banner
Iklim Politik Tidak Menentu Menambahkan Kemeruapan Harga Minyak

Iklim Politik Tidak Menentu Menambahkan Kemeruapan Harga Minyak

Kebimbangan tentang kekurangan bekalan di tengah-tengah perang Rusia-Ukraine yang sedang berlangsung dan ketegangan politik yang meningkat terus menentukan sentimen pasaran minyak.

Selain itu, jangkaan sokongan dasar di China untuk mengurangkan kesan COVID-19 menambah tekanan menaik kepada harga minyak. Pasaran yang sangat tidak menentu mempengaruhi pergerakan harga di tengah-tengah prospek penawaran dan permintaan yang tidak menentu. Harga minyak bergerak lebih rendah pada awal minggu berikutan prospek bekalan jangka pendek bertambah baik selepas Agensi Tenaga Antarabangsa mengumumkan pengeluaran tambahan minyak daripada rizab petroleum strategik, manakala pasaran fizikal mentah menunjukkan tanda ketersediaan bekalan yang mencukupi.

Walau bagaimanapun, laporan mingguan Pentadbiran Maklumat Tenaga bercampur yang menunjukkan peningkatan besar dalam stok minyak mentah AS dan penurunan dalam stok produk mempunyai kesan terhad ke atas harga.

Permintaan minyak global tidak mungkin pulih ke tahap pra-pandemi seperti yang diunjurkan sebelum ini. Petunjuk telah menunjukkan bahawa kadar pemulihan permintaan masih perlahan, dengan jurang serantau yang kukuh mencerminkan perbezaan dalam faktor tertentu, seperti pertumbuhan ekonomi, tindak balas dasar kerajaan akibat COVID-19 dan peristiwa geopolitik. Faktor-faktor ini sangat mempengaruhi mobiliti dan mewujudkan kesesakan rantaian bekalan, menjejaskan kelajuan pemulihan permintaan. Industri telah mengurangkan ramalan permintaan mereka. Tinjauan Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum untuk April menyemak semula pertumbuhan ekonomi dunia pada 2022. Pertumbuhan permintaan dunia disemak turun sebanyak 0.5 juta tong sehari kepada 3.7 juta tong sehari, manakala bekalan bukan OPEC susut sebanyak 0.3 juta tong Sehari.

IEA percaya bahawa pengeluaran AS pastinya akan mendapat manfaat daripada harga yang lebih tinggi, mengunjurkan pengeluaran minyak AS meningkat sebanyak 820,000 tong sehari kepada 12.01 juta tong sehari pada 2022.

Penutupan di Shanghai dan lebih sedozen wilayah lain menunjukkan bahawa kepimpinan China berdiri teguh di belakang dasar sifar COVID-nya, mungkin sepanjang 2022. Risiko kekal tinggi pada tahun 2022, tertakluk kepada perkembangan COVID-19, kadar sasaran imuniti kumpulan dicapai , serta perkembangan geopolitik, dan mengetatkan dasar monetari dalam persekitaran inflasi. Faktor-faktor ini dijangka akan memberi kesan kepada permintaan minyak dalam jangka pendek.

Pasaran minyak mentah fizikal boleh terus menurun pada minggu-minggu akan datang dan struktur kemunduran keluk niaga hadapan Brent mungkin akan kekal mendatar, disebabkan oleh keluaran SPR yang besar dijangka memasuki pasaran dalam keadaan permintaan minyak mentah China yang lemah.
Stok penyulingan pertengahan rendah, khususnya petrol/diesel, di Eropah dan AS, bersama-sama dengan risiko eksport dari Rusia, akan terus menyokong margin penyulingan pertengahan dan ekonomi penapisan keseluruhan dalam jangka pendek.

Lebih-lebih lagi, asas pasaran Minyak kekal ketat, dengan stok minyak mentah dan produk di luar China rendah, risiko berterusan tanpa perjanjian Iran, dan kapasiti ganti yang tidak selesa untuk menahan sebarang kehilangan bekalan material. Ini adalah harga sokongan.

Pasaran masih tidak jelas tentang berapa banyak kesan pengeluaran minyak Rusia. Citibank mengunjurkan pengeluaran minyak dan kondensat Rusia jatuh, dengan purata 9.8 juta tong sehari pada suku kedua 2022 menstabilkan pada 10 juta tong sehari sepanjang separuh kedua 2022 apabila aliran perdagangan menyesuaikan semula dan kemudian menurun hingga 2023 apabila Rusia kehilangan akses kepada asing pelaburan dan teknologi. Ini akan meletakkan had pada kenaikan harga.

Pasaran akan memberi tumpuan kepada kemungkinan hasil mesyuarat OPEC+ pada 5 Mei. Kapasiti ganti yang tidak mencukupi untuk menghadapi gangguan besar jangka dekat yang ketara bagi minyak Rusia/Kazakhstan melebihi 3 juta tong sehari. Dislokasi di sekitar perubahan dalam pengambilan minyak mentah Rusia boleh mengganggu.

Sumber: ARAB News

Share Me