banner
Indeks Dolar Naik Selepas Jualan Runcit AS Menunjukkan Kejutan Melambung

NEW YORK – Dolar naik dan mencapai tahap tertinggi dalam hampir tiga minggu berbanding sekumpulan mata wang lain pada hari Khamis setelah data menunjukkan penjualan runcit AS secara tidak dijangka meningkat pada bulan Ogos, meredakan beberapa kebimbangan mengenai kelembapan pertumbuhan ekonomi yang mendadak.
Indeks dolar, yang mengukur mata wang AS berbanding enam yang lain, menambah keuntungan berikutan laporan tersebut dan naik 0.5% pada 92.866. Ia mencapai tahap tertinggi sejak 27 Ogos.
Penjualan runcit meningkat 0.7% bulan lalu, sebagiannya didorong oleh pembelian back-to-school dan pembayaran kredit cukai anak, sementara data untuk bulan Julai yang disemak semula menurun.
Laporan berasingan menunjukkan tuntutan awal AS untuk faedah pengangguran negeri meningkat 20,000 kepada 332,000 yang disesuaikan secara bermusim untuk minggu yang berakhir 11 September. Ahli ekonomi telah meramalkan 330,000 permohonan untuk minggu terakhir.
“Sekiranya anda melihat nombor penjualan runcit, ia cukup membina walaupun dengan semakan, jadi kami melihat dolar mendapat keuntungan daripada itu, terutamanya berbanding mata wang pendanaan seperti euro, Swiss dan yen,” kata Bipan Rai, ketua Amerika Utara FX strategy untuk CIBC Capital Markets di Toronto.
Berita itu dapat meningkatkan harapan pelabur untuk mesyuarat dasar Rizab Persekutuan minggu depan dan seberapa segera bank pusat AS akan mula meruncingkan rangsangan.
“Rasanya seperti apa-apa masalah yang masih ada dengan ekonomi yang mendasari … itu agak terhanyut sedikit. Oleh itu, ketika kita menuju Fed minggu depan, bukti itu menyokong idea bahawa kita akan mendapat isyarat meruncing dari Fed pada pertemuan itu, “katanya.
Pada hari Selasa, indeks dolar jatuh ke paras terendah satu minggu pada 92.321 selepas laporan inflasi yang lebih rendah daripada yang dijangkakan. Rendahnya pada bulan itu adalah 91.941, pada 3 September, ketika data gaji kecewa.
Pelabur mencari penjelasan mengenai prospek penurunan dan kadar faedah pada mesyuarat dasar dua hari Fed yang berakhir Rabu depan.
Pengurangan biasanya menaikkan dolar kerana menunjukkan bahawa Fed selangkah lebih dekat dengan dasar monetari yang lebih ketat.
Ini juga bermaksud bank pusat akan membeli aset hutang yang lebih sedikit, sehingga mengurangkan jumlah dolar dalam peredaran, yang seterusnya akan menaikkan nilai mata wang.
Dolar juga meningkat 0.3% kepada 109.70 yen, setelah turun ke paras terendah enam minggu pada 109.110 pada sesi sebelumnya.
Euro adalah 0.4% lebih rendah pada $1.1766.
Swiss franc juga turun berbanding dolar dan terakhir pada 0.9263 franc per dolar.
Di tempat lain, dolar Australia turun 0.5% pada $0.7296.
Sebelum ini, data menunjukkan kadar pengangguran negara tiba-tiba turun menjadi 4.5%, tetapi biro statistik mengatakan perubahan itu mencerminkan penurunan dalam kadar penyertaan dan bukannya penguatan pasaran tenaga kerja.
Dalam mata wang kripto, pergerakan bitcoin agak lemah. Ia turun 0.9% pada $47,711. Ethereum bertukar tangan pada $3,589, turun 0.7%.
Ketua AMC Entertainment Holdings Inc, Adam Aron dalam tweet minggu ini mengatakan bahawa rangkaian teater akan menerima ether, wang tunai bitcoin dan litecoin bersama bitcoin untuk pembelian tiket.

Share Me