banner
IMF Eyes Meluaskan Akses kepada Bantuan Kecemasan untuk Kejutan Makanan

IMF Eyes Meluaskan Akses kepada Bantuan Kecemasan untuk Kejutan Makanan

Lembaga eksekutif Tabung Kewangan Antarabangsa, di bawah tekanan untuk menyediakan pembiayaan kecemasan kepada negara yang menghadapi kejutan harga makanan akibat perang, mengkaji semula rancangan pada hari Isnin yang akan membantu Ukraine dan negara lain yang dilanda perang Rusia, sumber yang mengetahui perkara itu memberitahu Reuters.

Ahli lembaga pengarah terlibat dengan rancangan itu, pertama kali dilaporkan oleh Reuters, pada sesi lembaga tidak rasmi.

Dibangunkan oleh kakitangan IMF dalam beberapa bulan kebelakangan ini, ia akan membolehkan IMF menyokong negara yang bergelut dengan masalah bajet kerana perang, tanpa mengenakan syarat yang diperlukan dalam program dana biasa, kata sumber itu, yang meminta untuk tidak dinamakan kerana rancangan itu belum telah diluluskan secara rasmi.

Ahli lembaga pengarah umumnya menyokong menuju ke mesyuarat itu, dan undian rasmi menyokong langkah itu mungkin sebelum mesyuarat tahunan Dana pada bulan Oktober, kata dua sumber.

Jika diluluskan, ia akan meningkatkan sementara had akses sedia ada dan membenarkan semua negara anggota meminjam sehingga 50% tambahan kuota IMF mereka di bawah Instrumen Pembiayaan Pantas IMF, manakala negara berpendapatan rendah boleh memanfaatkan Kemudahan Kredit Pantas, kata sumber itu.

“Konsepnya mudah, tetapi ia boleh membantu banyak negara,” kata salah satu sumber.

Masood Ahmed, bekas pegawai IMF yang kini mengetuai badan pemikir Pusat Pembangunan Global bukan untung, mengalu-alukan langkah itu dan berkata IMF wujud tepat untuk membantu negara menangani jenis kejutan imbangan pembayaran yang dicetuskan oleh perang.

“Ia berita baik, dan saya gembira mereka melakukannya, tetapi saya tidak akan berhenti setakat itu,” kata Ahmed kepada Reuters.

Kenaikan Harga Makanan

Harga makanan melonjak di seluruh dunia selepas bermulanya perang memandangkan laluan bekalan yang disekat, sekatan dan sekatan perdagangan lain, walaupun perjanjian yang diuruskan oleh PBB yang membenarkan eksport semula bijirin dari pelabuhan Ukraine bulan lepas telah mula membantu meningkatkan aliran perdagangan dan menurunkan harga sejak kebelakangan ini. minggu.

Pemberi pinjaman yang berpangkalan di Washington itu mengunjurkan pada bulan Julai bahawa inflasi menimbulkan “risiko yang jelas” kepada kestabilan makroekonomi semasa dan masa depan.

Banyak negara Afrika dan negara-negara miskin lain yang mengalami kekurangan makanan dan kelaparan yang teruk telah mendesak untuk menambah dana, tetapi tidak segera jelas berapa banyak negara yang akan mendapatkan bantuan pembiayaan tambahan.

“Saya tidak fikir ini akan menjadi wang yang besar di sini,” kata Ahmed sambil menyatakan bahawa negara-negara yang telah atau sedang berunding untuk program IMF tidak akan dapat memohon.

Itu akan menolak Mesir, misalnya, yang sedang berunding dengan IMF untuk program yang lebih besar.

Pelan baharu itu boleh menawarkan bantuan terhad kepada Ukraine, yang telah semakin kecewa dengan kelewatan dalam usahanya untuk pakej pembiayaan “penuh” untuk memastikan kerajaan berjalan semasa memerangi perang besar pertama di Eropah sejak Perang Dunia Kedua. Tetapi pegawai Ukraine berkata mereka memerlukan jauh lebih daripada $1.4 bilion daripada yang mereka boleh dapatkan melalui RFI.

IMF tidak mengulas mengenai sesi tidak rasmi lembaga pengarah.

Jurucakap IMF minggu lalu memberitahu Reuters bahawa pemberi pinjaman global “terus berhubung rapat dengan pihak berkuasa Ukraine dan kini sedang meneroka semua pilihan yang boleh dilaksanakan untuk memberikan sokongan lanjut kepada Ukraine dalam keadaan yang mencabar ini.”

Pemiutang luar negara Ukraine telah menyokong pembekuan pembayaran selama dua tahun pada hampir $20 bilion dalam bon antarabangsa, tetapi negara itu mesti membuat $635 juta dalam pembayaran pokok bagi pinjaman IMF sebelum ini bermula pada pertengahan September.

IMF pada Mac meluluskan $1.4 bilion dalam pembiayaan kecemasan untuk Ukraine di bawah instrumen RFI untuk membantu memenuhi keperluan perbelanjaan yang mendesak dan mengurangkan kesan perang. Ekonominya dijangka menguncup sebanyak 35% tahun ini.

Peperangan Rusia menentang Ukraine telah mengubah corak perdagangan, pengeluaran dan penggunaan komoditi global dengan cara yang akan mengekalkan harga pada tahap sejarah yang tinggi sehingga akhir 2024, Bank Dunia melaporkan pada Ogos.

Makanan ialah kategori tunggal terbesar dalam bakul inflasi – pemilihan barangan yang digunakan untuk mengira kos sara hidup – di kebanyakan negara membangun, menyumbang kira-kira separuh di negara seperti India atau Pakistan dan secara purata kira-kira 40% di negara berpendapatan rendah, Data IMF menunjukkan.

Sumber: Reuters

Share Me