banner
IMF Kata Lubnan Bicara Berkaitan Proses : Misi Kakitangan Dilihat Bulan Ini

IMF Kata Lubnan Bicara Berkaitan Proses : Misi Kakitangan Dilihat Bulan Ini

Tabung Kewangan Antarabangsa kekal terlibat dengan pihak berkuasa Lubnan mengenai reformasi ekonomi di negara itu di mana krisis kewangan 2019 mengakibatkan mata wang dan menyebabkan sebahagian besar penduduk miskin, dan satu lagi misi kakitangan IMF dirancang di sana bulan ini, kata jurucakap Gerry Rice pada Khamis.

“Kami kekal terlibat rapat. Kami cuba bekerjasama dengan pihak berkuasa Lubnan untuk merangka program pembaharuan yang boleh menangani cabaran kewangan ekonomi teruk yang dihadapi Lubnan,” kata Rice.

“Saya akan katakan perbincangan berjalan dengan baik, tetapi kerja yang meluas diperlukan dalam tempoh yang akan datang. Cabaran Lubnan adalah mendalam

dan kompleks. Ia memerlukan masa dan komitmen,” katanya, tetapi tidak memberikan butiran lanjut.
Lawatan kakitangan IMF pertama kali ditandakan oleh Timbalan Perdana Menteri Lubnan Saade Chami awal bulan ini.

Pegawai Lubnan mengadakan perbincangan dengan IMF bulan lalu dengan tujuan mendapatkan perjanjian yang dilihat sebagai satu-satunya cara untuk memastikan negara itu keluar daripada krisis.

Pasukan teknikal IMF melawat Lubnan dari 28 Februari hingga 1 Mac untuk mengambil kira kerja yang telah dilakukan dan menggariskan langkah seterusnya yang diperlukan untuk meneruskan program IMF.

Sumber yang diberi taklimat mengenai rundingan Februari sebelum ini memberitahu Reuters ini termasuk menarik balik atau meminda peraturan kerahsiaan perbankan yang ketat negara itu, yang dikreditkan dengan meningkatkan ekonomi Lubnan pada masa lalu tetapi kini dilihat sebagai menyembunyikan keuntungan yang diperoleh secara haram dan membolehkan pengelakkan cukai.

Sumber: Reuters.

Share Me