lloyds Bank, lebih yakin, mengatakan bahawa beberapa firma berkembang pesat dalam tempoh ketidaktentuan baru-baru ini.

“Walaupun pengeluaran masih dalam pengecutan, banyak kontraktor yang lebih besar berasa lebih yakin berbanding awal tahun ini,” tambahnya.

“Keputusan kewangan baru-baru ini daripada firma peringkat satu menunjukkan kunci kira-kira yang sihat dan saluran paip kerja baharu yang kukuh. Yang lain memberi harga pekerjaan pada tahap tinggi dan membeli bahan sekarang kerana harganya sejuk. Seperti yang berlaku semasa pandemik, pengurusan kunci kira-kira yang wajar telah dan akan terus menjadi penting.”

Sumber: The Guardian

Share Me