banner
Indonesia Akan Mengkaji Peraturan Gaji Minimum Selepas Bantahan Mengenai Kenaikan Harga Bahan Api

Indonesia Akan Mengkaji Peraturan Gaji Minimum Selepas Bantahan Mengenai Kenaikan Harga Bahan Api

Indonesia akan mengkaji semula gaji minimum dan peraturan buruh lain, kata pejabat presiden pada hari Selasa, selepas kesatuan sekerja mengadakan bantahan di seluruh negara terhadap kenaikan harga petrol baru-baru ini yang mereka katakan telah datang walaupun pendapatan tidak berubah.

Presiden Joko Widodo menaikkan harga bahan api bersubsidi dalam ekonomi terbesar Asia Tenggara sebanyak 30% pada awal bulan ini untuk mengekang bajet subsidi tenaga yang semakin meningkat, mencetuskan bantahan oleh pekerja dan pelajar di seluruh negara.

Kenaikan harga bahan api itu dijangka mempercepatkan inflasi, yang telah mencapai tahap tertinggi sejak 2015 berikutan kenaikan harga makanan.
Heru Budi Hartono, ketua pejabat presiden, pada Isnin bertemu dengan pekerja yang membuat bantahan di istana presiden di Jakarta tengah untuk membincangkan tuntutan mereka, menurut satu kenyataan istana.

Pekerja telah menggesa perubahan dalam formula yang digunakan oleh kerajaan untuk menentukan kenaikan tahunan dalam gaji minimum, dan untuk perubahan dalam undang-undang Penciptaan Pekerjaan yang kontroversi, Heru berkata dalam kenyataan itu, merujuk kepada undang-undang kontroversi yang diluluskan pada 2020 yang dikatakan oleh kesatuan sekerja adalah terlalu pro -perniagaan.

Pihak berkuasa bersedia untuk mengkaji semula permintaan pekerja pada Selasa, kata Heru.

Dengan pertumbuhan dan inflasi pada 2021 yang masih bergelora akibat wabak itu, gaji minimum meningkat secara purata hanya 1.09% pada 2022 di seluruh negara yang mempunyai 270 juta orang, lapor media.

Hermanto Ahmad, setiausaha agung kesatuan buruh KSPSI, dipetik dalam kenyataan istana sebagai berkata kenaikan harga bahan api akan memberi kesan kepada harga barangan keperluan lain.

KSPSI tidak menjawab permintaan Reuters untuk mendapatkan komen.

Satu lagi kumpulan buruh yang telah menganjurkan perhimpunan, KSPI, akan meneruskan bantahan sehingga kerajaan membalikkan kenaikan harga bahan api, kata pengerusinya Said Iqbal kepada Reuters pada Selasa.

Sumber: Reuters

Share Me